Economie | Hosannastemming binnenkort voorbij?
In het derde kwartaal groeide de Nederlandse economie op kwartaalbasis met 0,8%. De grootste bijdrage kwam van de consument, die meer uitgaf. In het tweede kwartaal was er juist sprake van een krimp in de consumptie.
De overheid droeg wederom sterk bij aan de economische groei. Dat is onder andere het gevolg van de begroting, waarin is opgenomen dat de uitgaven aan defensie en zorg mogen groeien. ING Research verwacht dat deze ontwikkeling ook de komende tijd doorgaat. Met een iets minder krap wordende arbeidsmarkt kan het voor de (semi)publieke sector wat gemakkelijker blijken om de begrote uitgaven ook daadwerkelijk ten uitvoer te laten komen.
Bekijk ook het artikel Recessie of niet? | Tegenstrijdige marktberichten
Kleine vertraging
Over het derde kwartaal nam de export van goederen en diensten met 0,4% toe, maar de vraag is of dat ook de komende kwartalen het geval zal zijn. Nederlandse exporteurs zagen hun buitenlandse omzet en orders niet echt verbeteren en zijn in oktober flink pessimistischer geworden over de concurrentiepositie in het buitenland. Dit is het gevolg van de geopolitieke ontwikkelingen en de mogelijke invoering van importheffingen in de VS.
Aanhouden groei onwaarschijnlijk
Vooruitkijkend denkt ING Research dat dankzij de toenemende koopkracht de consumptie voorlopig blijft groeien. Wel merkt het bureau op dat de werkloosheid voorzichtig begint op te lopen en als gevolg daarvan consumenten de hand meer op de knip kunnen gaan houden. De terughoudendheid bij de overheid en het pessimisme bij exporteurs zorgen ervoor dat het economisch beeld voor Nederland wat onzeker blijft.
Het lijkt ING Research onwaarschijnlijk dat de economische groei in ons land het hoge tempo van de afgelopen twee kwartalen kan vasthouden.