Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen

Duurzame belegging | Windparkontwikkelaar krabbelt weer op

0 0 Leestijd ongeveer

We tippen een bedrijf dat door de lagere rente en afgenomen kosteninflatie weer op het groeipad is gebracht. Na een flinke waardedaling heeft het aandeel weer de weg omhoog gevonden.

Beleggers hebben Ørsted, ‘s werelds grootste windparkontwikkelaar, weer in genade aangenomen. De koers is sinds januari met een kwart gestegen en heeft daarmee een deel van zijn forse verliezen goedgemaakt. Wie vijf jaar geleden instapte, staat echter nog steeds bijna 30% in de min.

Het Deense energiebedrijf kijkt terug op een roerige periode. Door de gestegen rente en hogere kosten in de toeleveringsketen moest het flink afboeken op windparken in de Verenigde Staten. Maar het tij is inmiddels gekeerd.

De gedaalde kapitaalmarktrente maakt financiering van windparken weer goedkoper en ook de kosten zijn gestabiliseerd. Bovendien doen overheden water bij de wijn door bij nieuwe veilingen hogere elektriciteitsprijzen vast te stellen.

Zo sleepte Ørsted vorige maand in een Britse veiling een gunstig contract in de wacht voor 2,4 gigawatt. Die veiling was op basis van een Contract for Difference (CfD). Als de energieprijzen onder een afgesproken minimum vallen dan past de Britse overheid het verschil bij; als ze daarboven uitstijgen dan moet het energiebedrijf het verschil terugbetalen. Dit is interessant voor de producenten, omdat ze een gegarandeerde kasstroom hebben.

Bij de veiling lagen de minimumprijzen 28% boven het niveau van wat we de afgelopen jaren gezien hebben in het VK. In Duitsland en Nederland lopen de veilingen overigens anders: hier moeten energieproducenten betalen voor het recht om een windpark te exploiteren en de omzet is volledig afhankelijk van de stroomprijzen. De gunning gaat dan al snel naar de hoogste bieder. Producenten zullen de hogere kosten moeten doorberekenen aan de consument.

Bijgestelde ambities

De winst van Ørsted is slechts voor circa 10% blootgesteld aan de marktprijzen omdat het veelal langlopende leveringscontracten tegen vaste prijzen afsluit. Toch ontkomt het bedrijf er niet aan om in de kosten te snijden en de ambities bij te stellen.

Het dividend is voor drie jaar gepauzeerd en wordt over de winst in 2026 hervat. De eerstvolgende uitkering is dus pas in 2027. Daarnaast gaan er 800 banen verloren en trekt Ørsted zich terug uit de offshore windmarkten in Noorwegen, Spanje en Portugal. Niet langer mikt het bedrijf in 2030 op een (hoofdzakelijk wind-) energiecapaciteit  van 50 gigawatt, maar van 35-38 gigawatt. Vooral de geplande capaciteitsuitbreiding in offshore wind wordt verlaagd, met 6-8 gigawatt. Doel is om het rendement op projecten te verhogen en de balans te versterken.

Bekijk ook het dossier Duurzaam beleggen | Hoe pak ik dit het beste aan?

Ondanks de verlaagde ambities is nog steeds sprake van een forse capaciteitsgroei vergeleken met de huidige 17,6 gigawatt. Ørsted bouwt momenteel een capaciteit van 7,6 gigawatt, waarbij het vooral gaat om windparken op zee (6,9 gigawatt).

Een succesvolle oplevering van deze gigantische pijplijn is cruciaal voor herstel van het beleggersvertrouwen.  Wat dat betreft vormde de onverwachte afboeking van 2,1 mrd DKK (€282 mln) in het eerste halfjaar op een Amerikaans windparkproject een teleurstelling. Het betreffende project ‘Revolution Wind’ voor de kust van Rhode Island kampt met vertraging, waardoor de bouwkosten hoger zullen uitvallen dan begroot. Dit heeft volgens Ørsted niets te maken met problemen in de toeleveringsketen en bij de overige projecten in aanbouw verwacht het geen tegenslagen.

Onderliggend waren de halfjaarcijfers beter dan verwacht en de koers is na een kortstondige dip weer verder gestegen. Het ebitda kwam uit op DKK6,6 mrd (€885 mln), ruim boven de consensusraming onder analisten van DKK5,4 mrd. Bovendien werd de verwachting voor heel het jaar van een ebitda van DKK23-26 mrd herhaald (2023: DKK24 mrd). Daarbij zal offshore wind een hogere bijdrage leveren dan verwacht en zonne-energie/bio-energie juist een wat lagere.

Dat is gunstig, want de offshore bezittingen worden hoger gewaardeerd door de markt. Hoewel Ørsted een (lagere) investment grade rating heeft, werkt het de komende jaren aan verbetering van de financiële positie. Tegenover de hoge investeringen staan opbrengsten uit desinvesteringen en een groeiende operationele kasstroom. Zo mikt het bedrijf op een ebitda van DKK30-34 mrd in 2026 en van DKK39-43 mrd in 2030. Vergeleken met vorig jaar komt dat neer op een samengestelde groei van gemiddeld 8% per jaar.

Groeimarkt

Offshore wind blijft een groeimarkt. Buiten China is er 35 gigawatt aan offshore windcapaciteit geïnstalleerd en dat moet in 2030 zijn toegenomen tot 133 gigawatt. Europa neemt daarvan naar verwachting circa 90 gigawatt voor zijn rekening. De nieuwe markten Amerika (15 gigawatt) en Azië-Pacific (28 gigawatt) volgen op gepaste afstand.

Overheden in de twee grootste Europese markten Engeland en Duitsland hebben zich gecommitteerd aan het verhogen van duurzame energie in de energiemix en voor beide landen is offshore wind erg belangrijk. Zo wil het VK naar een capaciteit van 50 gigawatt in 2030 en Duitsland naar 30 gigawatt. Nederland is op weg naar 21 gigawatt in 2030. De lagere rente maakt projecten weer rendabel en dat zal de groei stimuleren. Ook de kosten in de toeleveringsketen zijn gestabiliseerd, wat de winstmarges op nieuwe projecten ten goede zal komen.

Op 15 keer de winst voor 2025 is het aandeel Ørsted te laag gewaardeerd gezien de gunstige groeiverwachtingen. De onderneming is door een diep dal gegaan, maar heeft daarvan geleerd en stelt rendement boven volumes.

Het uitblijven van nieuwe tegenvallers in de pijplijn en succesvolle desinvesteringen kunnen een herwaardering in gang zetten. Ik sluit niet uit dat het dividend eerder wordt hervat en geef een koopadvies voor het aandeel Ørsted.

Fondscode ØRSTED
Beurs Nasdaq Copenhagen
Koers 02/10 430,90 DKK
Hoogste koers 12 mnd* 453,10 DKK
Laagste koers 12 mnd* 248,00 DKK
Beurswaarde $27,6 mrd
Dividendrendement (t) nvt.
k/w 2024 (t) 23,6

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ