ETF-portefeuille | Trump stuwt achterblijvers omhoog
Sinds de laatste update van begin oktober is de jaarwinst uitgebouwd van 11,3% naar 14,0%. De terugkeer van Trump naar het Witte Huis zorgde voor euforie op de aandelenmarkten. De S&P500 en Nasdaq stegen naar nieuwe recordstanden dankzij het vooruitzicht van een lagere vennootschapsbelasting en minder regelgeving. Daarentegen schoot de Amerikaanse tienjaarsrente omhoog.
Onder president Trump zal de torenhoge Amerikaanse staatsschuld naar verwachting verder oplopen, terwijl hogere invoertarieven mogelijk de inflatie weer zullen aanwakkeren. Zoals verwacht verlaagde de Federal Reserve de beleidsrente met opnieuw 25 basispunten, maar beleggers rekenen voor de komende twaalf maanden op minder nieuwe renteverlagingen. Ook andere centrale banken verlaagden de rente. Dit komt het sentiment op de aandelenmarkt ten goede.
Verder waren de bedrijfscijfers minder slecht dan gevreesd. De bedrijven in de S&P500 boekten in het derde kwartaal een gemiddelde winstgroei van 9%, vergeleken met 12% in het tweede kwartaal. Vooral in de energiesector vertraagde de winststijging. In de techsector blijven de resultaten sterk. De bedrijven in de pan-Europese Stoxx600 index zagen hun winst met gemiddeld slechts 2% stijgen vergeleken met het derde kwartaal van vorig jaar. Zonder de autosector en energiesector steeg de winst echter met 12%.
Lees ook ETF met Amerikaanse kwaliteitsaandelen volgens Warren Buffett
Opvallend is dat de winsten van Europese kleinere en middelgrote bedrijven aan het herstellen zijn en beter uitpakten dan die van grote bedrijven, zo concludeert Deutsche Bank. Zo lag de gemiddelde winststijging op 7% vergeleken met een jaar eerder, tegen een stabiele winst voor de large caps. De omzet dikte met gemiddeld 2% aan, waar de grote bedrijven juist een omzetdaling van 2% boekten. Deutsche Bank verwacht dat winsten van Europese small- en midcaps zich de komende kwartalen beter zullen blijven ontwikkelen dan die van large caps.
Smallcaps
Hier moet de iShares Euro Stoxx Small ETF van kunnen profiteren. Deze fysieke ETF belegt in 88 aandelen in de eurozone met een relatief kleine marktkapitalisatie. Met een jaarverlies van 3,9% (-1,4% inclusief herbelegging dividend) is dit tot dusver dit jaar het slechtst presterende fonds in de portefeuille. De waarderingen van kleinere Europese aandelen zijn aantrekkelijk en de renteverlagingen van de Europese Centrale Bank pakken gunstig uit voor dit segment. Kleinere bedrijven hebben namelijk veelal een relatief grote schuldpositie en betalen een hogere rente dan grote bedrijven. Wel blijft de zwakke Europese industrie op het beleggerssentiment wegen.
Anders dan de Europese smallcaps hebben Amerikaanse kleine aandelen juist een sterke periode achter de rug. De iShares MSCI USA Smallcap ETF voerde het jaarrendement op naar 19,2%, tegen nog +8,3% begin oktober. Amerikaanse kleine en middelgrote bedrijven richten zich vooral op de binnenlandse economie en zullen naar verwachting extra profiteren van de lagere regeldruk en belastingen onder president Trump, terwijl ze minder te vrezen hebben van importtarieven.
Ook de SPDR S&P US Dividend Aristocrats ETF maakt een mooie inhaalslag: het jaarrendement is in een maand tijd opgelopen van 12,6% naar 16,3%. De onderliggende index bestaat uit 121 Amerikaanse aandelen die al minstens twintig opeenvolgende jaren hun dividend elk jaar hebben verhoogd. Door de ondervertegenwoordiging van techbedrijven kan de ETF de S&P500 niet bijbenen, maar de defensieve dividendaandelen blijven op lange termijn een uitstekende belegging.
Sectoren
Van de sector-ETF’s moest de EasyETF FTSE EPRA Eurozone flink inleveren de afgelopen maand. Het jaarrendement is daardoor teruggezakt naar -0,8%. De fysieke ETF belegt in een mandje van 38 vastgoedaandelen uit de eurozone. Vastgoedfondsen zijn erg gevoelig voor de rentebewegingen en de recente stijging van de Duitse tienjaarsrente leidt tot lagere koersen. De rente is mede gestegen door de politieke onrust in Duitsland. Een tijdelijke factor dus. Vastgoedprijzen in Europa zijn ondertussen gestabiliseerd en de sector blijft aantrekkelijk gewaardeerd.
Ook de Xtrackers MSCI World Consumer Staples ETF (+8,7%) moest door de rentestijging wat inleveren. De onderliggende index omvat 112 aandelen uit ontwikkelde landen uit de sector basisconsumptiegoederen, waaronder bekende namen als Procter & Gamble, Costco, Nestlé, Walmart en Coca-Cola. Het gaat hier om defensieve bedrijven met een bovengemiddeld dividendrendement. De lagere inflatie zullen de consumentenbestedingen goed doen.
Bekijk de De ETF-portefeuille | Gespreid beleggen met lage kosten
De Vanguard FTSE All-World ETF is met een gewicht van bijna 50% de kernbelegging van de portefeuille. De onderliggende FTSE All World Index bestaat uit 4293 aandelen in ontwikkelde en opkomende landen en daarmee geeft het fonds een brede blootstelling aan de aandelenmarkten. Met dank aan de Trump-rally is de jaarwinst verder uitgebouwd van 15,9% naar 21,7%.
De twee obligatie-ETF’s presteren wisselend. De iShares Core € Govt Bond ETF, die een mandje van staatsobligaties uit de eurozone volgt, heeft weer wat moeten inleveren en staat sinds januari dit jaar 0,6% in de plus. De ETF is met een gewogen gemiddelde looptijd van 8,9 jaar behoorlijke rentegevoelig en had dus te lijden onder de gestegen kapitaalmarktrente. In een recessie zal deze ETF een goede buffer zijn tegen verliezen op de aandelenmarkt. Hetzelfde geldt voor de iShares Core € Corp Bond ETF, die een breed samengestelde index van 3600 kredietwaardige euro-bedrijfsobligaties volgt. Na de Trump-verkiezingswinst zijn de risico-opslagen verder gedaald, waardoor het totaalrendement dit jaar is opgelopen naar 3,6%.