Oklo | Nucleair techaandeel lokt beleggers met toekomstmuziek
Altman is voorzitter van Oklo sinds 2015. De logica achter de combinatie van beide functies zit hem in het enorme energieverbruik van kunstmatige intelligentie, dat in de toekomst nog fors zal toenemen. Waar traditionele kerncentrales inzetten op langzame kernsplijting, mikken bedrijven als Oklo op snelle splijting van nucleair materiaal.
Hierdoor kunnen minireactoren tien tot twintig jaar draaien zonder dat er nieuwe energie toegevoegd hoeft te worden. De op deze manier opgewekte energie is erg stabiel en geeft geen CO2-uitstoot.
Voordeel
Bijkomend voordeel is dat hiervoor het afval uit reguliere kerncentrales gebruikt kan worden. Die benutten maar 5% van de energie uit de nucleaire grondstoffen. De overige 95% is momenteel nucleair afval waarvoor de wereld nog geen oplossing heeft. Volgens Oklo kunnen de Verenigde Staten de komende honderd jaar in hun volledige energiebehoefte voorzien met het huidige nucleaire afval.
Lees ook Cameco | In ideale positie voor de nucleaire heropstanding
De recente koerssprong van Oklo volgt na goedkeuring van het Amerikaanse ministerie van Energie voor een concept van Oklo’s nucleaire installatie: het Aurora powerhouse. Oklo mikt op een eerste installatie in 2027. Een bedrijf en een ontwikkeling om in de gaten te houden.