Banken | Scandinavische efficiëntie
Ondanks het uitdagende economische klimaat door de gematigde kredietgroei en afnemende nettorentemarges, rapporteerden Scandinavische banken in het derde kwartaal volgens S&P Global robuuste winstcijfers. Bij de zeven grootste financiële instellingen van Scandinavië bleven de nettorentebaten gemiddeld genomen op kwartaalbasis gelijk.
Het Finse OP Financial Group presteerde het beste, met een groei van de nettorentebaten van 2%. Verder zorgde een hernieuwde focus op de kosten ervoor dat bij de banken de operationele kosten met 2,7% afnamen. S&P Global wijst erop dat Handelsbanken, DNB en Swedbank het aantal voltijdsmedewerkers het meest hebben teruggebracht.
De operationele efficiëntieratio van de zeven Scandinavische banken bedroeg over de eerste negen maanden van 2024 gemiddeld 42%, ruim onder de mediaan van 50% voor Europese banken. Bij ABN Amro lag deze ratio het tweede kwartaal op 58,2% en bij ING op 49,8%. Verder stegen de bedrijfswinsten van de Scandinavische banken met 8% en S&P Global verwacht dat de winstgevendheid in 2024 historisch hoog blijft.
De analist denkt dat de kredietvraag in Scandinavië na een zwakke periode volgend jaar weer opleeft dankzij een verbeterend economisch klimaat, een herstel van het consumenten- en ondernemersvertrouwen en een dalende rente. Een sterkere groei van de kredietverlening kan de druk op de winst van banken als gevolg van lagere nettorentemarges enigszins verlichten.
Neerwaarts risico
S&P Global verwacht dat de solide operationele efficiëntie van Scandinavische banken, ondersteund door de digitale transitie, de winstgevendheid blijft ondersteunen. Wel zijn er nog neerwaartse risico’s op korte termijn als gevolg van de mogelijke druk op de kwaliteit van de activa door de na-ijleffecten van de hoge inflatie en rente in de voorgaande jaren.
Deze neerwaartse risico’s worden volgens S&P Global gecompenseerd door de robuuste kapitaalposities. De analist denkt dat de gemiddelde risicogewogen kapitaalratio van Scandinavische banken in 2024 daalt van 17,1% naar 17%.
Bovendien voorspelt S&P Global dat alle beoordeelde Scandinavische banken een risicogewogen kapitaalratio zullen hebben die hoger ligt dan 10%, waarbij voor 18 banken de ratio boven de 15% zal liggen. S&P Global wijst er tot slot op dat verschillende Scandinavische banken al hebben aangegeven in 2025 door te gaan met hun aandeleninkoopprogramma’s.