Staatsobligaties VS | Grootste verkoopdruk in het afgelopen jaar
De RSI-14, die de relatieve sterkte van de rente in de laatste 14 dagen weergeeft, staat nu op 73%, de hoogste waarde in 12 maanden. De vraag is waarom de rente zo hard stijgt, en Amerikaanse staatsobligaties daarmee zo sterk in waarde dalen.
Een van de mogelijke oorzaken is het aantrekken van de Amerikaanse economie. Op 16 september stond de verrassingsindex op -17,1, wat betekent dat economische cijfers gemiddeld slechter uitpakten dan de gemiddelde analistenverwachtting. Inmiddels is deze index gestegen naar +25,6, wat aangeeft dat de cijfers juist veel beter zijn dan analisten verwachten. Meer economische activiteit verhoogt de vraag naar, en daarmee de prijs van geld.
Daarnaast breekt er een drukke en onzekere periode aan voor de obligatiemarkt. Na de arbeidsmarktcijfers van aankomende vrijdag volgen nog grotere gebeurtenissen. In de eerste plaats uiteraard de Amerikaanse presidentsverkiezingen en twee dagen daarna de eerste Fed-vergadering sinds de renteverlagingen in september. Tijdens deze bijeenkomst is normaliter duidelijk wie de nieuwe Amerikaanse president is en hoe de Fed erop zal reageren. Van zo veel onzekerheid tot die dag houden obligatiebeleggers niet.
Bond vigilantes
Tot slot denkt Wall Street-veteraan Yardeni dat de ‘bond vigilantes’ zijn teruggekeerd. Deze term, veertig jaar geleden door Yardeni zelf bedacht, verwijst naar marktspelers die door verkoopdruk de obligatiemarkten laten dalen, waardoor een Amerikaanse regering bijna gedwongen wordt om te bezuinigen. Maar wie ook de volgende president wordt, bezuinigen lijkt momenteel niet op de agenda te staan.