Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
verkopen

Actueel advies

Advies Jeroen Boogaard, 7 okt 11:29

Fugro | Diversificatie biedt bescherming

0 0 Leestijd ongeveer

De gedaalde olieprijs zet het aandeel Fugro onder druk. Fugro is echter veel beter gespreid dan in het verleden en heeft in de offshore windmarkten veel groeikansen.

De koers van Fugro, wereldwijd marktleider in geodata, is over de afgelopen zes maanden met circa 10% gedaald en staat nu 18% onder de piek van deze zomer.


Naast de licht tegenvallende omzet over het eerste halfjaar is de olieprijs de boosdoener. Een vat WTI-olie moest over deze periode 18% prijsgeven. Dit heeft de Amerikaanse oliedienstensector, weerspiegeld door de VanEck Oil Services ETF, op het moment van schrijven circa 13% lager gezet.

Transformatie

Hoewel de olieprijs nog steeds belangrijk is voor Fugro, gaan beleggers voorbij aan de transformatie die het bedrijf heeft ondergaan. Zo is het aandeel van de olie- en gasmarkt in de omzet inmiddels gedaald naar 35%, waar dat tien jaar geleden nog driekwart was.

Lees ook Fugro | Bodemonderzoeker ligt mooi op koers

Fugro behaalt vandaag de dag 40% van zijn omzet uit hernieuwbare energie, waarbij het hoofdzakelijk gaat om offshore wind. Dit is een enorme groeimarkt, zodat het omzetaandeel de komende jaren nog verder zal toenemen. Ook de inframarkt (22% van de omzet) biedt Fugro nog mooie groeikansen.

Amerikaanse verkiezingen
Fugro behaalt 22% van zijn omzet in Amerika en de VS vormen een belangrijke markt. Volgens de onderneming is de uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen niet van grote invloed op de resultaten. Als Trump wint dan kan de ontwikkeling van offshore windparken aan de westkust vertragen, maar waarschijnlijk blijven de gevolgen voor windparken aan de oostkust beperkt.

Hier is de markt al meer ontwikkeld en is de bouw al in volle gang. Daarnaast is een Trump-overwinning juist positief voor de olie- en gassector. Trump wil de oliewinning immers aanjagen. Wint Harris, dan is dat positief voor de duurzame energiesector, terwijl de groei in de olie- en gassector wellicht wat vertraagt.

Ambitieuze doelen

Vandaar dat het bedrijf zijn ambitieuze doelen voor 2027 bij de halfjaarcijfers herhaalde. Het streeft naar een ebit-marge van 11-15% en een omzet van €3,0-3,5 mrd (2023: €2,2 mrd). Dit jaar komt de ebit-marge naar verwachting uit op circa 13%.

Om de marge naar 15% te tillen is een verbetering van de landdivisie nodig en van de activiteiten buiten Europa. Zo bleef de ebit-marge op land steken op 5,9%, terwijl Fugro hier mikt op 8-10%. Bij de activiteiten op zee gaat het een stuk beter: hier steeg de marge van 10% naar 15,4%.Stel dat Fugro zijn ambities waarmaakt en in 2027 een ebit-marge behaalt van 14% op een omzet van €3,2 mrd, dan zou het bedrijf per aandeel al snel €3,25 verdienen. Op de huidige koers van €21 zakt de k/w dan naar 6,5.

Advies aandeel Fugro blijft ‘kopen’

Zo bekeken beschikt het aandeel nog over een aantrekkelijk opwaarts potentieel. Een onverwachte terugval van de vraag in de oliesector zou Fugro goed kunnen compenseren met verdere groei in duurzame energie en mogelijk ook in infrastructuur. Het koopadvies blijft van kracht.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ