Securitas | Waardeaandeel dat toch behoorlijk groeit
Securitas levert wereldwijd beveiligingsdiensten. Het gaat om bewakingsdiensten op locatie, mobiele bewaking, elektronische beveiliging, brandbeveiliging en diensten voor bedrijfsrisicobeheer. Daarnaast bieden de Zweden luchtvaartbeveiliging en alarmdiensten aan.
Securitas is actief in meer dan 50 landen en is de op één na grootste beveiligingsfirma ter wereld na G4S. Het bedrijf werd opgericht in 1934 en is gevestigd in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Securitas heeft circa 280.000 medewerkers.
Gebruik van technologie zorgt voor margeverbetering
Securitas is een van de marktleiders in de beveiligingssector en neemt met een marktaandeel van zo’n 15% een aanzienlijke positie in. De laatste jaren heeft het concern zich meer toegelegd op het stimuleren van de omzet- en margegroei door het aanbieden van diensten met een hogere toegevoegde waarde, zoals beveiligingsadvies en risicoanalyse.
Ook heeft het zijn technologieaanbod uitgebreid door een aantal recente overnames. Vooral de acquisitie van Stanley (de elektronische beveiligingstak van Stanley Black & Decker) heeft Securitas technologieën in handen gegeven waarmee het zich onderscheidt van de concurrentie.
Combinatie maakt efficiënt
Door mankracht te combineren met technologie kan efficiënter worden gewerkt en de marge verbeterd. De operationele marge is dan ook verbeterd van 6,6 naar 6,9% in het afgelopen jaar. In de eerste plaats liep de marge van beveiligingsdiensten op van 5,1 naar 5,6%. Daarnaast groeide de tak technologie & diensten met een hoge marge van 10,3% veel sneller dan de andere tak. Verder heeft het concern kosten bespaard door de synergievoordelen tussen Securitas en Stanley uit te nutten.
De verwachting is dat Securitas ook in de toekomst verder groeit. Pandemieën, meer internationaal terrorisme en oorlogen; het voedt allemaal de behoefte om meer en strengere veiligheidsmaatregelen te nemen, wat uiteraard goed nieuws is voor de beveiligingsindustrie.
Lees ook Wedbush Securities | Cisco zet concurrentie buitenspel
Daarbij kunnen wereldwijde beveiligingsfirma’s zoals Securitas met hoogwaardige kennis en capaciteiten marktaandeel winnen ten opzichte van kleinere partijen. Analisten verwachten dat de omzet jaarlijks 4% groeit tot 2028. Aangezien Securitas de marge verbetert, stijgt de winst per aandeel naar verwachting aanzienlijk sneller: met 12% per jaar.
Ondanks groei toch aantrekkelijk gewaardeerd
Securitas keert ongeveer de helft van de nettowinst uit als dividend. Bij de huidige koers komt het dividendrendement op krap 3% uit. Dat is een mooi dividend voor een bedrijf waarvan de winst met dubbele cijfers groeit. Het bedrijf is niet duur met een k/w van 11,5 op basis van de verwachte winst van 2024.
De lage waardering is een overblijfsel van de moeilijke periode aan het begin van dit decennium. Eind 2019 stond de koers boven de 140 Zweedse kronen. Door de covid-pandemie en de lockdownmaatregelen viel de vraag naar beveiligingsdiensten op bijvoorbeeld luchthavens in een keer weg.
Scherpe daling
Dat zorgde in 2020 voor een scherpe koersdaling van bijna 40%. Nadat de koers grotendeels was hersteld, volgde de overname van Stanley, waarvoor nieuwe aandelen moesten worden uitgegeven. De koers daalde vervolgens naar ongeveer SEK70 in 2022. Sinds die bodem is het aandeel weer bijna in prijs verdubbeld, maar gezien de genoemde winstgroeiverwachting van 12% vind ik het nog steeds niet duur.
Op het gebied van sociaal ondernemen kan Securitas een groot verschil maken. De beveiligingsdiensten van de hoogste kwaliteit die de Zweden leveren, dragen immers bij aan het welbevinden van mensen die ze afnemen. Daarnaast kan de onderneming een goede werkomgeving bieden voor de 280.000 medewerkers.
Sustainalytics geeft Securitas een laag ESG-risico, waarmee het bij de beste 25% van de sector en bij de beste 10% bedrijven wereldwijd behoort. De ESG-score van Securitas bij Refinitiv is het afgelopen jaar verder opgelopen, vooral vanwege de verbeterde bestuurscultuur.
De aankomende jaren wil Securitas de marge verder verbeteren door nog meer gebruik te maken van technologie. Beveiligingsdiensten zijn over het algemeen arbeidsintensief en het grote aantal mensen dat werkzaam is voor Securitas illustreert dat. Personeelstekorten en hogere looneisen vormen risico’s, maar tot nu toe is Securitas erin geslaagd loonstijgingen door te berekenen in de prijzen van de producten.
Onvoorspelbaarheid
Een ander risico is de onvoorspelbaarheid van de bedrijfsvoering. Van de afgelopen zeven kwartalen heeft het bedrijf slechts één keer de verwachtingen verslagen; de andere keren werd slechter gepresteerd. Over het algemeen presteren bedrijven juist in ruim 60% van de gevallen beter dan verwacht. Beleggers waarderen stabiliteit en voorspelbaarheid bij ondernemingen omdat ze daardoor hun risico beter kunnen inschatten. Wellicht is dat ook een reden voor de lage waardering van Securitas.
Vermeld moet ook nog worden dat Securitas een voorziening heeft getroffen van $50 mln als gevolg van een onderzoek van de Amerikaanse overheid naar Paragon Systems, dat onderdeel is van Securitas.
Advies aandeel Securitas naar ‘kopen’
Samengevat vind ik het aandeel Securitas aantrekkelijk gewaardeerd gezien de goede groeivooruitzichten. Securitas heeft diverse competitieve voordelen ten opzichte van de concurrentie waardoor het kan groeien met een stijgende marge. De verwachte omzetgroei van 4% wordt op die manier omgezet naar een groei van de winst per aandeel met 12%.
Ondanks de sterke stijging in de afgelopen maanden heeft het aandeel nog veel potentie. Ik geef het daarom een koopadvies. Het is een typisch waarde-aandeel dat zich gestaag doorontwikkelt in de luwte van de groeiaandelen die veel meer aandacht krijgen. Met de toename van het risico’s in de wereld, zowel in het echte leven als online, stijgt de vraag naar beveiligingsdiensten. Securitas is uitstekend gepositioneerd om daarvan te profiteren.
De auteur heeft een positie in het aandeel.