Defensieve portefeuille | Goud blinkt en dalers zijn er niet
Dit jaar volgt de Defensieve portefeuille voor het eerst een ander pad dan ik zou verwachten. Deze portefeuille is bewust ingericht om een eigen rol te vervullen binnen verschillende marktomstandigheden. In een bullmarkt, als alle beleggingsportefeuilles horen te stijgen, is het idee dat de Defensieve portefeuille een gematigd rendement behaalt. In een berenmarkt zou het andersom moeten zijn: terwijl andere portefeuilles flinke verliezen incasseren, moet de Defensieve portefeuille relatief stabiel blijven en minder in waarde dalen. Deze balans en de rust en zekerheid die ermee gepaard gaan, hebben uiteraard een prijs: een lager rendement dan andere beleggingsportefeuilles op de heel lange termijn.
2024 is duidelijk een bullmarktjaar. Ondanks enkele flinke koersschommelingen, waarbij beleggers soms zwaar zenuwachtig werden (denk aan begin augustus), zien we dat de belangrijkste westerse indices telkens weer nieuwe recordhoogtes bereiken. Maar in deze optimistische marktontwikkelingen presteert de Defensieve portefeuille verrassend goed met een rendement van +15,6%: ze overtreft zelfs enkele portefeuilles die juist ontworpen zijn voor groei. De Dividendportefeuille, bijvoorbeeld, behaalt +13,9%, en de Portefeuille NL blijft steken op +7,4%.
Wat dit extra opmerkelijk maakt, is dat geen enkele andere voorbeeldportefeuille van Beleggers Belangen zoveel cash aanhoudt als de Defensieve portefeuille (32%). Het hoge cashaandeel zou theoretisch het rendement flink moeten dempen, maar dat blijkt hier niet het geval te zijn.
Goud
Een belangrijke factor die bijdraagt aan het bovengemiddelde rendement van de Defensieve portefeuille is de stevige positie in fysiek goud. Deze positie (IGLN LN Equity) is momenteel €580.824 waard, wat neerkomt op een weging van 27% binnen de totale portefeuillewaarde van €2.181.776. De weging in goud neemt zelfs langzaam toe, doordat het edelmetaal dit jaar beter presteert dan veel aandelen. Goud heeft dit jaar een rendement van +36% behaald, terwijl de S&P500, inclusief dividenduitkeringen, niet verder komt dan +24%. De rol van goud als ‘veilige haven’ komt hier sterk naar voren, vooral in een tijd waarin inflatie en onzekerheid rondom het wereldwijde monetaire beleid toenemen.
Mijn verwachting is dat goud de komende jaren structureel beter zal blijven presteren dan westerse aandelen. Dat baseer ik op de huidige macro-economische omstandigheden en de extreem grote begrotingstekorten. Hoewel dit artikel is geschreven voordat de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen bekend is, wijzen de voorspellingen erop dat ongeacht wie de nieuwe president wordt, er waarschijnlijk enorme uitgaven aan zitten te komen. De overheidsuitgaven zullen naar verwachting aanzienlijk hoger liggen dan alles wat sinds de jaren zeventig tot 2008 werd genoteerd, zelfs tijdens periodes van recessie. Dit is helemaal extreem als je je bedenkt dat we nu in hoogconjunctuur zitten.
De komende jaren kunnen een kopie worden van de jaren zeventig, een decennium dat bekend stond om hoge inflatie en volatiele markten. In het Verhaal van de Week van 6 september werd dit verband verder uitgelegd. In de jaren zeventig presteerden goud en olie veel beter dan de S&P500. De reden hiervoor is dat inflatie de prijzen van grondstoffen positief beïnvloedt, terwijl het juist nadelig is voor de aandelenmarkten (dalende koerswinst-verhoudingen). Grondstoffen fungeren als een soort buffer tegen waardevermindering van valuta’s, en goud in het bijzonder behoudt zijn waarde wanneer de kosten van levensonderhoud en goederen stijgen.
Geen dalers
Een tweede kenmerk versterkt de prestaties: de Defensieve portefeuille kent geen dalende posities. Dit is meer geluk dan wijsheid, maar het helpt wel het rendement. Waar andere portefeuilles kampen met enkele verliezers, laat de Defensieve portefeuille een zeer stabiel beeld zien. Het slechtst presterende aandeel, Enel, heeft nog steeds een rendement van +4,2%, en de minst presterende obligatiepositie, het iShares JPMorgan $ Emerging Markets Bond Fund, staat op +2,7%. De afwezigheid van verliesgevende posities draagt bij aan het stabiele rendement, en de positie in goud beschermt de portefeuille tegen een verslechterende macro-economische omgeving.
De uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen zal ook voor de Defensieve portefeuille gevolgen hebben. Meer over dat onderwerp in de podcast Voorkennis van deze week en binnenkort in een uitgebreid artikel online en in het magazine.
De auteur heeft een positie in fysiek goud, iShares Diversified Commodity Swap ETF, iShares $ Treasury Bond 0-1yr UCITS ETF USD, CME, Chevron, BAE Systems.