Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen

Actueel advies

Flow Traders | Winstopleving gaat niet helpen

0 0 Leestijd ongeveer

Dankzij wat hogere handelsvolumes en een oplevende volatiliteit zijn de handelsinkomsten van Flow Traders de afgelopen maanden gestegen. De opgeveerde beurskoers biedt echter vooral een goede kans om afscheid te nemen van het aandeel.

Flow Traders heeft een degelijk kwartaal achter de rug. Het bedrijf maakt op 31 oktober de omzet- en winstcijfers bekend. Vlak voor het eind van het kwartaal organiseert de onderneming gebruikelijk een pre earnings-call om beleggers bij te praten en om te voorkomen dat de financiële resultaten voor al te grote verrassingen zorgen. Vorige week werd bekend dat het handelsvolume van ETF’s en soortgelijke producten op de Europese thuismarkt met 38% is toegenomen. In de Verenigde Staten lag het volume 17% hoger dan een jaar eerder. Het groeitempo bleef in Azië ondanks een heftige koersslinger in Japan beperkt tot 8%.

Publicatie halfjaarcijfers

Flow Traders onderscheidde zich de afgelopen jaren als goede belegging in slechte beurstijden. De handelsinkomsten nemen namelijk enorm toe in periodes van marktonrust. Met een koersstijging van 25% sinds 1 augustus nemen beleggers dan ook deels een voorschot op de impact van een wat turbulenter beursklimaat. In tegenstelling tot het verleden profiteren aandeelhouders niet langer direct mee in stijgende winsten. Bij de publicatie van de halfjaarcijfers heeft Flow Traders aangekondigd dat het dividend voorlopig geschrapt wordt. De afgelopen jaren werd minstens 50% van de winst naar de aandeelhouders doorgeschoven. Over 2020 – het jaar van de coronaschok – werd bijvoorbeeld maar liefst €6,50 uitbetaald. En de dividendschatting voor het lopende jaar lag aanvankelijk op €0,50. De keuze om het dividend op te schorten, kwam het aandeel eind juli op een koersdreun van 21% te staan.

Aandeel wordt bijgesteld naar ‘verkopen’

De recente opleving biedt beleggers een kans om tegen een wat hogere koers toch afscheid te nemen van het aandeel. Het handelshuis slaagt er onvoldoende in om zich met nieuwe initiatieven op het vlak van onder meer crypto- en grondstofhandel te ontworstelen van de groeiende concurrentie op de markt voor aandelen ETP’S. Met het oog op het degelijke derde kwartaal gaat de prognose voor de winst per aandeel omhoog naar €1,90. Maar ondanks de redelijke waardering (k/w 10,0) is er geen reden het aandeel vast te houden. Het advies wordt bijgesteld naar ‘verkopen’.

Flow Traders in cijfers 2024 (schatting) 2023
Omzet €350 mln €300,3 mln
Ebitda €120 mln €67,5 mln
Nettowinst €80 mln €36,2 mln

Kapitaal vrijspelen voor nieuwe groeifase
Bij de halfjaarcijfers maakte topman Mike Kuehnel bekend dat Flow Traders inzet op een nieuwe groeifase. Daarbij kijkt hij naar de handel voor eigen rekening en naar nieuwe marktsegmenten en activaklasses. Om kapitaal vrij te spelen voor de plannen werd het dividend geschrapt en een banklening van €25 mln afgesloten. De strategische koerswijziging komt na een periode waarin de inkomsten uit de rol van liquiditeitsprovider door toenemende concurrentie en afvlakkende marktgroei onder druk staan. Ondanks eerdere groei-initiatieven is het cyclische karakter van Flow Traders de afgelopen jaren toch toegenomen. Het risicoprofiel neemt door de strategische plannen toe en door het schrappen van het dividend verliest het aandeel een aantrekkelijke eigenschap.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ