ETF-portefeuille | Rentedaling stuwt rendement
Sinds de laatste update eind juli is het jaarrendement van de ETF-portefeuille opgelopen van 7,4% naar 11,3%. Zowel obligaties als aandelen zijn gestegen. Het derde kwartaal kende twee gezichten.
In augustus maakten beleggers zich nog zorgen over een Amerikaanse recessie en de hoge waarderingen van Big Tech-aandelen. Aanleiding was een uitermate zwak Amerikaans arbeidsmarktrapport over de maand juli, waarin de werkloosheid is opgelopen naar 4,3%.
Tegelijkertijd zorgde de Japanse centrale bank voor een schokgolf op de financiële markten door onverwacht de rente te verhogen. De Japanse TOPIX aandelenindex verloor op een dag ruim 12% en de Amerikaanse VIX-volatiliteitsindex schoot omhoog naar het hoogste niveau sinds de coronacrisis.
Maar de rust keerde weer snel terug en aandelenmarkten veerden weer snel op. Centrale banken maakten een draai, waarbij de Federal Reserve het voortouw nam met een renteverlaging van 50 basispunten. Beleggers zijn daarna snellere renteverlagingen gaan inprijzen.
Verder kwamen er beter dan verwachte cijfers over de Amerikaanse economie naar buiten. Zo bleek de werkloosheid in augustus weer te zijn gedaald naar 4,2%. Angst voor een recessie verdween daardoor weer naar de achtergrond. Ook de Chinese centrale bank deed een duit in het zakje met de aankondiging van grootschalige stimuleringen. Vooral de Chinese aandelenmarkt profiteerde: de CSI 300 steeg in twee weken tijd met 27%.
Via de Vanguard FTSE All-World ETF doet de portefeuille goed mee met de wereldwijde rally op de beurzen. De onderliggende index bestaat uit 4293 aandelen in ontwikkelde en opkomende landen, en dekt daarmee 90-95% van de mondiale aandelenmarkt af. Deze kernbelegging (gewicht van 47,5%) heeft de jaarwinst uitgebouwd naar 15,9%.
Bekijk ook het dossier Beleggen in obligaties | Alle tips & artikelen op rij
Sectorrotatie
Opvallend was de achterblijvende prestatie van de techsector. Zo steeg de Nasdaq in het derde kwartaal met slechts 2,8% en de Magnificent 7 met 5,4%, tegen 6,5% voor de wereldindex. Beleggers maakten een draai naar onder meer nutsbedrijven en vastgoed.
Hier profiteerde de EasyETF FTSE EPRA Eurozone ETF van. Deze maakte een mooie inhaalslag en staat inmiddels op een jaarrendement van 8,3%. Inclusief herbelegging van het dividend is dat 10,8%.
De fysieke ETF investeert in een mandje van 38 vastgoedaandelen uit de eurozone. Het Duitse vastgoedfonds Vonovia is met een gewicht van 10,6% de grootste belegging, gevolgd door LEG (8,4%) en Unibail-Rodamco-Westfield (8,4%). De vastgoedsector maakt relatief veel gebruik van vreemd vermogen en is daardoor extra rentegevoelig.
Ook de Xtrackers MSCI World Consumer Staples ETF heeft een paar goede maanden achter de rug. Sinds de aankoop op 9 april dit jaar bedraagt het totaalrendement 9,9%, waarmee de wereldindex (in euro) met circa 2 procentpunt wordt overtroffen. Defensieve consumentenaandelen profiteren van de dalende inflatie en lagere rente. Vaak keren ze een hoog dividend uit, wat bij een lage rente extra aantrekkelijk wordt voor beleggers.
Bekijk ook het dossier Dividendbeleggen: alles wat je moet weten over deze beleggingsstrategie
Dit speelt ook de SPDR S&P US Dividend Aristocrats ETF in de kaart. In de onderliggende index zitten 121 Amerikaanse aandelen die al minstens twintig opeenvolgende jaren hun dividend elk jaar hebben verhoogd. Waar eerder vooral de techaaandelen de show stalen, hebben beleggers nu ook weer oog voor deze stabiele dividendaandelen.
Het jaarrendement is sinds de laatste update opgelopen van 8,6% naar 12,6%. Inclusief het uitgekeerde dividend bedraagt het jaarrendement circa 14%. De ETF noteert in euro’s op de Duitse beurs.
Achterblijvers
Kleinere aandelen kunnen het beursgemiddelde dit jaar vooralsnog niet bijhouden. Zo blijft het jaarrendement van de iShares MSCI USA Smallcap ETF steken op 8,3% en dat van de iShares Euro Stoxx Small ETF op 0,1% (2,4% inclusief dividend). Die laatste is wel wat aangetrokken dankzij de gedaalde kapitaalmarktrente maar de zwakke Europese industrie blijft de kleine Europese aandelen parten spelen. Een verbetering van de inkoopmanagersindex voor de industrie zal het smallcap-segment goed doen.
De twee obligatie-ETF’s beginnen ook een positieve bijdrage te leveren aan de portefeuille. Inclusief de uitgekeerde coupons staat de iShares Core € Govt Bond ETF op een jaarwinst van 1,8%. De lagere tienjaarsrentes in de eurozone zorgen voor hogere obligatiekoersen.
Bedrijfsobligaties profiteren daarbij ook nog eens van een verkrapping van de risico-opslagen. Zodoende noteert de iShares Core € Corp Bond ETF dit jaar tegen een mooi totaalrendement van 3,4%. Samen met de Vanguard FTSE All-World ETF vormen de twee obligatie-ETF’s de kern van de portefeuille. Komt er toch een recessie dan zullen ze hun defensieve waarde bewijzen.
Voorlopig blijft de portefeuille met zijn hoge aandelenweging vooral op groei gericht.