Japan | Politieke instabiliteit
De recente verkiezingen in Japan hebben een schokgolf in het land veroorzaakt. De Liberaal Democratische Partij (LDP), die al decennialang de scepter zwaait in Japan, leed een historische nederlaag en heeft samen met coalitiegenoot Komeito 208 van de 465 zetels behaald, terwijl minimaal 233 zetels nodig zijn voor een meerderheid. Na lang aandringen heeft premier Shigeru Ishiba besloten om af te treden.
Volgens de Bank of Japan hebben de recente politieke ontwikkelingen geen directe invloed op de economische verwachtingen. Mochten er grote beleidsveranderingen volgen, dan zal de Bank of Japan de voorspellingen waar nodig bijstellen. De Japanse economie herstelt zich matig en mede daarom houdt de centrale bank vooralsnog vast aan de ultralage rente.
Drie scenarios
Janus Henderson stelt dat er duidelijk behoefte is aan een strategisch antwoord op de politieke instabiliteit die is ontstaan. De vermogensbeheerder ziet drie mogelijke toekomstscenario’s voor de Japanse politiek.
Er wordt een coalitieregering gevormd met een oppositiepartij, LDP en Komeito gaan verder als een minderheidsregering of de Constitutionele Democratische Partij van Japan (CDPJ) komt samen met andere oppositiepartijen aan de macht. De kans dat het laatstgenoemde scenario werkelijkheid wordt acht Janus Henderson klein, omdat de oppositiepartijen aanzienlijke beleidsverschillen hebben.
Bekijk ook het artikel Japan | Vier groeitrends volgens Baillie Gifford
De komende maand wordt waarschijnlijk meer duidelijk over een nieuwe Japanse regering. Als de CDPJ toch een coalitie weet te vormen, vreest Janus Henderson dat de markten zenuwachtig worden. Toen de oppositiepartij tussen 2009 en 2012 aan de macht was, reageerden de markten negatief op het gevoerde beleid. Mocht de LDP aan de macht blijven, dan verwacht Janus Henderson dat de aandacht van beleggers geleidelijk verschuift naar het vinden van ondergewaardeerde aandelen.