Beter Beleggen | Elf ongemakkelijke waarheden over beleggen
Wat banken niet zeggen over beleggen
-
Buy and hold is niet voor eeuwig
Met aandelen groeit uw vermogen sneller dan met sparen. Het Engelstalige devies ‘buy and hold’ wordt gebruikt als metafoor voor bedachtzaam en doordacht beleggen, niet voor kopen en vergeten. Zelfs Warren Buffett koopt niet aandelen voor de eeuwigheid, maar wel voor de lange termijn.
-
Saai is fraai
Een hip bedrijf is nog geen hip aandeel. Befaamde bedrijven in voedingsmiddelen, verzorgingsproducten en vastgoed zijn op lange termijn vaak een betere belegging dan innovatieve bedrijven in biotechnologie, de chipindustrie en andere nieuwkomers. Men weet nooit wie over tien jaar de markt zal domineren.
-
Massapsychologie en oerinstincten
De meeste topbeleggers zijn deskundig in het begrijpen van massapsychologie. Hoe rationeel we ook denken te zijn, ons brein is niet geschikt om te beleggen. In tijden van crisis leiden beslissingen vanuit de amygdala, ons prehistorisch brein, tot slechte rendementen.
-
Het is altijd wat
Op de beurs zijn aandelen vaak over- of ondergewaardeerd, wat de dynamiek van de volgende crisis onvoorspelbaar maakt. In de komende vijftig jaar zullen er naar verwachting zeven recessies plaatsvinden, met om de tien jaar een grote beurscorrectie van 20% of meer. Dit vereist tolerantie voor flinke koersdalingen.
-
Koop niet als iedereen koopt
Wees moedig, koop aandelen als anderen bang zijn en wees geduldig. Anderzijds: wacht niet te lang. Wachten op het perfecte instapmoment heeft weinig zin. Niemand weet wanneer de volgende crash zich voordoet. Beleggen vereist ook geen groot kapitaal om van start te gaan. Let wel op de lopende (transactie)kosten, omwille van het omgekeerde rente-op-rente-effect.
Lees ook De beste aandelen voor november 2024 | Advies van onze experts
-
Passief beleggen is actief kiezen
Als u gaat beleggen, moet u kiezen tussen actief en passief vermogensbeheer. Bij de actieve vorm zoekt u zelf naar interessante aandelen. Dat vereist kennis en vergt tijd. Beleggings- en indexfondsen zijn een interessant alternatief. Met name trackers voeren een passief beleid. Al volgen zij de index, ook hier is voorspellen welke indices een positief rendement zullen behalen moeilijk.
-
Dividend verwent
De opbrengst van aandelen bestaat uit koerswinst en dividend. Al is het dividendrendement soms hoog, de bedragen zijn meestal klein. Als u het dividend herbelegt, levert dat door de jaren heen een belangrijke bijdrage aan de totale opbrengst. Debet is het rente-op-rente-effect, maar de werkelijke impact van het dividend is kleiner, hierop zijn belastingen verschuldigd!
Lees ook Dividendbeleggen | Aandelentips en artikelen voor extra rendement
-
Beursintroducties en fusies zijn gevaarlijk
In bestuurskamers wordt vaak gedacht dat groter beter is, maar grote overnames brengen integratierisico’s met zich mee. Het samenvoegen van bedrijven leidt tot veranderingen die vaak negatieve effect sorteren. Slechts een op de vijf overgenomen bedrijven blijft succesvol, net zoals een op de drie nieuwe aandelen vijf jaar na de beursgang de markt niet bijbeent. Wees voorzichtig met beursintroducties. Waarom nemen de aandeelhouders van het potentieel succesvolle bedrijf geen lening?
-
Spreiden is lijden
Beleggingsadviseurs raden aan het werkkapitaal te spreiden in obligaties, aandelen, goud en vastgoed om het risico te dempen. Diversificatie leidt veelal tot lager rendement. Banken en vermogensbeheerders streven naar beheerd vermogen, niet naar rendement. Zij verdienen geld, terwijl u het risico draagt. Zowel in een stijgende als in een dalende beurs rekenen zij kosten, ook al lijdt u verlies.
-
Niemand kan voorspellen
Als belegger volgt u het nieuws op de voet, maar twintig jaar gelden was er nauwelijks twintig minuten financieel nieuws per dag, nu meer dan twaalf uur. Niet de hoeveelheid nieuws is veranderd, wel de hoeveelheid ruis. Vertrouw niemand die vaak op televisie komt. Niemand kan voorspellen en als de predictie verkeerd uitpakt, is er altijd de beruchte externe factor.
-
Houd het simpel
De paradox van simpel en complex: mensen geven de voorkeur aan ingewikkelde oplossingen, maar eenvoud kan ook werken. Beleggers vallen vaak voor jargon en complexe producten. Met elke laag complexiteit neemt de kans op fouten toe. Bij beleggen hangt het succes zelden af van meer dan drie variabelen. Met discipline, diversificatie en dividend, komt u een heel end.