Dividendportefeuille | Stille winnaars zorgen voor mooie balans
Na een onrustige beursweek is er eigenlijk nauwelijks schade voor de Dividendportefeuille, die met nu 16,75% winst in 2024 nog altijd vlak bij de hoogste stand ooit van twee weken geleden noteert. En dat terwijl er een paar grote verliezers waren (LVMH, Tecan, Lam en KLA Corp) en er per saldo meer aandelen omlaag gingen dan omhoog. Wat zeker hielp is de ijzersterke dollar die nog meer terrein pakte ten opzichte van de euro.
Amerikaanse aandelen
Voor de Dividendportefeuille betekent dit dat inmiddels bijna 72% is belegd in Amerikaanse aandelen. Daarnaast zijn er veel ‘stille krachten’ die eigenlijk nooit in de spotlights staan als grote stijger of daler, maar die wel langzaam verder blijven kruipen naar hoogste koersen ooit.
Een mooi voorbeeld daarvan is slotenmaker Allegion, die in juni 2023 werd gekocht op $119,44 en inmiddels op $152 vlak bij de hoogste koers ooit staat.
Andere voorbeelden van ‘saaie’ aandelen die nauwelijks besproken worden omdat er weinig gebeurt, maar die wel nabij de hoogste koers ooit staan, zijn onder meer Orkla, Owens Corning, L3 Harris, Ecolab en zelfs Honeywell, dat recent sterk opveerde op het nieuws dat het een minder sterk presterende divisie wil afsplitsen. In de podcast Voorkennis van deze week zal ik een aantal van deze stille uitblinkers nader toelichten.
Tecan naar dieptepunt
In een bewogen week zagen we enkele zeer grote, vooral negatieve verschuivingen binnen de Dividendportefeuille, maar deed de brede spreiding weer eens wonderen: tegenover een paar grote dalers stonden zoals gezegd veel kleine winnaars.
De meest opvallende naam in negatieve zin is zonder twijfel het Zwitserse Tecan Group, dat na een uitstekende start sinds de aankoop voor de Dividendportefeuille in 2020 helemaal is afgegleden en nu op 10% verlies staat. In 2024 staat er na opnieuw zwakke cijfers een min van 30% op het bord.
Consequentie is ook dat Tecan nu nog slechts een weging van 1,3% heeft, waardoor de slechte performance nauwelijks impact heeft op het totaalrendement. Het zijn dan ook de vele grote winnaars die het rendement bepalen, niet de paar achterblijvers waar Tecan nu ook bij hoort.
Het probleem bij Tecan is vooral sectorgerelateerd, met na de coronapiek een sterk lagere vraag naar laboratoriumapparatuur. Toch hou ik stevig vast aan Tecan, dat tijdens de Capital Markets Day deze week de outlook voor de middellange termijn herhaalde. Tecan, dat de omzet in de eerste jaarhelft met 13,7% zag dalen, verwacht nog steeds een organische groei van 5 tot 9% in lokale valuta. Na de enorme koersdreun is het altijd dure aandeel voor het eerst in jaren relatief goedkoop, uitgaande van winstherstel de komende jaren. Bovendien is Tecan schuldenvrij met een de komende jaren oplopende (netto) kaspositie.
Twee aandelen, KLA Corp en Lam Research, deden het nog slechter dan Tecan met 19% en 15% verlies op weekbasis. Ook dit tweetal staat er financieel uitstekend voor en blijft zonder meer koopwaardig voor de lange termijn. Buy the dips dus!