Uitvaartsector | Drie beleggingen voor de laatste halte
In het leven zijn twee dingen niet te vermijden, luidt de wijsheid: belastingen en de dood. En waar belastingen geld kosten, kunnen beleggers juist geld verdienen aan de dood. Zo gesteld klinkt dat erg cru. Maar het is nu eenmaal een gegeven dat mensen overlijden. En het spreekt ook voor zich dat we onze naasten die heengaan graag een formeel en waardig afscheid geven, waarna hun lichaam een laatste rustplaats krijgt.
Het proces wordt begeleid door professionele uitvaartverzorgers. Niet geheel verwonderlijk vonden we zo ongeveer overal ter wereld interessante beursgenoteerde aandelen: in de Verenigde Staten, maar ook in Japan en China.
Carriage Services
In de Verenigde Staten zijn twee beursgenoteerde bedrijven actief op het gebied van overlijdenszorg. Service Corporation International is het grootste begrafenis- en uitvaartbedrijf ter wereld. Het iets kleinere Carriage Services lijkt momenteel wat aantrekkelijker als belegging.
Carriage Services is een grote aanbieder van overlijdenszorgdiensten en merchandise (rouwboeketten etc.) in de Verenigde Staten, die via zowel eigen bezit als leasecontracten 164 uitvaartcentra en 31 begraafplaatsen runt. Carriage Services groeit gestaag via een franchise-model en incidentele overnames. Zo werd begin 2023 nog Greenlawn Funeral Homes aan de portefeuille toegevoegd. Aangesloten uitvaartondernemers krijgen ondersteuning van Carriage Services bij hun franchise. Deze ondernemers krijgen een relatief grote mate van vrijheid om duurzame verhoudingen met hun lokale gemeenschap op te bouwen voor langetermijngroei van hun bedrijf en daarmee omzet en winst voor Carriage Services. Het concern wil de groei naar eigen zeggen vanuit een solide financiële basis verder aanjagen door het bieden van uitvaartdiensten van hoge kwaliteit, waarbij lokaal een substantieel marktaandeel behaald moet worden.
De stabiliteit van de uitvaartbranche blijkt wel uit de omzetgroei van Carriage Services. De afgelopen tien jaar groeide de omzet met gemiddeld 6% per jaar. Alleen in 2022 was er jaar op jaar geen omzetstijging. Dat kwam door de overlijdenspiek in 2021 als gevolg van het coronavirus, waardoor de vergelijkingsbasis eenmalig erg hoog was. De aangepaste winst per aandeel steeg geannualiseerd met gemiddeld 8,4%. En het kwartaaldividend steeg met gemiddeld 18,2% in deze periode: van $0,025 naar nu $0,1125. Bij deze dividendgroei is wel een kanttekening te plaatsen, aangezien het dividend in deze periode maar vijf keer (meteen heel fors) verhoogd is. Tussentijds kon het dividend langere tijd stabiel gehouden worden. De laatste dividendverhoging dateert van oktober 2021 en vooralsnog lijken nieuwe verhogingen nog niet aan de orde.
De overname van concurrent Greenlawn Funeral Homes begin 2023 heeft de nettoschuldratio van Carriage Services opgedreven tot 4,6 maal de ebitda. Door de stabiele kasstroom zal die erg hoge schuldpositie normaal gesproken geen probleem zijn en snel verlagen. Eind 2023 was de ratio nog 5,1. Schuldverlaging heeft voorlopig een hogere prioriteit dan dividendverhogingen. Het goede nieuws is dat met de overname extra toekomstige omzet en winst is gekocht, wat de komende jaren tot uiting moet komen in een hogere aandelenkoers. Carriage gaat voor 2024 uit van een omzet van $390-400 mln en een aangepaste winst per aandeel van $2,30-2,40. Dat geeft een niet veeleisende k/w van 13,7. Het dividendrendement bedraagt 1,4%.
San Holdings
Japan is het land met een vergrijzende bevolking bij uitstek. In 2005 was 20% van de Japanners ouder dan 65 jaar, in 2025 zal dat percentage al 30% bedragen en de komende decennia nog verder oplopen. De Japanse bevolking krimpt inmiddels al een decennium, maar doordat Japanners steeds langer leven zal pas rond 2040 de piek bereikt worden van 1,7 miljoen overlijdens per jaar, 10% meer dan nu het geval is.
Japan kent met Heian Ceremony Services, Tear Corporation en San Holdings drie beursgenoteerde uitvaartverzorgingsbedrijven. De eerste twee hebben aantrekkelijke waarderingen en met respectievelijk 3,6% en 4,5% een hoger dividendrendement dan de 2,2% van San Holdings. Maar beide zijn met beurswaardes van omgerekend zo’n €60 mln wel erg klein om in te beleggen. Daarom gaan we hier dieper in op San Holdings, dat een beurswaarde van 25 mrd Japanse yen (€150 mln) heeft en met een k/w van 9,5 minstens zo aantrekkelijk als belegging is.
San Holdings heeft als missie ‘een betrouwbare partner te zijn in de laatste levensfase door nog nauwere banden te creëren met senioren en hun familieleden’. Naast het wegnemen van pre-need en at-need-zorgen bij uitvaarten, ziet San Holdings ook nadrukkelijk een rol voor zich weggelegd in ondersteuning bij rouwverwerking. San Holdings realiseert dit als moedermaatschappij van drie dochterondernemingen die diensten leveren in de begrafenisbranche. Daarnaast beheert het bedrijf een website via dochter Life Forward Co, die in 2020 is opgericht. Op die website kunnen consumenten in contact komen met vrijwel alles wat gerelateerd is aan de eindfase van het leven, dus bijvoorbeeld ook het regelen van een erfenis. Daarmee voorziet San Holdings in een groeiende behoefte van senioren die bewust over hun levenseinde nadenken en zelf zaken uitzoeken via het internet. Voor consumenten zit de meerwaarde van de website erin dat ze naar veilige en betrouwbare partnerbedrijven geleid worden.
Ook bij San Holdings ging de omzet de afgelopen tien jaar gestaag omhoog, met alleen een uitzondering gedurende de coronaperiode. San Holdings heeft in haar recente tienjarenvisie als eerste doel gesteld om in alle regio’s in Japan uitvaartcentra te hebben. Daartoe wil San Holdings voor de middellange termijn snel meer uitvaartcentra openen, maar staat het bedrijf ook nadrukkelijk open voor acquisities en allianties. In 2032 moet het totale aantal verdubbelen tot 210 centra. Het tweede doel is om te groeien in de nieuwere bedrijfstak van ondersteuning bij het einde van het leven. Voor beleggers zou dit een stabiele groei van zeker 7% per jaar moeten opleveren bij een bedrijf met een ijzersterke balans en een k/w voor het huidige boekjaar van slechts 10,5. Daarnaast is er een sterke kasstroom met ruimte voor aandeleninkopen, die San Holdings heel verstandig mede laat afhangen van de aandelenkoers. Ook heeft San Holdings een dividend dat sinds de start van de verhogingen in 2016 meer dan 10% per jaar toenam. De pay-out ratio lag de laatste jaren rond de 20%, waardoor het dividend de komende jaren nog veel verder kan groeien, hoewel voor het huidige boekjaar slechts een beperkte verhoging tot JPY24 is afgegeven.
Fu Shou Yuan International Group
Ten slotte behandelen we het aan de beurs van Hong Kong genoteerde Fu Shou Yuan International Group. Fu Shou Yuan, opgericht in 1994, is een dienstverlener op het gebied van overlijdenszorg en levenstechnologie en naar eigen zeggen een ‘verkenner van en deelnemer aan de ontwikkeling en hervorming van de overlijdenszorgindustrie in China’. De onderdelen van Fu Shou Yuan bieden uitvaartdiensten aan op meer dan zestig locaties in ruim veertig steden, waaronder Peking en Shanghai. Het dienstenpakket is breed: onder andere begraafplaatsexploitatie en uitvaartdiensten, maar ook levering van herdenkingsbenodigdheden. Fu Shou Yuan introduceerde de pre-need-begrafenisdiensten in China. En daarnaast is het bedrijf ook zelf producent van specifieke benodigdheden bij uitvaarten, van een rolwagen voor de grafkist tot en met milieuvriendelijke crematiemachines en bijbehorende uitlaatgassenafvangsystemen. Ook ontwerp en inrichting van vlakke en bergbegraafplaatsen valt binnen het pakket. En er is het platform Fu Shou Cloud, waarmee digitale overlijdensberichten, gedenktekens en fotoalbums kunnen worden vastgelegd.
Fu Shou Yuan constateert dat naarmate China zich ontwikkelt tot een steeds welvarendere samenleving, het verlangen van mensen naar een beter leven zich uitbreidt tot een betere dood. Waar voorheen de belangrijkste vraag was of uitvaartdiensten überhaupt beschikbaar waren, verschuift de behoefte geleidelijk naar een hogere kwaliteit van uitvaartservices. Voor de Chinese overlijdenszorgindustrie biedt dit kansen. Specifiek voor Fu Shou Yuan liggen die in de toenemende trek van mensen van het platteland naar de steden. Door de toenemende urbanisatiegraad wonen steeds meer Chinezen in een regio waarin Fu Shou Yuan haar diensten aanbiedt.
Sinds de beursnotering in 2013 is de omzet van Fu Shou Yuan verviervoudigd, net als de nettowinst. Doordat het aantal uitstaande aandelen ook wat is toegenomen, was er ‘slechts’ een verdrievoudiging van de winst per aandeel. De komende paar jaar zal de omzet verder stijgen. Fu Shou Yuan wil verder uitbreiden via acquisities, het aankopen van land voor begraafplaatsen en via samenwerkingsverbanden met lokale overheden en uitvaartondernemers om de geografische voetafdruk verder te vergroten. Ook worden mogelijkheden voor uitbreiding buiten China onderzocht.
Op middellange termijn zou de winst met zo’n 10% per jaar kunnen groeien. Daar komt ook nog een dividendrendement van 3,4% bij. Dat dividend loopt snel op en is sinds 2015 meer dan verdrievoudigd. Op 31 oktober wordt zelfs een eerste speciaal dividend van HK$0,21 uitgekeerd, alleen al goed voor 5% dividendrendement. Bij een taxatie van de winst per aandeel van HK$0,30 is de k/w van 13,2 voor 2024 zeker niet hoog.