Beter Beleggen | Welke beleggingsstrategie past bij u
Een beleggingsstrategie moet bij uw persoonlijkheid passen. Dit voorkomt impulsief gedrag. Emoties horen bij beleggen, maar ze kunnen ons ook overmeesteren en beslissingen beïnvloeden, waardoor we in een opwelling handelen. Als je angstig bent, raak je in paniek en verkoop je snel op het verkeerde moment.
Beleggingsstrategieën
Een beleggingsstrategie is een methode om aandelen te kopen en verkopen. In wezen bestaan er vijf goede en bewezen strategieën waarmee beleggers rendement kunnen behalen, maar helaas: dé beste beleggingsstrategie bestaat niet. Dit omdat die altijd persoonlijk is en afhankelijk is van specifieke factoren, zoals beleggingshorizon, risicoprofiel en vermogen.
Dividend
De focus van beginnende beleggers ligt vaak op koerswinst, maar er zijn andere manieren om met aandelen rendement te maken, zoals dividend. Dit is een pro rato winstdeling. Niet alle bedrijven betalen dividend, noch staat de hoogte ervan vast. Als je dividend ontvangt, kan je het herbeleggen. Herbelegd dividend kan dankzij het rente-op-rente-effect sneller vermogen opbouwen en is op termijn goed voor de helft van de totale opbrengst. Aandelen die het dividend elk jaar opnieuw verhogen, noemt men dividendaristocraten.
Waarde
Wanneer in een beleggingsstrategie de waardering centraal staat, kiest een belegger voor ondergewaardeerde aandelen. Doorgaans zijn dat aandelen van gevestigde bedrijven die een deel van de winst uitkeren. Als het slechter gaat met de economie en de rentes dalen, winnen waarde-aandelen aan populariteit vanwege het verwachte dividend en de koersstabiliteit als gevolg van de gematigde waardering.
Laagvolatiel
In de theorie zijn risico en rendement met elkaar verbonden, maar risicovolle beleggingen brengen niet altijd meer op. Het volatiliteitseffect maakte furore in de financiële crisis van 2008. In de verkoopgolf bleken laagvolatiele aandelen beter bestand tegen koersdalingen. Aandelen met kleine koersschommelingen vind je doorgaans in defensieve sectoren, hebben een voorspelbare kasstroom en zijn minder omgeven met waarderingsonzekerheid. Laagvolatiele aandelen bezitten de onhebbelijke eigenschap dat ze in bullmarkten het marktgemiddelde niet kunnen bijbenen.
Momentum
In de kern is momentumbeleggen de meest eenvoudige beleggingsstrategie ter wereld, maar tegelijkertijd ook de moeilijkste. Talrijke onderzoeken tonen aan dat beleggers een hoger rendement realiseren als ze de aandelen kopen die in het afgelopen jaar sterk gestegen zijn. Er zijn echter ook voorbeelden van drama te over, situaties waarin het momentumeffect zich tegen de belegger keerde. Wat snel stijgt, kan ook hard dalen.
Kwaliteit
Aandelen koop je als ze laag staan. Wel zijn kwaliteitsaandelen over het algemeen duurder dan een gemiddeld aandeel. Veel beleggers betalen voor de eigendomsbewijzen van bedrijven met een goede reputatie (hoge winstmarge en stabiele inkomsten) zonder morren een opslag. Al gaat in een crash alles naar beneden, sterke kwaliteitskenmerken zie je op termijn terug in de koers.
De gouden Driehoek
Beurskoersen worden gestuwd door bedrijfswinsten. Dat neemt niet weg dat je beleggingsstrategieën (factoren) naar believen kunt combineren. Factorpremies zijn geen optelsom van losse ideeën. Ze moeten complementair zijn. Als de stijlkenmerken elkaar niet aanvullen, tel je factorpremies dubbel. Dividendaandelen delen vaak de kenmerken van Waarde en Laagvolatiel. Jarenlang was de drie-eenheid van Waarde, Bedrijfsgrootte en Momentum de norm, nu is dat de gouden driehoek van Kwaliteit, Momentum en Waarde, omdat die combinatie een betere risico-rendementsverhouding heeft.
Over risico gesproken
Beleggers benadelen zichzelf door inconsistent gedrag. Hierdoor wijkt het gemiddelde rendement af van het actueel rendement. Benader beleggen procesmatig. Op de financiële markten komt slecht nieuws vaker voor dan je verjaardag. Het vermeende risico van beleggen heeft meer te maken met de korte termijn dan met de lange termijn. Hoe zeker je ook bent, het kan nooit kwaad het risico met andere beleggingen te beperken. Diversificatie is het ultieme antwoord op de ego-valkuil, maar spreid niet meer dan nodig.