Updates

Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen

Column | Snellere chips, stijgende winst en hoge koers

0 0 Leestijd ongeveer

Nvidia is hét grote beurssucces van de afgelopen twee jaar. Zit er in 2025 nog wat in het vat voor beleggers? 

Nvidia maakt al jaren grafische computerkaarten, ofwel ‘graphic processing units’ (GPUs). Deze werden in eerste instantie veelal toegepast in PC’s en spelcomputers, maar dankzij de alsmaar sneller wordende rekenkracht ook steeds vaker in datacenters. De trend raakte in een stroomversnelling door de enorme toename van cloud-computing en het gebruik van artificiële intelligentie (AI)-toepassingen. 

Nvidia’s belangrijkste klanten zijn zogenaamde ‘hyperscalers’ zoals Amazon’s AWS, Alphabet’s Google, Microsoft’s Azure en Meta (Facebook). De techbedrijven investeren astronomische bedragen om een voorsprong te krijgen in wat een race is om hun AI-cloudcapaciteit zo snel mogelijk op te schalen. Wereldwijd werd er in 2024 naar schatting al meer dan $200 mld geïnvesteerd in AI-cloudcapaciteit; in 2025 komt dat bedrag weer een factor hoger te liggen.  

Vraag is bijna te veel

Nvidia kan de vraag intussen nauwelijks aan. Het bedrijf is met zijn leidende technologie optimaal gepositioneerd, want kleinere concurrenten als Intel en AMD hebben moeite Nvidia bij te houden. Door zijn omvang en flexibele bedrijfsmodel is Nvidia in staat om met klanten mee te groeien in hun AI-cloudbehoefte. Bovendien heeft het bedrijf een voorsprong doordat het niet alleen de GPUs levert, maar ook de bijbehorende software. Klanten krijgen daardoor een complete oplossing. 

Lees ook Beursplein | Momentum voor chipaandelen is weer terug

Nvidia ontwerpt de GPUs zelf, maar laat de feitelijke productie doen door TSMC, de wereldwijde marktleider op het gebied van chipproductie voor derden (foundry). Dankzij zijn leidende kennis en technologie is TSMC in staat om de kleinste chiptransistoren te produceren zodat de producten steeds sneller, kleiner, en energiezuiniger worden. Bovendien kan TSMC snel opschalen als klanten nieuwe producten introduceren.

Transitieproces

Momenteel zit Nvidia in een transitieproces naar een nog snellere GPU (de ‘Blackwell’). De lancering is een paar keer uitgesteld vanwege de gebruikelijke productie-kinderziekten, maar zou nu in orde moeten zijn. Dit meldde het bedrijf bij de laatste  kwartaalupdate. De verwachting is dat de productie van de Blackwell nu snel kan worden opgeschaald. 

De laatste kwartaalupdate was sowieso erg positief te noemen, met beter dan verwachte kwartaalcijfers. De kwartaalomzet verdubbelde bijna ten opzichte van vorig jaar, naar $35,1 mld (+94%). Dit werd vooral gedreven door het eerder genoemde datacentersegment, waar de omzet meer dan verdubbelde naar $30,8 mld. Het bedrijf hield de brutomarge in stand op 75% en rapporteerde bovendien een beter dan verwachte winst per aandeel (wpa) van $0,81. Het management verwacht verdere groei in het huidige kwartaal en is zeer positief over de groeikansen in de toekomst. 

Risico’s

Analisten zien overigens wel risico’s voor het bedrijf, voor zowel de korte als de langere termijn. Zo is Nvidia prominent slachtoffer van de strenge exportbeperkingen voor Amerikaanse technologie naar China, een belangrijke groeimarkt voor AI-toepassingen. Geopolitieke spanningen zorgen voor onzekerheid rond de positie van Taiwan, waar TSMC (hoofdzakelijk) gevestigd is. Nvidia is sterk afhankelijk van TSMC als toeleverancier. 

De groeivooruitzichten van Nvidia zijn over het algemeen goed, met de alsmaar groeiende miljardeninvesteringen van de AI-hyperscalers als steun. Ook hebben diverse landen in het Midden-Oosten grote investeringsplannen. Behalve de toepassingen die we nu al kennen, zoals bijvoorbeeld ChatGPT, zullen in de komende jaren allerlei AI-technieken veel breder toegepast worden. De mogelijkheden zijn legio, zoals financiële toepassingen, medicijnonderzoek en -ontwikkeling en allerlei industriële mogelijkheden. Ook overheden onderzoeken de mogelijkheden die AI hen kan bieden. 

Inmiddels is Nvidia één van waardevolste bedrijven op de beurs, met een marktkapitalisatie van ruim $3 bln. Een stevige waardering, maar het bedrijf heeft dan ook een buitengewoon sterke groeiprofiel. Ook het technologische leiderschap en de sterke winstgevendheid maken dat er in de komende jaren nog genoeg in het vat zou kunnen zitten. 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €11,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ