Nvidia | Winstmarge piekt
Nvidia overtrof voor de achtste keer de verwachte kwartaalcijfers. In de drie maanden tot 27 oktober, het derde kwartaal van het fiscaal boekjaar 2025, realiseerde het halfgeleiderbedrijf een omzet van $35,1 mrd. Dit was niet alleen $2,5 mrd boven de eigen prognose, maar ook $2 mrd hoger dan de gemiddelde analistenverwachting. Op jaarbasis bedroeg de omzetgroei 94%, maar ook tegenover het tweede kwartaal was er een groei met 17%. Het gigantische groeipercentage van 122% (tweede kwartaal) en 262% (eerste kwartaal) neemt dus af.
Nvidia blijft ongenaakbaar in het segment van halfgeleiders voor toepassingen in kunstmatige intelligentie (AI). Het Data Center-segment tekende voor een omzet van $30,8 mrd, 112% meer dan een jaar eerder. Daarbij is de afhankelijkheid van een klein aantal grote klanten wel groot. De uitbaters van cloud-infrastructuur als Microsoft, Amazon en Google zijn goed voor de helft van de omzet. Dit is nu nog geen probleem, maar op termijn kunnen een of meerdere van deze spelers ook eigen AI-chips ontwikkelen die krachtig genoeg zijn. De afdeling Data Center omvat ook netwerkcomponenten met Infiniband dat samen met Arista Networks werd ontwikkeld en marktaandeel afsnoept van Cisco.
Intussen wordt de nieuwste generatie Blackwell AI-chips volop uitgerold. Deze koppelen meer rekenkracht aan een lager energieverbruik. De uitrol liep wel vertraging op door logistieke en technologische uitdagingen. De vraag is voorlopig veel groter dan het aanbod en dat zal nog een aantal kwartalen zo blijven. Klanten zullen nog een tijdje met leveringsbeperkingen rekening moeten houden en de groei van Nvidia wordt in dit segment beperkt door de productiecapaciteit.
China
Gelukkig blijven ook de chips uit de oudere Hopper-productlijn nog heel goed verkopen. Vorige week liet Huawei Technologies weten in het eerste kwartaal van 2025 te starten met de commercialisering van eigen AI-chips. China heeft een technologische achterstand omdat het land de meest geavanceerde chipmachines om AI-chips te produceren (de EUV-technologie van ASML) door het Westen worden ontzegd. Dit betekent niet dat Chinese bedrijven als Huawei geen AI-chips kunnen ontwikkelen, maar het gaat wel veel trager. Chinese uitbaters van datacenters worden door de overheid aangemoedigd om Chinese chips te gebruiken. Dit is voorlopig geen probleem voor Nvidia zolang er voldoende vraag is in het Westen, maar op termijn dreigt China als afzetmarkt wel een stuk kleiner te worden.
Lees ook Is het aandeel Alphabet nu de beste koopkans binnen Big Tech?
Gaming groeide met 15% op jaarbasis naar $3,28 mrd door een hogere vraag naar grafische chips in pc’s en laptops en in spelconsoles zoals de Switch van Nintendo.
Verdere (lichte) daling verwacht
Op groepsniveau daalde de brutomarge op kwartaalbasis licht naar 74,6% (-0,5%) maar die lag wel ietsje hoger dan een jaar eerder (+0,6%). Nvidia ziet de brutomarge in het lopende kwartaal verder afnemen naar 73%. Deze daling is het gevolg van hogere kosten en dat komt omdat ook de toeleveranciers een deel van de koek willen. Toch ligt de winstgevendheid nog ver boven die van de concurrenten. Nvidia verdiende netto $19,3 mrd ($0,78 per aandeel – de consensusverwachting was $0,75) en dat was 111% meer dan een jaar eerder. Nvidia realiseerde in het derde kwartaal een vrije kasstroom van $16,8 mrd tegenover $13,5 mrd in het tweede kwartaal.
Het halfgeleiderbedrijf mikt voor het lopende vierde kwartaal op een omzet van $37,5 mrd, wat een verdere daling van de groei op jaarbasis naar 70% zou betekenen. Dit cijfer lag boven de consensus maar de meest optimistische schattingen gingen wel uit van een cijfer boven 41 miljard dollar.
Advies aandeel Nvidia blijft ‘verkopen’
Nvidia noteert tegen 50 keer de winst, 28 keer de omzet en meer dan 50 keer de kasstroom. Met een dergelijke waardering is het bedrijf gedoemd om de verwachtingen op alle vlakken te blijven kloppen. Dat lukte grotendeels, maar niet helemaal. De vooruitzichten wijzen namelijk op een tragere groei terwijl ook de winstgevendheid onder druk komt te staan.
Intussen zit ook China niet stil en is er onzekerheid over de mogelijke impact van nieuwe tarieven en exportbeperkingen onder het toekomstige bewind van president Trump. Bij deze waarderingen zouden we minstens gedeeltelijk winst nemen.