Updates

Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Advies Stephen Hendriks, 25 sep 08:00

Advieswijziging Thermo Fisher | Volgend jaar weer omzet- en winstgroei

0 0 Leestijd ongeveer

Life sciences-gigant Thermo Fisher maakt een weinig inspirerend jaar door. Langzaam maar zeker echter verbeteren de vooruitzichten en vanaf 2025 mag weer omzet- en winstgroei worden verwacht.

Bijna precies vijf jaar geleden gaf ik voor het eerst een – positief – advies op Thermo Fisher Scientific (TMO). Destijds had het een bedrijf een jaaromzet van $24,4 mrd waarop het een (aangepaste) nettowinst van $4,5 mrd behaalde.

De beurswaarde bedroeg $114,5 mrd. In de daaropvolgende jaren is het life sciences-concern stevig gegroeid. In de eerste helft van dit jaar lagen omzet en aangepaste nettowinst op respectievelijk een kleine $21 mrd en ruim $4 mrd, bijna net zo veel als over heel 2018 werd gerealiseerd. De beurswaarde is in de afgelopen vijf jaar meer dan verdubbeld tot inmiddels $233 mrd.

Het hele verhaal

Deze klinkende cijfers vertellen echter niet het hele verhaal. Thermo Fisher was een van de winnaars van de coronacrisis en had topjaren in 2020 en 2021 met miljarden dollars aan corona-omzet, zoals testen en vaccinproductie en -onderzoek.

In die jaren lag de autonome omzetgroei op respectievelijk 25 en 17%. Met het verdwijnen van de coronacrisis verdween echter ook de autonome omzetgroei. Deze viel in 2022 terug tot 0% en afgelopen jaar was er zelfs een krimp van 5%. Dit jaar is er sprake van stabilisatie. Eind vorige week herhaalde Thermo Fisher op de jaarlijkse beleggersdag namelijk zijn verwachting voor de autonome omzetgroei van -1 tot 1% voor 2024. Dat is inclusief een negatief effect van drie procentpunt van niet meer terugkerende corona-omzet.

Voorraadafbouw

Laboratoria- en biofarma-klanten zijn lange tijd bezig geweest met het wegwerken van de te hoge voorraden van ‘consumables’, producten die verbruikt en vervangen moeten worden, zoals celkweekmedia, reageerbuizen, reagentia en wegwerp-bioreactoren. Deze voorraadafbouw loopt nu op zijn eind en topman Marc Casper ziet eindelijk stabilisatie op de eindmarkten van Thermo Fisher.

Hij is er dan ook van overtuigd dat de markten waar het bedrijf actief is – met een omvang van $235 mrd – naar hun normale groeitempo van 4-6% per jaar zullen terugkeren. Casper durfde niet te zeggen wanneer die gebruikelijk groeivoet weer wordt bereikt maar gaf wel aan dat Thermo Fisher onder dergelijke omstandigheden drie procentpunt sneller zal groeien dan de markt. In dat geval kan de (aangepaste) operationele winstmarge van nu 22,6% met 0,4-0,5 procentpunt stijgen.

Overnames

Gecombineerd met overnames – die Thermo Fisher met grote regelmaat doet – moet dit leiden tot een dubbelcijferige groei van de winst per aandeel en de vrije kasstroom. Mijn winsttaxatie van $21,58 voor dit jaar is zeker haalbaar en dat geldt ook voor de vrije kasstroomprognose van $6,5-7,0 mrd. Voor 2025 voorzie ik een groei van de winst per aandeel van zo’n 11% tot mijn iets verhoogde taxatie van $24,00.

Advies aandeel Thermo Fisher naar ‘kopen’

Daarmee komt de waardering van Thermo Fisher voor 2025 op 25,4. Dat is bijna exact dezelfde niveau als waarop ik het aandeel voor het eerst onder de aandacht bracht. Sindsdien heeft Thermo Fisher zijn positie op meerdere marktsegmenten via overnames duidelijk versterkt. Met nu eindelijk zicht op gestage verbetering op zijn eindmarkten kan het advies voor het aandeel Thermo Fisher weer omhoog naar kopen.

De auteur heeft een positie in Thermo Fisher Scientific

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ