Duitsland | Positief effect regeringswissel
Met het ontslag van minister van Financiën Christian Lindner heeft de Duitse bondskanselier Olaf Scholz zijn regering in een lastige positie gemanoeuvreerd. Terwijl Lindner en zijn FDP wilden vasthouden aan een strikt bezuinigingsbeleid, wilden coalitiepartijen de SPD en de Groenen juist de uitgaven op sommige gebieden opvoeren. Scholz legt in januari in het Duitse parlement een motie van vertrouwen neer. Als de Bondsdag daar onvoldoende basis voor ziet, kunnen er rond maart verkiezingen plaatsvinden. Tot die tijd verwacht DWS niet dat de huidige regering meerderheden vindt om wetten door te voeren.
Hoewel het nog te vroeg is om voorspellingen te doen, is het meest waarschijnlijke scenario volgens DWS dat er uiteindelijk een coalitie komt van de CDU/CSU en de SPD. DWS denkt dat dit een positieve ontwikkeling kan zijn voor de economische toekomst van Duitsland. Beide partijen zijn het grotendeels eens over steun aan Oekraïne en hogere uitgaven aan defensie.
Als regerende partij zou CDU/CSU er waarschijnlijk ook voor zijn de schuldenrem los te laten. In dit scenario zou het volgens DWS heel goed denkbaar zijn dat de nieuwe regering hoognodige structurele maatregelen doorvoert, zoals een fundamentele hervorming van het pensioenstelsel, sterkere prikkels voor mensen met een uitkering om aan het werk te gaan en een fiscaal vriendelijker klimaat voor met name de Duitse industrie.
Bekijk ook Recessiegevaar | Duitsland kan de hele eurozone meesleuren
Meer kansen voor small caps
DWS sluit niet uit dat beleggers in aanloop naar de vorming van een nieuwe coalitie positiever worden over de Duitse aandelenmarkt, zelfs als de effecten van een regeringswisseling op zijn vroegst pas eind 2025 merkbaar zullen zijn. Gezien de wereldwijde focus van de aandelen in de DAX, is het waarschijnlijk dat small caps meer profiteren.