Updates

Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Iberdrola

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Martijn van Herpen, 14 okt 10:24

Danone | Vizier weer op de toekomst gericht

0 0 Leestijd ongeveer

Danone heeft een onrustigere periode achter de rug. Inmiddels zijn de Russische activiteiten verkocht en kan de blik vooruit om de doelstellingen voor de komende jaren te realiseren.

Tijdens een strategie-update presenteerde Danone de strategische doelen voor de periode tot en met 2028. Die doelen gaan uit van een autonome omzetgroei van 3 tot 5% voor de boekjaren 2025-2028. De operationele winst moet daarbij iets harder stijgen.


Voor 2024 zal de omzet 3-5% hoger uitkomen dan in 2023. In de eerste jaarhelft lag de omzet op €13,9 mrd, wat jaar op jaar 4,0% groei betekent en precies in het midden van de afgegeven bandbreedte uitkwam.

We handhaven de schatting van de aangepaste winst per aandeel van €3,52 voor 2024. Bij deze schatting bedraagt de k/w 18,4. Dat is niet heel duur, maar ook niet goedkoop voor een traag groeiend bedrijf in een redelijk voorspelbare, maar ook sterk concurrerende omgeving.

Niet veel grotere winst

Dat betekent normaliter dat er een relatie bestaat tussen meer marketinguitgaves (kosten) en meer omzet, die onderaan de streep niet tot veel grotere winst leiden. En indien wel, dan zal de concurrentie stevig gaan inzetten op marketing, om verloren omzet terug te winnen.

Lees ook Danone | Franse zuivel- en watergigant overtuigt nog niet

De operationele marges verbeterden in het eerste half jaar licht, maar Danone zal in mijn ogen een hogere winstmarge moeten bereiken via een betere productmix, waarbij meer omzet uit duurdere producten komt. Bij de cijfers over het tweede kwartaal was het dan ook positief dat alle drie de divisies een betere volume/mix groei lieten zien: Zuivel +2,6%, Nutriënten +3,6% en Water +2,6%.

Investeren in India

Naast een focus op het behouden van posities in haar kernproducten zet Danone de komende periode in op het versterken van nieuwe producten die het goed doen. Daarbij denkt het concern vooral aan producten met hoog proteïnegehalte, medische nutriënten en ook aan koffiecreaties, met bijvoorbeeld roomproducten die aan koffie toegevoegd kunnen worden. En eind september maakte ceo Antoine de Saint-Affrique plannen bekend om de komende vier jaar voor €20 mrd te investeren in een nutriëntenfaciliteit in India, om daar de voetafdruk te vergroten.

De verhouding nettoschuld/ebitda bedroeg 2,6. Dat is niet heel laag, maar voor een voorspelbaar bedrijf als Danone prima. Het geeft ook ruimte voor bescheiden strategische overnames. Zo kondigde de onderneming eind september nog aan Lifeway Foods, onder andere bekend van de yoghurt Kefir, volledig over te nemen. Danone had hierin al een minderheidsbelang van 23,4%.

Sterke balans

Vanwege een sterke balans in combinatie met een prima cash flow zie ik Danone voor nu vooral als een dividendaandeel. Het dividend werd van 1993 tot aan 2020 niet verlaagd, tot aan het begin van de corona-uitbraak. Toen vond een bescheiden verlaging van €2,10 naar €1,94 plaats. In 2022 werd een gelijk dividend van €1,94 uitbetaald en daarna volgden €2,00 in 2023 en €2,10 in 2024.

Advies aandeel Danone blijft ‘houden’

Voor de komende jaren verwacht ik dat Danone een goede dividendbetaler zal zijn met verhogingen in lijn met de omzetgroei. Met nu 3,2% dividendrendement is het voor liefhebbers van een wat hoger en groeiend dividend een goed aandeel. Bij een k/w van 18,4 en bescheiden groeivooruitzichten blijft het eindadvies een stevig ‘houden’.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ