VS | Benjamin Button-economie
Normaal gesproken bestaat een economische conjunctuurcyclus uit een begin, midden, eind en recessie. Het lijkt er volgens Capital Group nu echter op dat de Amerikaanse economie terugschakelt. Van een conjunctuur die wordt gekenmerkt door een strak monetair beleid en stijgende kostendruk, verandert deze naar een conjunctuur die zich midden in de cyclus bevindt.
Bedrijfswinsten bereiken hun hoogtepunt, de kredietvraag trekt aan en het monetaire beleid over de gehele linie is vrij neutraal. De volgende stap zou een recessie zijn, maar Capital Group denkt dat deze fase al is gepasseerd en de Amerikaanse economie richting gezonde groei gaat.
De vermogensbeheerder vergelijkt deze ontwikkelingen met de film The Curious Case of Benjamin Button, waarin de hoofdpersoon op onverklaarbare wijze verandert van een oude man in een jong kind. Net als in de film lijkt de huidige economische ontwikkeling een mysterie.
Pandemie
De meest logische verklaring voor Capital Group is dat de coronapandemie een structurele verstoring van de Amerikaanse arbeidsmarkt teweeg heeft gebracht. De vermogensbeheerder kijkt normaal gesproken naar het verschil tussen de werkelijke werkloosheid en de natuurlijke werkloosheid. Dat cijfer ligt meestal tussen de 5-6% en zodra het daaronder ligt, is de kans groot dat de inflatie stijgt. Door de pandemie is deze traditionele manier om de werkloosheid te beschouwen minder bruikbaar geworden om de economische omstandigheden te duiden.
Indicatoren voor expansie
Capital Group ziet andere macro-economische indicatoren die erop wijzen dat de Amerikaanse economie in het midden van de cyclus zit en mogelijk aan de vooravond staat van een meerjarige expansieperiode, die pas in 2028 tot een recessie leidt. In het verleden groeide de Amerikaanse economie in deze fase met 2,5% tot 3% per jaar.
Capital Group stelt dat aandelen in het midden van de cyclus op jaarbasis een rendement leveren van circa 14%. Smallcaps doen het over het algemeen dan beter dan largecaps, waarde beter dan groei en grondstoffen leveren samen met vastgoed de hoogste rendementen.
Verder bieden economieën die zich in deze fase bevinden volgens Capital Group over het algemeen ook een gunstige basis voor vastrentende markten. In het verleden behaalden langlopende Amerikaanse staatsobligaties een rendement van 4,7% op jaarbasis en langlopende bedrijfsobligaties een rendement van 5%.
Bekijk ook Aandelen | Europese markt heeft de voorkeur