Dividend | Zes fraaie aandelen voor 2025
Met een rendement van 26,8% per 5 december is het een uitstekend beursjaar voor de S&P500-index, waarin vooral veel grote bekende technologieaandelen de records aaneen blijven rijgen. Ook qua dividend is 2024 een recordjaar, ook hier mede dankzij de techsector.
Sinds dit jaar betalen ook Booking.com, Alphabet (Google), Salesforce (CRM) en Meta (Facebook) dividend (samen ruim $16 mrd). Desondanks is het dividendrendement door de sterk gestegen beurskoersen teruggevallen naar slechts 1,3% gemiddeld voor de S&P500-index.
Voor de Dividendportefeuille, dit jaar op bijna 20% winst en eveneens op de hoogste stand ooit, zien we eenzelfde beeld met een gemiddeld dividendrendement van 1,6%, het laagste percentage sinds het begin in 2011. Binnen de S&P500 is de sector informatietechnologie goed voor het laagste dividendrendement – gemiddeld 0,6% – en gelijk ook de hoogste waardering met een k/w van ruim 45, ook hier vooral door de grote koerswinsten van de desbetreffende aandelen de afgelopen jaren.
Zes nieuwe kanshebbers
De goedkoopste aandelen met het hoogste dividendrendement treffen we in de VS met name in de sectoren vastgoed, energie (olie en gas), nutsbedrijven en consumentengoederen. In die laatste categorie selecteer ik twee mooie achterblijvers voor 2025 (zie verderop).
Daarbij beperk ik mij bewust tot Amerikaanse aandelen, die zeker qua dividend veel beter voorspelbaar zijn dan hun Europese sectorgenoten. Zij bleven ook in 2024 weer ver achter qua rendement, iets wat ook in de Dividendportefeuille dit jaar weer duidelijk zichtbaar was.
Veel meer Europese dan Amerikaanse aandelen verlaagden dit jaar het dividend en bovendien blijft de dividendgroei voor de aandelen met de sterkste dividendhistorie in Europa ver achter bij hun Amerikaanse sectorgenoten.
Deze Dividend Aristocrats, aandelen met minstens 25 jaar op rij van dividendverhogingen, zijn in 2024 per 5 december goed voor een gemiddeld rendement van 14,7%. In de VS zijn er 140, in Europa krap 20, met eigenlijk alleen Novo Nordisk als serieuze dividendgroeier. In mijn dividendvooruitblik van een jaar geleden tipte ik vier Amerikaanse Aristocrats.
Aflac, dat onlangs het dividend met 16% verhoogde, staat in 2024 op 31% winst (exclusief valuta) en Cintas, dat in september een stock split (1:4) doorvoerde noteert dit jaar een ongekende plus van 48,5%. Vorig jaar schreef ik nog hoe bijzonder Cintas was: naast de sterke dividendgroei is het de enige Aristocrat met een beurskoers die al zeker tien jaar op rij stijgt. Aan die staat van dienst komt ook in 2024 geen einde.
Voor 2025 kijk ik net als een jaar geleden naar een mix van achterblijvers (herstelkandidaten) en juist grote winnaars die ondanks een hoogste koers ooit de potentie hebben om nog verder door te stijgen. Voor de volledigheid: mocht er een crash komen of daalt de brede markt komend jaar, dan gaan ook deze aandelen normaal gesproken omlaag. Op korte termijn blijven beurzen totaal onvoorspelbaar, op langere termijn, zoals bij de Dividendportefeuille, zijn koersen in lijn met het dividend wel goed in te schatten.
Herstelkandidaten
Dollar General
Net als vorig jaar kom ik voor achterblijvers opnieuw uit bij twee sectoren: consumentengoederen en gezondheidszorg. Het eerste aandeel is discountretailer Dollar General (DG) dat voor de Dividendportefeuille in maart 2024 na een korte periode weer zonder kleerscheuren werd verkocht op $154,84. Sindsdien stortte de koers volledig in naar inmiddels minder dan $80. Dat is veel te gortig voor dit kwaliteitsaandeel, dat het dividend zoals verwacht niet verhoogde dit jaar maar wel stabiel hield op $0,59 per kwartaal. Dat geeft een mooi dividendrendement van 3%.
Dollar General blijft gewoon gestaag doorgroeien met een verwachte omzet van meer dan $40 mrd voor het tot eind januari lopende boekjaar 2025. Met een k/w van slechts 13 en een mooi dividend durf ik het wel aan met het financieel verder gezonde Dollar General. Met wat geluk kan het zo maar één van de grote uitblinkers in 2025 worden.
Danaher
Een tweede, minder bekend aandeel is Danaher, een medisch technologieconglomeraat, dat net als vrijwel alle sectorgenoten recent fors inleverde. Rond de laagste jaarkoers biedt dat kansen voor dit kwaliteitsbedrijf, dat bekend staat om de sterke dividendgroei, hoge winstmarges en sterke kasstromen die de komende jaren garant staan voor aanvullende dividendgroei.
Jaarlijks keert Danaher nu $780 mln dividend uit met een vrije kasstroom die de komende jaren oploopt tot ruim $7 mrd. Met een k/w van 30 is Danaher niet goedkoop, maar kwaliteit heeft een prijs. Buy the dips.
Mondelez
Dat laatste geldt ook voor Dividendportefeuilleaandeel Mondelez. De snacks- en chocoladeproducent ligt er heel slecht bij en zakte naar een laagste jaarkoers van $63. Dat is voor geduldige beleggers een prima kans. Het dividend (3%) wordt bovendien elk jaar met 10% verhoogd.
Lam Research
Een vierde achterblijver is semiconductoraandeel Lam Research, dat precies om die reden kort geleden is gekocht voor de Dividendportefeuille. Ook Lam biedt jaarlijks een fraaie dividendgroei van 15%, is aantrekkelijk gewaardeerd en staat op een laagste jaarkoers.
Winnaars met potentie
American Financial Group
Aandelen die het dit jaar goed doen maar waar normaal gesproken, als er geen gekke dingen gebeuren, nog meer in het vat zit in 2025, zijn tractorfabrikant Deere & Co en schadeverzekeraar American Financial Group (AFG), twee aandelen die beide in de Dividendportefeuille zitten. Zowel Deere als AFG maakte de laatste weken een flinke koerssprong na resultaten en positief dividendnieuws.
Deere
Naar mijn mening heeft de markt met deze twee aandelen zitten slapen. Het is zaak aan de lange termijn te denken: kijk naar de dividendhistorie, het aandeelhoudersvriendelijke beleid en de aantrekkelijke fundamenten van beide aandelen en het is raar dat de koersen niet eerder herstelden.
Volgens mij kan zowel Deere, dat het dividend vorige week met 10% verhoogde, als American Financial, het speciaal-dividendkanon, ook in 2025 verder omhoog.
Bekijk ook het dossier Dividendbeleggen | Alles wat je moet weten over deze beleggingsstrategie