Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
verkopen

Actueel advies

Europese verzekeringsbranche | Twee alternatieven voor Allianz

0 0 Leestijd ongeveer

Lang niet alle Europese verzekeringsaandelen zijn de afgelopen maanden zo sterk opgeveerd als Allianz. Voor wie wat winst wil afromen bij het Duitse verzekeringsconcern, zijn er mooie alternatieven.

De beurskoers van Allianz is de afgelopen twee maanden met 20% opgelopen. De publicatie van de kwartaalcijfers vormde het startschot van de opleving.

Op 8 augustus maakte het bedrijf bekend dat de totale baten met 8% zijn toegenomen naar €42,6 mrd. Het bedrijfsresultaat liep iets minder snel op: +4% naar €3,9 mrd. In dit opzicht zette de schadedivisie met een daling van 3% naar €1,9 mrd een rem op de groei.

De terugval werd volledig veroorzaakt door hogere schade-uitkeringen als gevolg van natuurrampen. Achter die hogere uitkeringen ging echter een mooie groei schuil van de premie-inkomsten: die liepen met ruim 9% op naar €19,3 mrd.

Ruimte voor grotere aandeleninkoop

Een stijging van het bedrijfsresultaat bij de levensdivisie met 15% naar €1,4 mrd was meer dan voldoende om de daling bij de schadeactiviteiten uit te wissen. Bij de vermogensbeheertak kwam die groei mede door het goede beursklimaat uit op 6% naar €742 mln. Onderaan de streep groeide de nettowinst met 7% naar €2,7 mrd.

Beleggers hebben echter vooral oog voor de operationele kapitaalgeneratie die eveneens met 7% toenam naar €4,0 mrd. De hoge kapitaalbuffer bood alle ruimte om de geplande aandeleninkoop in 2024 met €500 mln op te schroeven naar €1,5 mrd. De Solvency II van 206% ligt ruim boven de eigen doelstelling van 180%.

Tijd om winst te nemen?

Na de rally van de afgelopen maanden staat het aandeel 78% hoger dan eind september 2023. Allianz wordt verhandeld voor 11,7 maal de operationele winst per aandeel, terwijl die verhouding twaalf maanden geleden nog 8 was. Er zit zo goed als geen rek meer in de waardering. Dat betekent dat het opwaarts potentieel gevormd wordt door het dividendrendement van 5,0% en de winstgroei van 5 à 6% op de middellange termijn.

Met het oog op het krachtige koersmomentum is een verkoopadvies (nog) niet aan de orde. Maar het is absoluut een overweging waard om wat winst af te romen en de opbrengt te investeren in een branchegenoot van Allianz. De Europese verzekeringssector heeft beleggers namelijk veel te bieden.

Zurich Insurance: Goed gekapitaliseerde nichespeler

Wie op zoek is naar een voorspelbare en gestaag groeiende bron van (dividend)inkomsten, kan bijvoorbeeld overwegen om deels over te stappen naar Zurich Insurance. Zoals de naam doet vermoeden, wordt dit aandeel verhandeld aan de Zwitserse beurs. In dat land worden dividenduitkeringen belast met een bronheffing van 35%. Beleggers moeten dus wel de moeite nemen om het verschil met het Nederlandse tarief van 15% terug te vorderen. Maar wie daartoe bereid is, kan positie kiezen in een verzekeraar met een mooi bedrijfsmodel en een sterke marktpositie.

Zurich richt zich met name op verzekeringen voor allerlei bedrijfstakken: van bouwbedrijven tot hotelketens en van voedingsfabrikanten tot filmstudio’s. Door het specifieke karakter van deze verzekeringen kan de verzekeraar vaak naar verhouding hoge premies opstrijken.

In de eerste jaarhelft lag de combined ratio – oftewel de verhouding tussen premie-inkomsten en schade-uitkeringen – in het bedrijfssegment op 91,4%. Zonder de impact van natuurrampen zou dat percentage zelfs nog 3 procentpunten lager zijn uitgevallen. Het bedrijfsresultaat steeg in de eerste zes maanden van 2024 met 7% tot $4,0 mrd en de nettowinst ging zelfs met 21% omhoog naar $3,0 mrd. Behalve door de positionering in onderscheidende marktsegmenten is dat ook te danken aan een slimme inzet van technologie. Zurich heeft de afgelopen drie jaar $1,8 mrd geïnvesteerd in een digitale transitie. De inzet van kunstmatige intelligentie betaalt zich uit in een hogere productiviteit van medewerkers en een betere inschatting van risico’s.

Ten slotte onderscheidt Zurich zich ook door de sterke kapitaalpositie. De Solvency II kwam halverwege dit jaar uit op 232%. Die buffer ligt veel hoger dan de 160% waar het concern zelf op mikt. Hierdoor is er volop ruimte voor een dividendbeleid waarbij driekwart van de winst aan de aandeelhouders wordt uitgekeerd. In het lopende jaar stevent Zurich, dat door het internationale karakter in dollars rapporteert, af op een uitkering van $27,50. Het dividendrendement komt zo uit op 5,3% en kan de komende jaren meestijgen met de winstgroei van 5 tot 8%.

Door het specialistische karakter en de hoge winstmarge ligt de waardering van Zurich historisch gezien wat hoger dan bij andere verzekeraars. De k/w komt uit op 14,3 maar de koersstijging in het afgelopen jaar (+19,8%) is minder extreem dan bijvoorbeeld bij Allianz.

Admiral Group: Groeiaandeel in volwassen sector

Dat geldt ook voor het Britse Admiral Group. Het aandeel noteert 20,3% hoger dan twaalf maanden geleden. Een groot deel van die stijging kwam in de aanloop naar de publicatie van halfjaarcijfers halverwege augustus. De onderneming maakte toen bekend dat het aantal klanten in twaalf maanden met 12% is toegenomen naar 10,5 miljoen.

Admiral maakte de afgelopen jaren vooral naam op de Britse markt voor autoverzekeringen. Daar richtte de onderneming zich onder meer op specifieke segmenten zoals bedrijfswagenparken en jonge chauffeurs die pas net hun rijbewijs hebben. Bij die laatstgenoemde groep staat Admiral vaak al vroeg op de radar, omdat de verzekeraar zich slim verbonden heeft aan de grootste organisator van verkeerscursussen en rijlessen voor scholieren van 11 tot 17 jaar. Met een marktaandeel van bijna 11% is de onderneming de grootste speler op de Britse automarkt.

De afgelopen jaren wordt het werkterrein geleidelijk uitgebreid richting internationale groei en een assortimentsverbreding. Admiral biedt bijvoorbeeld ook woning- en huisdierverzekeringen aan. Dankzij de combinatie van premieverhogingen en het uitdijende productaanbod, groeiden de verzekeringsinkomsten nog veel sneller dan het klantbestand: +38% naar GBP 2,2 mrd. De winst per aandeel klom met 35% naar 77,50 pence.

Het grootste deel wordt doorgeschoven naar de aandeelhouders, via een verhoging van het interimdividend van 51 naar 71 pence. Als het einddividend op hetzelfde niveau ligt, komt het dividendrendement over 2024 uit op 5,0%. Een Solvency II biedt alle ruimte om de uitkering ook in de komende jaren mee te laten groeien met de winstgroei van 10 à 20%.

Behalve door een hoge winstgroei, onderscheidt Admiral zich ook door een risicoprofiel dat wat hoger ligt dan het sectorgemiddelde. De Britse automarkt waar het bedrijf sterk op leunt kent nauwelijks toetredingsdrempels en internationale groei brengt ook bij deze verzekeraar operationele risico’s met zich mee.

Aandeel Allianz op ‘houden’, Admiral en Zurich op ‘kopen’

Een verlaging van het houdadvies van Allianz is niet aan de orde, maar binnen de sector hebben Zurich Insurance en Admiral Group betere vooruitzichten. Beide aandelen verdienen een koopadvies.

Alternatieven dichter bij huis
Beleggers hoeven niet de grens over te steken voor een mooi alternatief voor Allianz.

In Nederland steekt het dividendrendement van ASR (7,2%) en NN Group (8%) mooi af tegen dat van de Duitse branchegenoot. De nadruk van deze ondernemingen ligt binnen de competitieve Nederlandse markt voor een deel op de levensverzekeringsportefeuilles.

Het groeitempo ligt dan ook aanzienlijk lager dan bijvoorbeeld bij Zurich Insurance en vooral Admiral Group. ASR en NN Group verdienen beide een koopadvies.

Bedrijf Beurswaarde Kapitaalbuffer (Solvency II) Dividendrendement 2024 (schatting)
Allianz €113,8 mrd 206% 5,0%
Zurich Insurance CHF 74,2 mrd 232% 5,3%
Admiral Group GBP 8,6 mrd 198% 5,0%

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ