Updates

Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Universal Music Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

KPN

Advies
houden
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Signify

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro Food Group

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Loege Schilder, 4 nov 09:35

Advieswijziging Alphabet | Goed gepositioneerd voor verdere groei

0 0 Leestijd ongeveer

Ook na de juichende beursreactie op de kwartaalcijfers blijft de koers van Alphabet achter op die van de andere Magnificent Seven. Het aandeel heeft een goed duurzaamheidsprofiel.

Dinsdag 29 oktober maakte Alphabet nabeurs de cijfers over het derde kwartaal bekend. Alphabet maakte in dat kwartaal $2,12 winst per aandeel, terwijl $1,84 was verwacht. Dat kwam door sterke groei bij de zoekfunctie en de gerichtheid op kostenefficiëntie. Voor beleggers was het belangrijkste belangrijkste nieuws dat de cloud-activiteiten met 35% groeiden, vooral vanwege de grote vraag naar AI-toepassingen. De koers steeg nabeurs met ruim 5%.

Geldmachine Google

Nog altijd zijn de winsten uit de zoekmachine de kurk waar Alphabet op drijft én waar het de investeringen in toekomstige producten van kan doen. Ook in het derde kwartaal ontwikkelde ‘Search’ zich goed. Op een totale omzet van $88 mrd was Search goed voor ruim $49 mrd. Dat was 12% meer dan in het derde kwartaal van 2023. De omzet uit advertenties op Youtube groeide ook 12%, maar die omzet is met krap $9 mrd aanzienlijk kleiner. Het snelst groeiden de Cloud-activiteiten, met dus bijna 35% naar $11,4 mrd.

De afgelopen jaren heeft Alphabet stevig geïnvesteerd in ‘Cloud’, om ook een deel van die winstgevende markt te pakken. Die investeringen werpen nu hun vruchten af. In het derde kwartaal vorig bedroegen de bedrijfsopbrengsten (operating profit) uit cloud nog slechts $266 mln; in het laatste kwartaal was dat gegroeid naar bijna $2 mrd. De totale extra omzet van ongeveer $3 mrd vertaalt zich dus voor ruim 55% in een hogere bedrijfsopbrengst. Alphabet profiteert van de hoge groei van de markt die versnelt door de vraag naar AI-toepassingen en door marktaandeel te winnen van de grote spelers Microsoft en Amazon.

De bedrijfsopbrengst op ‘Services’, waar Search en Youtube onder vallen, groeide bijna 29% naar bijna $31 mrd. Dat de winstbijdrage op dit segment sneller groeit dan de omzet, wordt verklaard door de nadruk op kostenbeheersing. De omzetgroei werd behaald met een licht gedaald aantal werknemers. Daarnaast stegen de kosten voor ‘Traffic Aquisition’ (bezoekers naar de site of apps trekken) minder snel dan de omzet.

Achterblijvende koers

De koers van Alphabet is de laatste maanden achtergebleven bij die van de andere Magnificent 7-aandelen. De nu lopende rechtszaak over het monopolie speelt daarbij een belangrijke rol. (zie kader). De meeste aandelen die in het verleden geconfronteerd zijn met een monopoliezaak hebben daardoor druk op de aandelenkoers ervaren. De einduitkomst kan enorm variëren: Standard Oil en AT&T werden uiteindelijk gesplitst, terwijl Microsoft vrij gemakkelijk van de rechtszaak af kwam. Overigens liggen ook Meta, Amazon, Apple en Visa onder het vergrootglas van mededingingsautoriteiten.

Monopoliepositie Google onder vuur
Alphabet betaalt bedrijven als Apple om de voorkeurszoekmachine te zijn op hun producten. Deze constructie ligt onder een vergrootglas van de Amerikaanse autoriteiten. De rechtbank heeft beslist dat Google een monopolist is en deze positie misbruikt om de concurrentie dwars te zitten. Een mogelijke sanctie is dat het Alphabet niet langer toegestaan is om exclusieve afspraken te maken over het inkopen van zoekverkeer. Dergelijke rechtszaken slepen zich over het algemeen jaren voort. Alphabet heeft al aangegeven in beroep te gaan tegen de uitspraak.

Bij de achterblijvende koers spelen ook twijfels van beleggers over de concurrentiepositie van Alphabet in de verschillende markten, met name de cloudactiviteiten en zelfrijdende auto’s. In cloud is Alphabet met een marktaandeel van 11% nog steeds aanzienlijk kleiner dan de 25% van Microsoft en de 31% van Amazon Web Services (AWS). De twijfels over de positie in die markt worden met de sterke, winstgevende groei van 35% wat mij betreft weggenomen. Google Cloud wint immers terrein en marktaandeel ten opzichte van de grote concurrenten: Microsoft Intelligent Cloud groeide 22% in het derde kwartaal en AWS 19%.

Over de mogelijkheden voor de zelfrijdende auto valt ook veel te en. De laatste tijd staat dit product in de schijnwerpers. Elon Musk sprak tijdens de presentatie begin oktober van de zelfrijdende Tesla hoge verwachtingen uit, maar kwam niet met concrete tijdslijnen. Bij de cijfers over het derde kwartaal van Tesla ging Musk nog een stap verder: hij sprak de verwachting uit dat de wereld over enkele jaren vrijwel alleen nog maar zal rijden in zelfrijdende auto’s. Beleggers vonden het geweldig en de aandelenkoers van Tesla steeg ruim 20%.

Lees ook Alphabet | Google vindt de weg omhoog

Google ontwikkelt het eigen label van zelfrijdende auto’s Waymo veel minder luidruchtig dan Tesla zijn robocab. Op sommige vlakken is Waymo al verder dan Tesla. De taxi’s van Waymo rijden al sinds 2017 in Phoenix en San Francisco en hebben inmiddels meer dan 25 miljoen kilometer afgelegd. Op basis van die ritten is vastgesteld dat de taxi van Waymo veiliger is dan een menselijke chauffeur. Vrijdag 25 oktober kwam het bericht dat $5,6 mrd is opgehaald voor de uitrol van Waymo naar andere locaties. De koers van Alphabet steeg die dag met 2%.

Aandeel goedkoper dan Microsoft, Apple en Tesla

De koersstijging na de cijfers zorgde ervoor dat Alphabet in 2024 zo’n 25% hoger staat. Dat is natuurlijk een mooi rendement, maar valt in het niet bij de rendementen van Nvidia (190%) en Meta (70%) dit jaar. Ook de koersreacties op de zelfrijdende auto’s zijn bij Alphabet zijn veel minder uitbundig dan bij Tesla. Qua waardering is Alphabet dan ook de achterblijver onder de Magnificent 7. De k/w van 22 is de laagste van alle zeven grote techaandelen. Meta is de volgende in de rij met 28 en Tesla is de duurste met een k/w van boven de 100.

Operationeel doet Alphabet het veel beter dan op de beurs, met een verwachte winstgroei tot en met 2028 van 19% per jaar, vergelijkbaar met die van Meta (20,6% per jaar). Op dit vlak zijn Nvidia en Amazon koploper met een verwachte groei van de winst per aandeel van respectievelijk ruim 32% en 28%. Opvallend is dat Microsoft, Apple en Tesla veel minder snel groeien, maar toch aanzienlijk duurder zijn dan Alphabet.

Een volgende vraag is hoe realistisch de verwachtingen zijn. Het zou mij niet verbazen als Tesla en Apple er niet in slagen om de verwachtingen waar te maken. De groei van Apple is de laatste jaren teleurstellend geweest. Beleggers hebben hun hoop gevestigd op de verkoopcijfers van nieuwe iPhones met AI-functies, maar tot nu toe zijn die functies beperkt. Tesla stelde teleur qua omzetontwikkeling, maar kon de marge wel verhogen. Om de torenhoge waardering waar te maken, dient de omzet fors te stijgen. Mogelijk kan de robocab daar het antwoord op bieden.

Alphabet heeft dezelfde mogelijkheden om een groot deel van de ‘robotaxi’-taart te verwerven. Daarnaast kan Alphabet verder groeien in de cloud en volgens de CFO zijn er nog voldoende mogelijkheden om kosten te besparen. Ook daar viel het woord AI; door meer gebruik van AI kunnen handmatige taken worden geautomatiseerd.

Advies aandeel Alphabet naar ‘kopen’

Alphabet heeft in het derde kwartaal de verwachtingen verslagen en is uitstekend gepositioneerd om ook de aankomende periode verder te groeien. De dreigende maatregelen voor de monopolie-positie vormt weliswaar een risico, maar daardoor is het aandeel ook goedkoper dan de andere Big Techs. Ik verhoog het advies voor Alphabet daarom naar ‘kopen’.

CO2-loos energie opwekken
Duurzaamheid gaat bij Alphabet over toegang tot kennis en informatie, verduurzaming van het energiegebruik en terugdringen van de CO2-voetafdruk. Datacenters zijn energie-intensief en de groei van AI vraagt veel datacentercapaciteit. Alphabet wil in 2030 netto nul-uitstoot bereiken en daarvoor koopt het bedrijf veel groene stroom aan. Daarnaast heeft Alphabet investeringen aangekondigd in kleinschalige nucleaire reactors om zo energie op te wekken die geen CO2 uitstoot.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ