Duurzaamheid | Hoe maak ik mijn beleggingsportefeuille groener?
Veel mensen willen wel duurzamer beleggen, maar weten niet goed hoe ze dat moeten aanpakken. Vaak is onduidelijk hoe duurzaam een specifieke belegging nu echt is. Ook bestaat het beeld dat een duurzame en verantwoorde bedrijfsvoering tot hogere kosten leidt en daardoor tot een lagere winst, met negatieve gevolgen voor de koers. De werkelijkheid ligt natuurlijk veel genuanceerder; globaal kunnen we zelfs concluderen dat duurzaam en verantwoord ondernemen niet tot een lager rendement leidt. Daarnaast loopt u minder risico op een scherpe koersdaling omdat een duurzaamheidsschandaal naar buiten komt.
In dit artikel leg ik u uit hoe u via een aantal eenvoudige stappen rekening kunt houden met duurzaamheid bij het selecteren van een belegging. De nadruk ligt daarbij op het selecteren van individuele aandelen. Bij individuele aandelen kunt u zelf immers sturen op de mate van duurzaamheid en kunt u per aandeel een keuze maken of het aan uw voorwaarden op dat vlak voldoet.
STAP 1: Wat is duurzaamheid?
Duurzaam beleggen omvat meer dan alleen milieu en klimaat. Voor de aandelen van de Duurzame portefeuille kijk ik zelf naar het ESG-raamwerk. Daarin wordt naast de E van ‘environment’ ook gekeken naar sociale aspecten (Social) en goed ondernemingsbestuur (Governance). Meestal versterken de verschillende onderdelen elkaar.
De Nederlandse verzekeraar ASR is bezig met duurzaam en verantwoord ondernemen in alle onderdelen van het bedrijf, van de samenstelling van de beleggingsportefeuille tot het stimuleren van gezond gedrag van het personeel en de klanten en van het bonusbeleid tot het tegengaan van verspilling van ongebruikte medicijnen.
Dat het ook anders kan, zien we bij Tesla. Dat bedrijf draagt enorm bij aan de elektrificatie van auto’s, maar dat gaat gepaard met slecht bestuur.
STAP 2: Hoe duurzaam wilt u beleggen?
Bij de volgende stap stelt u vast hoe groen uw beleggingsportefeuille moet worden. Wilt u alleen de slechte bedrijven uitsluiten zoals tabaksproducenten of vervuilende mijnbouwbedrijven? Of wilt u een stap verder gaan en uitsluitend investeren in aandelen met de hoogste ESG-score. Mogelijk kiest u ervoor om alleen te beleggen in bedrijven die het goed doen op een of meer van de ESG-factoren (zie ook de kleurencode). De mate van uw eigen duurzaamheidsidealen bepaalt welke aandelen in aanmerking komen voor opname in uw portefeuille.
STAP 3: Aandelen beoordelen op duurzaamheid
In stap 1 en 2 hebben we de criteria bepaald waaraan een aandeel moet voldoen. Vervolgens is het zaak het aandeel diepgaander te bekijken. Dit begint met het checken van het oordeel van duurzame ratingbureau’s. Deze bureau’s doen uitgebreid onderzoek waarmee u eenvoudig uw voordeel kunt doen. De volgende stap is om het jaarverslag te doorlopen op duurzame impact.
Steeds vaker zien we dat bedrijven een positieve bijdrage willen leveren aan diverse doelstellingen en dat ook uitventen. Op de website is veelal de presentatie terug te vinden die is gegeven bij de publicatie van de cijfers. Daarin vindt u vaak ook actuele informatie en prognoses over duurzaamheid. Houd bij de beoordeling van een aandeel ook rekening met het bedrijfsmodel. Bij een energiebedrijf zijn andere factoren van belang dan bij een retailer of een IT-dienstverlener.
STAP 4: Periodiek evalueren
Ook bij duurzaamheid loont het om periodiek te evalueren of u nog op koers ligt om uw doelen te behalen. Doen de aandelen waarin u geïnvesteerd heeft nog steeds wat ze hebben beloofd? De duurzame regelgeving is volop in beweging en daardoor verbetert de informatievoorziening.
Mede daardoor zien we over het algemeen dat bedrijven zichzelf verbeteren op het gebied van duurzaam en verantwoord ondernemen. Daarnaast ontwikkelen duurzame verdienmodellen in hoog tempo en worden steeds meer modellen winstgevend, waardoor die voor beleggers interessant worden. Door periodiek te evalueren, kunt u de bestaande investeringen afzetten tegen nieuwe mogelijkheden.
STAP 5: Concrete toepassing voor de portefeuille
Voor de Duurzame portefeuille sluiten we diverse ‘slechte’ marktsegmenten uit. Dat kunnen sectoren zijn zoals fossiele energie, mijnbouw, luchtvaart en wapens. Maar het kan ook gaan om sociale factoren als mensenrechtenschendingen, onveilige producten en hoge bonussen.
Bij de volgende stap proberen we aandelen te vinden die een sterke marktpositie en winstgevende groei combineren met een lage milieuvoetafdruk en een goede ESG-score. Bij voorkeur heeft het bedrijfsmodel een positieve impact. Maar dat model moet wel op zichzelf winstgevend zijn, want afhankelijkheid van subsidies hebben we liever niet in het huidige politieke klimaat.
Met de Duurzame portefeuille laten we zien dat duurzaamheid ook kan bijdragen aan een beter rendement. Veel kwaliteitsaandelen hebben een goede ESG-score en slagen erin duurzaamheid te combineren met een winstgevende bedrijfsvoering. Wellicht moeten duurzame beleggers wat meer moeite doen, maar dan hebben ze wel een portefeuille met een goede rendements-/risicoverhouding, die bijdraagt aan een mooiere wereld.