Bayer | Zo wordt het aandeel dieper het juridisch moeras ingetrokken
Op donderdag 10 oktober wees een rechtbank in Philadelphia een schadevergoeding van $78 mln toe aan een man die kanker kreeg na het gebruik van onkruidbestrijder Roundup. In veertien van de voorgaande twintig Roundup-zaken trok de onderneming nog aan het langste eind.
In totaal zijn er circa 165.000 aanklachten ingediend tegen Bayer. Na een massaschikking voor $10,9 mrd in 2020 staan daarvan nog ongeveer 54.000 zaken open.
Schadelijke effecten
Op dezelfde dag werd bekend dat het bedrijf mogelijk nog dieper het juridisch moeras wordt ingetrokken. Het hooggerechtshof in Washington maakte bekend dat een zaak over de schadelijke effecten van PCB’s overweegt. Deze industriële chemicaliën die door het in 2018 ingelijfde Monsanto werden gemaakt, zijn vanaf 1977 uit productie genomen.
Eerder wees een rechtbank nog een eerdere schadevergoeding van $185 mln voor het Sky Valley Education Center af omdat er onvoldoende wetenschappelijk bewijs was voor de schadelijke effecten van PCB’s. Als die uitspraak wordt teruggedraaid, opent het de deur voor meer PCB-aanklachten.
Advies aandeel Bayer op ‘verkopen’
De koers van Bayer ging na het nieuws met 7% onderuit. Op 12 november maakt het bedrijf de derdekwartaalcijfers bekend. Zolang topman Bill Anderson weigert om de gewasdivisie los te weken van de farmaceutische en consumententak, staat de financiële gang van zaken in de schaduw van de juridische strijd.
Ondanks dat Bayer de omzet wat weet op te schroeven en vorderingen maakt bij het verkleinen van de schuldenlast, blijft het verkoopadvies voorlopig van kracht.