Beter Beleggen | Voorsorteren op optische winststuring
Met het verstrijken van de maanden wordt almaar duidelijker welke aandelen dit jaar tot de winnaars behoren en welke niet. Professionele beleggers maken van dit gegeven dankbaar gebruik. Vooral in de laatste twee maanden van het vierde kwartaal verruilen zij hun miskopen voor welluidende namen. Zij doen dit voornamelijk met het oog op het jaaroverzicht.
De meeste vermogensbeheerders en beleggingsfondsen schuiven aan het einde van het jaar met hun posities. Het is in onze contreien een jaarlijkse terugkerend fenomeen, in de Verenigde Staten wordt het verschijnsel zelfs in aanloop naar elke kwartaalwisseling waargenomen. Amerikaanse fondsbeheerders moeten namelijk vier keer per jaar rapporteren over hun beleggingen.
Window-dressing
Het schuiven met miskopen ten gunste van oogappels en de winnaars van het moment staat te boek als window-dressing. De grondgedachte erachter is misleiding. Pijnlijke fouten in de effectenportefeuille worden weggepoetst (lees: verkocht) zodat ze in het overzicht niet zichtbaar zijn. In de plaats hiervan worden welluidende aandelen gekocht die door (potentiële) klanten makkelijker worden geaccepteerd wanneer deze negatieve rendementen vertonen.
Window-dressing is niet alleen een techniek om de prestatie van effectenportefeuilles optisch te verbeteren voordat ze aan nieuwe en bestaande klanten worden gepresenteerd, aandelenportefeuilles worden ook opgesmukt om de baan, de bonus of loonsverhoging van de fondsbeheer veilig te stellen. Vergeet niet dat meeste professionele beleggers in de eerste helft van december verantwoording moeten afleggen.
Portfolio-pumping
Fondsbeheerders kunnen ook teruggrijpen op portfolio-pumping als techniek voor optische winststuring. Dat is het kunstmatig oppompen van beurskoersen om de beleggingsresultaten er beter uit te laten zien.
De techniek van portfolio-pumping is bij wet verboden, maar als je op het juiste moment (in het laatste halfuur voor de slotbel) forse bestens kooporders plaatst, blijft zo’n opdracht niet onopgemerkt. Vooral als het een kooporder met groot volume betreft, is de kans groot dat de markt er positief op zal reageren.
In zijn agressiefste vorm plaatst een fondsbeheerder in de laatste minuten van het kwartaal een bestens kooporder die aanzienlijk boven de markt ligt en ook als maar één aandeel wordt verkocht, dan is met de koersstijging zijn beleggingsportefeuille een stuk meer waard. Hoewel het niet mag, het is wel een techniek die aan het einde van het jaar – wanneer de handel erg dun is – extra winst oplevert.
Voorsorteren
Wie voorsorteert op de eindejaartransacties van fondsbeheerders, kan nu beginnen met de liquidatie van zijn miskopen en mondjesmaat posities opbouwen in de winnaars en beurslievelingen van het moment. Wil je het koerseffect maximaal benutten, wacht dan met kopen. Het is niet ongebruikelijk dat in de laatste maanden van het jaar het momentum van aandelen toeneemt. De meeste fondsbeheerders lozen stilaan hun miskopen om begin november de welluidende namen van 2024 te op te pikken.
Ondanks het feit dat naarmate het jaar vordert, almaar duidelijker wordt welke aandelen het goed doen, verdient het om de kans op miskopen te verkleinen de aanbeveling te kijken of ze in de afgelopen drie maanden immer nog in de belangstelling stonden. De aandelen die in het derde kwartaal slechter presteren dan de index, zijn te hard gestegen, kampen met tijdelijke problemen of daarvan is de leidende stem het zesde zintuig.
Shortlist optische winststuring
Per 23 september voldoen tot dusver in 2024 binnen het universum van de S&P 500 Vistra (US VST), Contellation Energy (US CEG), GE Aerospace (US GE), Targa Resources (US TRGP), NRG Energy (US NRG), Fair Isaac (US FICO), Arista Networks (US ANET), Meta Platflorms (US META), Broadcom (US AVGO) en Arch Capital (US ACGL) aan voornoemde eisen.
In de €uro STOXX 50 zijn op dit moment UniCredit (IT UCG), SAP (DE SAP), Intesa SanPaolo (IT ISP), Ferrari (IT RACE), Inditex (ES ITX), Safran (FR SAF), Münchener Rück (DE MUV2), Schneider Electric (FR SU), Saint Gobain (FR SGO) en Nokia (FI NOKIA) de winnaars van het jaar.