Opkomende markten | Trump relevant, maar niet allesbepalend
De verkiezingen in de VS hebben een grote invloed op financiële markten wereldwijd, in elk geval op het sentiment van beleggers. De VS vormen nog steeds met afstand de grootste mondiale economie, dus wat daar op politiek vlak wordt besloten, is natuurlijk relevant voor de rest van de wereld. Maar we moeten het effect ook weer niet overdrijven.
Voor opkomende landen in het algemeen en die in Azië in het bijzonder, is de handel onderling in de regio veel belangrijker dan de handel met de VS. Wat dat betreft hebben de Amerikanen zich de afgelopen jaren al behoorlijk teruggetrokken van het wereldtoneel, als we de wereldhandelscijfers mogen geloven.
Dan beperk ik mij wel tot de handel en de aandelenmarkten. Qua geopolitiek en qua militaire slagkracht zijn de VS natuurlijk nog steeds de absolute wereldmacht en vanuit die optiek is het land dus van groot belang als het gaat om de huidige conflicten in de wereld. Maar dat is wellicht meer iets voor een aparte column.
Protectionisme laat zich voelen in China
Kijkend naar de financiële markten zou de verkiezing van Trump gemiddeld genomen niet goed moeten zijn voor aandelen in opkomende markten. Dat heeft alles te maken met het protectionisme dat Trump aanhangt en de hoge invoertarieven die daarmee gepaard gaan. Dat geldt dan met name voor landen die veel van hun producten uitvoeren naar de VS, en dan denken we toch het eerst aan China. Die landen dreigen het slachtoffer te worden van hoge tariefmuren rondom de Amerikaanse afzetmarkt.
Chinese aandelen zullen dan ook het meest onderpresteren, zo is de verwachting, nu de Republikeinen de touwtjes strak in handen krijgen. Van belang is welke koers het belangrijke beslisorgaan, het National People’s Congress (NPC), nu concreet gaat varen. Met Trump als president zullen de Chinese autoriteiten wellicht overgaan tot de langverwachte bazooka waarmee de kwakkelende economie kan worden aangezwengeld.
Tot nu toe waren de stimuleringsmaatregelen beperkt, waarbij het begrotingstekort binnen de perken werd gehouden. Bij het hanteren van de bazooka wordt de begrotingsdiscipline meer losgelaten en krijgt de economie een superimpuls toegediend. In hoeverre die effectief zal zijn en in hoeverre daarmee het schuldenprobleem weer nadrukkelijk de kop op kan steken is een zorg voor later, zo redeneren de autoriteiten in Peking.
Zuidoost-Azië heeft weinig te vrezen
Ook Mexico zal last ondervinden van mogelijke importbarrières die worden opgetrokken onder een Trump-regering. De open economie van dat land vaart wel bij lage handelstarieven en de beperkte obstakels voor Amerikaanse bedrijven om fabrieken op te zetten in het, qua arbeidskosten, veel goedkopere Midden-Amerikaanse land.
Zijn er dan ook nog landen en economieën die weinig tot geen last hebben van Trump? Jazeker, dat betreft de meer autonoom opererende economieën in Zuid-Amerika maar ook India en Zuidoost-Azië. Die hebben waarschijnlijk het minst te duchten van het toenemende Amerikaanse protectionisme onder het regime van de Republikeinen. Met andere woorden, landen met een grote interne consumentenmarkt die relatief weinig exporteren naar de VS.
Biden voerde al invoertarieven in
Al met al lijkt voor de opkomende aandelenmarkten de overwinning van Trump ongunstig uit te pakken voor de aandelenmarkten op de korte termijn. In Centraal Europa, Mexico en Azië bestaat een grote kans op een koerscorrectie op de aandelenbeurs.
Laten we echter niet vergeten dat de afgelopen vier jaar onder de regering-Biden al op grote schaal invoertarieven zijn geïntroduceerd of verhoogd. Bovendien is het aantal (hoofdzakelijk Chinese) bedrijven op de verboden lijst tot ongekende hoogte gestegen. Dus op de langere termijn is een nieuwe regering in Washington zeker een relevante, maar ook weer geen dominante factor voor vrije wereldhandel en moet de impact op enkele grote opkomende landen ook weer niet worden overschat.
Al die tariefsverhogingen zullen sowieso alleen maar leiden tot hogere inflatie in met name de VS zelf, met als gevolg minder ruimte voor renteverlagingen door de centrale banken, net nu die wereldwijd begonnen zijn aan een nieuwe fase van monetaire verruiming.