Updates

Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
verkopen
Advies Karel Mercx, vandaag 15:38

Cameco | Uraniumleverancier blijft profiteren van gunstige marktomstandigheden

0 0 Leestijd ongeveer

De stijgende elektriciteitsvraag en de strijd tegen klimaatverandering creëren een unieke kans voor Cameco als leverancier van uranium, essentieel voor kernenergie.

Cameco is een van de grootste uraniumproducenten ter wereld, gevestigd in Canada. Het bedrijf speelt een cruciale rol in de kernenergie-industrie door uranium te leveren dat wordt gebruikt als brandstof voor kernreactoren. Kernreactoren staan bekend om hun vermogen om grote hoeveelheden elektriciteit op te wekken. Ze produceren continu en betrouwbaar stroom met een hoge energiedichtheid, waarbij een relatief kleine hoeveelheid uranium enorme hoeveelheden elektriciteit oplevert.

Elektriciteit is van cruciaal belang voor de wereld, en de stijgende vraag wordt vooral aangedreven door de economische vooruitgang in opkomende markten. Naarmate landen zich ontwikkelen en het gemiddelde inkomen per persoon stijgt, neemt ook het elektriciteitsverbruik per hoofd van de bevolking toe.

Dit verband wordt duidelijk geïllustreerd in data van de Wereldbank en het International Energy Agency (IEA): landen met een hoger inkomen, zoals Noorwegen, bevinden zich in de rechterbovenhoek van de grafiek, terwijl armere landen zoals Sierra Leone in de linkeronderhoek staan. Deze trend bevestigt wat Vaclav Smil in zijn boek Energy and Civilization: A History benadrukt: hogere energieconsumptie gaat hand in hand met economische groei en verbeterde levensstandaarden.

Bekijk ook Beleggen in grondstoffen | Alle tips, artikelen en nodige know-how

In de ontwikkelde wereld wonen 1,3 miljard mensen, terwijl opkomende markten 6,8 miljard inwoners tellen. Opkomende markten groeien doorgaans sneller dan de ontwikkelde wereld, wat betekent dat het wereldwijde elektriciteitsverbruik blijft toenemen.

Versnelde vraag

Sinds 2024 is vraag naar elektriciteit versneld omdat ook het elektriciteitsverbruik in de ontwikkelde wereld weer is gaan groeien. In de Verenigde Staten, waar het energieverbruik 20 jaar lang stabiel bleef, ziet het International Energy Agency (IEA) sinds 2024 een stijging. Het IEA verwacht een toename van 1,9% in 2024 en 3,0 % in 2025.

Amerika is echter in absolute hoeveelheid niet de grootste elektriciteitsgebruiker op de wereld, dat is China. Voor China voorspelt het IEA een groei van 6,5% in 2024 en 6,2% in 2025. China groeit met 13% en Amerika groeit met 4,9% over twee jaar. Dit zijn in absolute aantallen al de grootste elektriciteitsverbruikers in de wereld.

Nationale veiligheid 

China is momenteel de grootste elektriciteitsverbruiker ter wereld en laat ook de snelste procentuele groei zien. Deze groei moet de komende jaren verder versnellen. Momenteel bouwt China aan 29 nieuwe kerncentrales, en het land heeft plannen om jaarlijks minstens 10 vergunningen voor nieuwe projecten goed te keuren tot 2035. In de Verenigde Staten zijn daarentegen slechts twee kerncentrales in aanbouw.

Toch groeit ook in de VS de roep om meer kerncentrales, vooral vanwege de stijgende vraag naar elektriciteit voor automatisering en kunstmatige intelligentie (AI).De ontwikkeling van AI wordt steeds meer een kwestie van nationale veiligheid.

Volgens Sam Altman, CEO van OpenAI, hangt de vooruitgang van AI af van een doorbraak in energieproductie. Hoe meer elektriciteit beschikbaar is, hoe krachtiger de rekenmodellen worden. China lijkt deze technologische wapenrace voorlopig te domineren, wat de urgentie voor andere landen, zoals de VS, vergroot om hun energiecapaciteit snel te vergroten.

Strikte regelgeving blijft in de Verenigde Staten het grootste obstakel voor de bouw van nieuwe kerncentrales. Onder president Donald Trump, met invloedrijke figuren zoals Elon Musk aan zijn zijde, bestaat echter de mogelijkheid dat deze regels versoepeld worden. Texas illustreert hoe deregulering economische groei kan bevorderen: de staat heeft niet alleen het grootste aantal zonnepanelen van het land (niet door een focus op duurzaamheid, maar door minimale regelgeving), maar ook een snel groeiende bouwsector. Dit heeft in sommige steden zelfs geleid tot dalende huizenprijzen. Een vergelijkbare aanpak zou de kernenergie-industrie in de VS kunnen versnellen en versterken

De wereld heeft alle energie nodig die het kan opwekken
Eind 2023 voorspelde het International Energy Agency (IEA) dat het wereldwijde gebruik van steenkool in 2024 zou pieken en daarna stabiel zou blijven tot 2027.

Een recente update van het IEA wijst echter op een voortdurende groei: steenkoolverbruik zal tot minstens 2027 elk jaar nieuwe records bereiken. Hoewel steenkool relatief minder koolstof uitstoot dan andere fossiele brandstoffen, blijft kernenergie een veel schonere optie.

Gezien de sterke groei in steenkoolconsumptie is het onwaarschijnlijk dat duurzame energiebronnen zoals wind- en zonne-energie de volledige vraag zullen dekken. Op korte termijn blijft de wereld afhankelijk van een mix van energiebronnen om de stijgende vraag te kunnen bijhouden.

De urgentie om klimaatverandering tegen te gaan groeit wereldwijd, en koolstofvrije energievormen worden steeds vaker gezien als de oplossing. Tijdens de COP29-klimaattop in Baku, Azerbeidzjan, hebben zes nieuwe landen,  waaronder El Salvador, Kazachstan, Kenia, Kosovo, Nigeria en Turkije, zich aangesloten bij de verklaring om de wereldwijde nucleaire energiecapaciteit tegen 2050 te verdrievoudigen.

Daarmee staat het aantal ondertekenende landen nu op 31. Deze ambitieuze plannen hebben al geresulteerd in tal van nieuwe vergunningen voor kerncentrales, het verlengen van de levensduur van bestaande centrales en het heropenen van eerder gesloten faciliteiten.

Toekomstig uraniumtekort

Veel kerncentrales lijken de dreiging van een toekomstig uraniumtekort te onderschatten. Ze kopen uranium op twee manieren in: via de spotmarkt of door langetermijncontracten af te sluiten met mijnbouwbedrijven zoals Cameco. Cameco merkt al jaren op dat kerncentrales steeds minder vaak hun langetermijncontracten volledig verlengen en vaker kiezen voor aankopen op de spotmarkt.

Sinds het ongeluk bij de kerncentrale in Fukushima in 2011 zijn de spotprijzen vrijwel constant lager gebleven dan de contractprijzen. Dit incident veroorzaakte wereldwijd een afkeer van kernenergie en drukte de uraniumprijzen fors. Het is echter waarschijnlijk slechts een kwestie van tijd voordat de spotprijs weer boven de contractprijs stijgt. Op dat moment zullen kerncentrales risico’s willen vermijden en naar verwachting meer langetermijncontracten afsluiten, wat voor Cameco zal resulteren in langdurig hogere inkomsten.

De twee grootste risico’s
Er zijn twee risico’s. Het eerste is een kernongeluk. Bij het ongeluk van Tsjernobyl is de schatting dat er tussen de 4000 en 93000 mensen zijn overleden door indirecte straling. Dit is een stuk minder dan de 1 miljoen mensen die wereldwijd jaarlijks overlijden door het verbranden van steenkool. De angst voor een kernongeluk is compleet irrationeel, maar een nieuw kernongeluk zal er ongetwijfeld voor zorgen dat Cameco een enorme koersklap krijgt.

De tweede is dat er een kernwapen wordt ingezet door Rusland of Iran. Dit risico neemt toe op het moment dat deze partijen verder gezichtsverlies lijden op het internationale toernooi. Klimaatverandering is dusdanig heftig dat ik denk dat één van deze twee scenario’s niet voor een stop op kernenergie zullen zorgen.

Een andere factor die de uraniumprijs ondersteunt, is het bestaan van een ETF die actief uranium van de markt haalt: de Sprott Physical Uranium Trust. Dit fonds koopt uranium zodra de marktprijs boven de netto-vermogenswaarde (NAV) van het fonds ligt, maar verkoopt nooit. Hierdoor wordt uranium permanent uit de markt gehaald, wat de schaarste verder vergroot.

Momenteel heeft het fonds 66.220.326 pond U₃O₈ opgeslagen, een hoeveelheid die waarschijnlijk nooit meer op de markt zal verschijnen. Als de uraniumprijs flink stijgt, ontstaat er mogelijk een perfecte storm: kerncentrales zullen op zoek gaan naar langetermijncontracten, terwijl speculanten uranium blijven kopen via de Sprott Physical Uranium Trust. Dit kan leiden tot een scherpe prijsopdrijving. Toch is het waarschijnlijk slechts een kwestie van tijd voordat de Amerikaanse overheid ingrijpt. In het belang van nationale veiligheid zou het fonds mogelijk verboden kunnen worden om verdere schaarste te voorkomen.

Cameco is één van de sterkste spelers in de uraniummarkt. Met een nettoschuld-EBITDA-verhouding van minder dan 2 heeft het bedrijf aanzienlijk financiële flexibiliteit. Wanneer de spotprijs onder de prijs van langetermijncontracten ligt, kiest Cameco er strategisch voor om een deel van het uranium in de grond te laten. Voor bestaande contracten kopen ze in zulke gevallen goedkoop uranium op de spotmarkt en leveren dit vervolgens aan hun klanten. Deze aanpak geeft hen een concurrentievoordeel ten opzichte van mijnbouwbedrijven met hoge schulden, die verplicht zijn om door te produceren ongeacht de marktprijzen.

Advies aandeel Cameco blijft ‘kopen’

De waardering van Cameco is lastig te interpreteren. Het bedrijf geeft expliciet aan dat het ervoor kiest om een deel van de productie in de grond te laten, dit zorgt op de korte termijn voor minder omzet en winst. Doordat het bedrijf wel investeert en afgelopen kwartaal veel geeft de k/w met 126 een verkeerd beeld over de waardering van het bedrijf.

Wanneer we echter kijken naar de verhouding tussen Enterprise Value en EBITDA, komt dit uit op een veel realistischere 23. Dit toont aan dat Cameco, met zijn strategie om zowel de productie als de prijzen te verhogen, aantrekkelijk gewaardeerd is voor beleggers.

De auteur heeft een long positie in Cameco

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €11,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ