Offshore wind | Duurzame nutsbedrijven onderuit door Trump
Ook meer gespreide nutsbedrijven – maar wel met substantiële duurzame activiteiten – als RWE (-4,4%), Iberdrola (-4,2%) en het Amerikaanse NextEra (-5,2%) kwamen onder druk. Trump liet zijn afkeer van offshore-windprojecten – waar Ørsted en RWE en mindere mate EDPR en Iberdrola in actief zijn – immers duidelijk blijken.
Belastingvoordelen onzeker
Ørsted heeft twee grote offshore-windparken aan de Amerikaanse oostkust in aanbouw. Volgens Morningstar-analist Tancrede Fulop hebben deze twee projecten al goedkeuring op federaal niveau en kunnen ze daardoor niet meer door een ‘executive order’ van Trump worden gestopt.
Wel is het volgens hem de vraag of de belastingvoordelen voor deze projecten gehandhaafd blijven. Als het volledige belastingvoordeel van 40% zou verdwijnen heeft dat een negatief effect van DKK27 op de ‘fair value’ van Ørsted die Fulop op DKK540 heeft berekend (huidige koers is DKK387).
Ørsted moet nog 50% van een van deze parken doorverkopen om de bouw mee te financieren. Dit kan lastiger worden in het nieuwe politieke klimaat in de VS, stelt de Morningstar-analist. RWE en EDPR, twee andere aandelen die Fulop aantrekkelijk vindt, hebben dit jaar hun investeringen in de VS echter veel meer op zonne-energie gericht. Een vorm van duurzame energie waarover de komende president niet zo uitgesproken negatief lijkt.
Stijgende rente in de VS
Een ander effect van de Trump-winst was de stijging van de lange rente in de VS. Dat is ongunstig voor nutsbedrijven, die immers met veel vreemd vermogen werken en daardoor met hogere rentelasten te maken kunnen krijgen. Tancrede Fulop wijst terecht op het feit dat na de stijging het verschil tussen de Amerikaanse tienjaarsrente en het dividendrendement – waar nutsbedrijven vaak voor worden aangekocht – is afgenomen.
Lees ook Drie winnaars van ‘Trumponomics’
De uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezing heeft ondanks de negatieve koersreactie geen invloed op de positie van Iberdrola en NextEra in de Hoogdividendportefeuille. Niet alleen is de invloed van Amerikaanse offshore-windprojecten vrij gering, ook exploiteren beide nutsbedrijven ook transmissie- en distributienetwerken waar renteveranderingen periodiek (deels) in de door de toezichthouder toegestane rendementen worden meegenomen.
Binnen het duurzame segment blijft mijn voorkeur uitgaan naar RWE, dat beter gespreid is dan bijvoorbeeld Ørsted.
De auteur heeft een positie in RWE