Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
verkopen

Opties | Butterfly spreads in de praktijk

0 0 Leestijd ongeveer

Butterfly spreads zijn populair, omdat ze de kans bieden op procentueel gezien grote winnaars. We staan stil bij de theorie en delen onze visie over hoe de strategie kan worden toegepast in de praktijk.

Met opties kunnen allerlei strategieën worden bedacht en opgezet die aansluiten bij de visie en het risicoprofiel van een belegger. Opent u het handelsplatform bij uw broker, dan ziet u al snel dat u gebruik kan maken van verschillende uitoefenprijzen en verschillende expiratiedata.

Daarnaast kunnen zowel callopties als putopties gekocht als verkocht (geschreven) worden. De keuze is groot en dat betekent dat er oneindig kan worden gecombineerd. Een bekende en veel gebruikte strategie, de butterfly spread, bespreken we in dit artikel.

Complex

De butterfly is een complexe strategie waarvoor behoorlijk wat kennis noodzakelijk is over opties. Beginners raden we daarom aan om eerst onze online training over opties te volgen op de website van Beleggers Belangen alvorens te overwegen om een butterfly spread daadwerkelijk te openen. Verderop volgen twee concrete optietips ter inspiratie.

De theorie

Een butterfly is een optieconstructie die eigenlijk bestaat uit een long spread en een short spread. Een voorbeeld van een call butterfly is dat optie C één keer gekocht wordt, dat optie D tweemaal verkocht wordt en dat optie E weer één keer gekocht wordt.

Er zijn dus twee verschillende gekochte opties, en één optie wordt twee keer verkocht oftewel geschreven. Eigenlijk is dit dus een combinatie van een long callspread, C-D, en een short callspread, D-E. De afstanden tussen de uitoefenprijzen zijn voor beide spreads gelijk, en dat is geen toeval: ze moeten gelijk zijn, want dan zijn de maximale waarden voor beide spreads gelijk.

Deze butterfly heeft de maximale waarde op expiratie als de onderliggende waarde (aandeel of index) precies op de uitoefenprijs van optie D eindigt. Dan heeft de longspread (C-D) de maximale waarde, terwijl de short spread (D-E) niets waard is, en dat is precies wat de koper van een butterfly wenst te bereiken.

Hoe verder de expiratiekoers van de geschreven opties van de butterfly af ligt, hoe minder de butterfly waard is. Een put-butterfly behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden. U kunt bijvoorbeeld put I eenmaal aanschaffen in dit voorbeeld, daarnaast schrijft (verkoopt) u dan tweemaal put J en koopt u eenmaal de put K. De maximale winst wordt ook bij deze constructie gerealiseerd wanneer de expiratiekoers gelijk is aan de uitoefenprijs van de geschreven putopties J.

Voordelen en nadelen

Zoals bij elke optiestrategie kleven er ook aan de butterfly een aantal voordelen en nadelen. Een van de voordelen van de butterfly is de lage investering. Een butterfly is relatief goedkoop omdat er twee opties geschreven worden. Daarvoor ontvangt u premie en dit drukt de aanschafwaarde van de gekochte opties.

Een ander voordeel van de butterfly is dat u met deze strategie op voorhand weet wat uw maximale verlies is. Dat is namelijk de betaalde premie voor de gehele combinatie. Een nadeel van de butterfly is dat deze vaak pas veel waarde kan krijgen als de expiratiedatum nadert. Dat komt omdat pas dan de tijdswaarde uit de twee geschreven opties heel laag wordt.

Een ander nadeel is dat er bij een kleiner aantal mogelijke expiratiekoersen winst gemaakt zal worden. Bij een callspread is het bijvoorbeeld niet erg als de onderliggende waarde veel hoger uitkomt dan de geschreven call, want de maximale winst blijft in dat geval  behouden. Voor een butterfly zou dat juist minder of geen winst betekenen.

Omdat de waarde van een butterfly over het algemeen toeneemt met het verstrijken van de tijd (als de onderliggende waarde in de buurt komt van het ideale punt) is het over het algemeen verstandig om een butterfly lang te laten lopen. Hierdoor is de strategie ook geschikt voor minder actieve beleggers.

De praktijk

Het uitgangspunt bij een butterfly spread is dat u in eerste instantie een inschatting maakt van het expiratieniveau. Dus waar de onderliggende waarde zal eindigen op een bepaalde datum. Met een butterfly kunt u inspelen op een stijging, een daling of een zijwaartse beweging van een onderliggende waarde.

Bij Beleggers Belangen geven we over het algemeen de voorkeur aan de out of the money call butterfly, oftewel we willen profiteren van een stijging van de onderliggende waarde. We kiezen bewust vaker voor deze strategie, omdat statistisch gezien over een periode van zes tot twaalf maanden in 60 tot 70% van de tijd er ook daadwerkelijk koersstijgingen plaatsvinden.

Hoe langer de looptijd hoe groter de kans dat er in de praktijk ook hogere koersen op de borden komen te staan. Hier zetten we op in door te kiezen voor opties met een langere looptijd. In de praktijk is dit een periode van zes tot achttien maanden.

Kleine kans op succes

Bij de butterfly spread is de kans op succes klein, maar wanneer de visie uitkomt kunnen er procentueel gezien flinke winnaars worden gerealiseerd. Dit wetende, kiezen we bij voorkeur voor strategieën waarbij de investering klein is.

Daarnaast dient de maximale winst op expiratie minimaal het vijfvoudige te zijn van onze inleg. Daarmee heeft u in de praktijk slechts enkele grote winnaars nodig, om de verliezen op andere spreads te kunnen compenseren. Beleggen met opties is een risicovolle bezigheid. In de praktijk is portefeuillebeheer en risicomanagement dan ook van groot belang.

De butterflyspread is naar onze mening een mooie strategie wanneer deze consequent maandelijks over een langere periode wordt toegepast als aanvulling op een bestaande aandelenportefeuille. Een beginner zou kunnen overwegen maximaal 10% van de portefeuille te reserveren voor butterfly spreads. 90% blijft dan belegd in aandelen voor de lange termijn. Om de strategie consequent uit te kunnen voeren is het noodzakelijk dat u altijd voldoende cash achter de hand houdt. Zodat u ook tijdens mindere periodes op de beurs nieuwe butterfly spreads kunt blijven openen die inspelen op een herstel.

Bekijk ook Beleggen met opties | Een overzicht van tips en educatieve artikelen

Koopt u een butterflyspread dan raden we dit aan te doen bij een broker waar u de gehele combinatie in een keer kunt innemen. Bekende brokers als Lynx en Saxo ondersteunen deze mogelijkheid. Daarnaast is het advies om altijd slim te limiteren. Betaal nooit de laatprijs bij de aanschaf van een butterfly, maar geef een limiet mee die rond het middelpunt ligt van de getoonde bied/laatprijs van uw broker.

Bij de call butterfly met als onderliggende waarde een aandeel dat dividend uitkeert, dient u ook rekening te houden met een zogenaamde early assignment. Mocht het aandeel ex-dividend gaan en de geschreven opties zijn in the money, dan kunt u worden aangewezen. Hetgeen betekent dat u aandelen dient te leveren en mogelijk short komt te zitten. Om dit te voorkomen raden we aan de butterfly te verkopen wanneer de kans op een early assignment ontstaat.

ASMI

De eerste optietip is een out of the money call butterflyspread op chipmachinefabrikant ASMI. Een interessante kandidaat vanwege de hoge volatiliteit in het aandeel: de hoogste beurskoers in de laatste 52 weken bedraagt namelijk €748,00 en de laagste koers in deze periode was €354,30. ASMI is een aandeel waar we al geruime tijd enthousiast over zijn bij Beleggers Belangen. De chipmachinefabrikant maakt al geruime tijd deel uit van de Offensieve portefeuille en dat is het rendement ten goede gekomen.

Bij de huidige beurskoers van €581,60 zijn analisten enthousiast over de beleggingskansen in het aandeel. Van de 25 analisten die ASMI volgen, geven er namelijk 15 een koopaanbeveling. Slechts twee analisten voorzien het aandeel van een verkoopadvies. Het gemiddelde koersdoel voor de komende twaalf maanden bedraagt €713,65 per aandeel. Het opwaarts potentieel bedraagt daarmee volgens de consensus 22,7%.

 ASMI JUN 25 700/750/800 CALL BUTTERFLY
Koop 1 x ASMI jun25 700 call
Verkoop 2 x ASMI jun25 750 call
Koop 1 x ASMI jun25 800 call
Totaal te betalen premie €2,95
Contractgrootte 100
Expiratiedatum vrijdag 20 juni 2025
Beurskoers aandeel €581,60
Risicoschatting gemiddeld
Maximale winst €4705
Maximaal verlies €295

De concrete tip is als volgt: Koop de ASM juni 2025 700 call één keer, verkoop tegelijkertijd twee maal de ASM juni 2025 750 call en koop eenmaal de ASM juni 2025 800 call. Per saldo kostte deze butterfly op 2 oktober €2,95. De contractgrootte is 100, dus de totale investering bedraagt €295. Dit is meteen ook het maximaal te verliezen bedrag. De maximale waarde op expiratie van deze combinatie is €50 oftewel €5000. Hiervoor dient het aandeel op het einde van de looptijd exact te expireren op €750.

De kans dat dit gaat gebeuren is natuurlijk enorm klein, maar een stand tussen de €725 en €775 tegen die tijd zou zeker goed nieuws zijn en een mooie winnaar opleveren. Een beurskoers van €750 lijkt nog ver weg, maar is gezien de koersuitslagen uit het verleden niet onrealistisch. Doordat u bij deze strategie uw volledige inleg kunt kwijt raken, raden we aan de posities zeer klein te houden.

Disney

De tweede tip is een out of the money call butterflyspread op het Amerikaanse Disney. Ook dit aandeel kende behoorlijke koersschommelingen op de beurs. De hoogste koers in de laatste 52 weken bedraagt $123,74 en de laagste koers kwam uit op $78,73.

Disney is een aandeel waar we al geruime tijd enthousiast over zijn. Het is een van onze sectorfavorieten en ook analisten zijn positief over de beleggingskansen. Van de 44 analisten die Disney volgen, geven er 33 een koopaanbeveling. Slechts één analist voorziet Disney momenteel van een verkoopadvies. Het gemiddelde koersdoel voor de komende 12 maanden bedraagt $110,25 per aandeel. Het opwaarts potentieel bedraagt daarmee volgens de consensus 17%.

DIS JUN 25 100/110/120 CALL BUTTERFLY
Koop 1 x DIS jun25 100 call
Verkoop 2 x DIS jun25 110 call
Koop 1 x DIS jun25 120 call
Totaal te betalen premie $1,35
Contractgrootte 100
Expiratiedatum vrijdag 20 juni 2025
Beurskoers aandeel $94,00
Risicoschatting gemiddeld
Maximale winst $865
Maximaal verlies $135

De concrete tip is als volgt: Koop de DIS juni 2025 100 call één keer, verkoop tegelijkertijd twee maal de DIS juni 2025 110 call en koop eenmaal de DIS juni 2025 120 call. Per saldo kostte de butterfly op 2 oktober $1,35. De contractgrootte is 100, dus de totale investering bedraagt $135. Dit is meteen ook het maximaal te verliezen bedrag. De maximale waarde op expiratie van deze combinatie is $10 oftewel $1000. Hiervoor moet het aandeel op het einde van de looptijd exact expireren op $110 per aandeel.

Ook hier is de kans dat dit gaat gebeuren te verwaarlozen, maar stemt een stand tussen de $105 en $115 al tevreden. Bij de huidige beurskoers van $94 lijkt een beurskoers van $110 tegen juni 2025 niet onrealistisch. Tegelijkertijd kunt u met deze strategie wel volledig uw inleg verliezen, wanneer de visie niet uitkomt. We raden daarom aan de posities zeer klein te houden. Doordat zowel Disney als ASMI dividend uitkeert, is het belangrijk om in de gaten te houden dat de geschreven opties niet in the money zijn in de week dat de ondernemingen ex-dividend gaan. Early assignment kan dan worden voorkomen door de positie te sluiten.

De auteur heeft een longpositie in de aandelen ASMI en Disney.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ