Updates

Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Iberdrola

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 15 okt 15:11

Advieswijziging Van Lanschot Kempen | Hoge lat vormt een risico

0 0 Leestijd ongeveer

De verwachtingen voor de derdekwartaalcijfers van Van Lanschot Kempen zijn na een flinke koersrally heel hoog gespannen. In combinatie met de opgelopen waardering is dat aanleiding om het advies tegen het licht te houden.

Voor Van Lanschot Kempen ontvouwt 2024 zich in verschillende opzichten als een topjaar. Dankzij het goede beursklimaat en het inlijven van de retail-tak van Robeco is het beheerd vermogen alleen al in de eerste jaarhelft met bijna 10% gestegen naar €139,9 mrd.

De ontwikkeling van dit bedrag is een belangrijke indicator voor het toekomstig verdienvermogen. De vergoeding die in rekening gebracht wordt voor vermogensbeheer-gerelateerde diensten vormt namelijk circa 70% van de totale inkomsten. De netto rente-inkomsten zijn goed voor een kwart van de concernomzet. Daarmee is Van Lanschot Kempen veel minder gevoelig voor de dalende beleidsrente dan grootbanken, die voor driekwart van de baten leunen op rente-inkomsten.

Dat voordeel is een van de redenen waarom het aandeel dit jaar met 58% is gestegen. Grote beleggers spelen in op de omslag in het renteklimaat door bankaandelen om te wisselen voor andere financials zoals Van Lanschot Kempen.

Een tweede reden voor de stevige koersstijging is de aanscherping van de financiële doelstellingen op de beleggersdag van 20 juni. De private bank mikt op een gemiddelde groei van het beheerd vermogen met 10% per jaar. Het rendement op het vermogen moet uitkomen op 18% (was: 12%) en overtollig kapitaal boven een CET1-buffer van 17,5% wordt uitgekeerd als dividend.

Advies aandeel Van Lanschot Kempen naar ‘houden’

Na de beleggersdag en de koersstijging ligt de lat heel hoog voor de cijferpublicatie op donderdag 31 oktober. De onderneming lijkt af te stevenen op een winst per aandeel van €3,40 in 2024 op basis van het eerste halfjaar (+39% naar €1,72). Met een verwachte k/w van 13,1 ligt de waardering boven de bandbreedte van 8 tot 10 die de afgelopen jaren gebruikelijk was. Hierdoor is het aandeel kwetsbaar voor eventuele tegenvallers.

In afwachting van de kwartaalcijfers is het verstandig om in ieder geval een deel van de koerswinst veilig te stellen. Het koopadvies wordt een tandje teruggezet, want de sterke, goed uitgevoerde strategie en het aantrekkelijke dividend (6,7% rendement) maken het aandeel nog altijd het aanhouden waard.

Van waardeaandeel naar groeiaandeel
De beurskoers van Van Lanschot Kempen stijgt in 2024 een stuk sneller dan de winst. De waardering is behoorlijk opgelopen omdat beleggers nu anders tegen het aandeel aankijken. Aanvankelijk was de private bank voornamelijk in trek dankzij het hoge dividendrendement.

Met name doordat tijdens de beleggersdag slim de nadruk werd gelegd op de groei van het beheerd vermogen verschuift de focus naar het groeipotentieel. Onder meer dankzij overnames en een snelle groei in België – dat al goed is voor een vijfde van de commissie-inkomsten – oogt de groeidoelstelling van 10% haalbaar. Hoewel het aandeel een hogere waardering verdient, is er een behoorlijk risico dat beleggers met de recente koersstijging hierin zijn doorgeschoten.

Van Lanschot Kempen in cijfers 2024 2023
Totale inkomsten €740 mln €662,8 mln
Winst per aandeel € 3,40 € 2,95
Dividend € 3,00 € 2,00

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ