Beter Beleggen | Sommige aandelen stijgen haast in een rechte lijn
Op de beurs is het altijd wat. Als belegger maakt u zich altijd zorgen. Is het niet om de dalende koersen, dan is het de waardering en anders baart de bullmarkt wel zorgen. Maar weet: aandelenmarkten overwinnen een muur van zorgen en stijgen zo op lange termijn.
Als het om beleggen gaat is angst een slechte raadgever. Het is goed om terdege geïnformeerd te zijn, maar raak er niet door verstrikt in een cyclus van negativiteit. Al lijken de problemen onoverkomelijk, op lange termijn valt het achteraf bekeken veelal mee. Weet u nog welke zorgen u vijf jaar geleden kwelden?
Op korte termijn doen het nieuws en de emoties die het opwekt de financiële markten bewegen. Niet zelden gaat het om actuele gebeurtenissen en worden bij gebrek aan details en in afwachting van verdere informatie de zorgen uitvergroot. Hierdoor ontstaat maar al te vaak de indruk dat deze beursmalaise erger is dan voorgaande.
Lees ook Trump en de VS | Drie kanttekeningen bij de euforie
Woelige tijden
Slechts een op de tien beleggers houdt in woelige tijden vast aan zijn investeringsplan voor de lange termijn. De meeste beleggers worden nerveus van flinke koersuitslagen, maar doorgewinterde beleggers houden juist geld achter de hand om hun slag te slaan wanneer de naald van de volatiliteitsindex op tilt slaat.
De prijzen van vermogenstitels bewegen constant op en neer. Dat heet volatiliteit. Financiële markten reageren voortdurend op nieuwe informatie, zoals militaire conflicten, prijstopstoten op de internationale oliemarkten, vergaande rentebesluiten van centrale banken of onheilspellende verkiezingsuitslagen.
Het merendeel van de beleggers durft niet te kopen als de naald van het koerskompas op tilt slaat, maar ook niet als de beurs als geheel duur is. Het liefst kopen zij aandelen die enkel maar stijgen.
In een rechte lijn
Aandelen stijgen alleen zelden tot nooit in een rechte lijn. En als ze het toch doen, dan is dat kortstondig, toch? Hoe anders is de praktijk! Wanneer de nauwkeurigheid van de richtingscoëfficiënten van zogenoemde regressierechtes ter hand wordt genomen, blijkt het parcours van sommige aandelen nagenoeg perfect te zijn.
Bij lineaire regressievergelijkingen wordt de richtingscoëfficiënt van een regressierechte ook wel de hellingshoek genoemd. De waarde geeft aan hoe steil de regressielijn is. Bijvoorbeeld, als de richtingscoëfficiënt 2 is, betekent dit dat voor elke eenheidstoename van de verklarende variabele de waarde van de afhankelijke waarde met 2 eenheden toeneemt.
Wat betreft de nauwkeurigheid, de determinatiecoëfficiënt (r2) geeft aan hoe goed het model de variatie van een afhankelijke variabele beschrijft aan hand van de onafhankelijke variabele. De waarde van r2 ligt tussen 0 en 1. Een r-kwadraat van 1 betekent dat het model de spreiding in de afhankelijke variabele perfect verklaart, terwijl de waarde van 0 aangeeft dat van een lineaire relatie geen sprake is.
De variatie van de afhankelijke variabele bepaalt de waarde van r2. Hoe lager de volatiliteit, hoe hoger de determinatiecoëfficiënt. Aandelen met een hoge r2-waarde hebben een lagere volatiliteit, lagere drawdowns en een hogere trendsterkte. Als de regressierechte goed bij de datapunten past, bestaat bij aandelen met hoge r2-waardes een reële kans dat de trendmatige ontwikkeling van de beurskoersen zich zal voortzetten.
Sommige aandelen stijgen wel
Wie de indexleden van de S&P 1500 doorlicht, zal zien dat aandelen als Rollins beursstormen, militaire conflicten en economische crises tussen 2000 en ultimo oktober bijzonder goed hebben doorstaan. Het jaarrendement is drie keer zo hoog als dat van de index bij een piek-dal-verlies dat een derde kleiner was.
Wees voorzichtig met het extrapoleren van historische gegevens. Het vertalen van beperkte datasets in voorspellingen naar een nog langere toekomst is niet betrouwbaar. Hoewel historische resultaten richting kunnen geven, is het voor beleggers goede te beseffen dat rendementen uit het verleden nooit een garantie zijn voor toekomstige winsten.