Franse obligaties leveren hoge rentes op
Sinds de Franse president Macron in juni 2024 onverwacht verkiezingen uitschreef is het onrustig op de Franse obligatiemarkt. Het parlement bestaat nu namelijk uit drie politieke machtsblokken, maar de gevormde regering heeft geen meerderheid. En dit maakt het lastig om noodzakelijke verbeteringen in de overheidsfinanciën door te voeren.
Begrotingstekort
Frankrijk geeft al jaren meer geld uit dan er binnenkomt, waardoor de schuld ten opzichte van het bruto binnenlands product (BBP) naar een hoog niveau is gestegen (ca 113%). In 2024 was het begrotingstekort waarschijnlijk zelfs meer dan 6% van het BBP, wat ruim boven de EU-norm van 3% is. Premier Barnier wilde de begrotingsteugels in 2025 met €61 mrd aantrekken om het tekort terug te brengen naar 5%. Dit plan kon echter niet op voldoende steun rekenen van linkse en rechtse partijen, wat leidde tot een val van de centrumrechtse minderheidsregering.
Lees ook Franse aandelen | De grootste teleurstelling van 2024
Nu mag de recent aangestelde premier Bayrou het, met ook enkele linkse ministers in zijn ploeg, gaan proberen. Hij zal water bij de wijn moeten doen om een nieuwe begroting door het parlement te krijgen. Een tekort van 5% in 2025 lijkt daardoor onhaalbaar. Frankrijk is 2025 ingegaan met een noodbegroting. In februari wordt een begrotingswet van Bayrou verwacht. Een akkoord hierover zou de gemoederen in de politiek en op financiële markten wat tot bedaren kunnen brengen.
Renteverschillen
De zwakke overheidsfinanciën en het veranderde politieke landschap hebben gezorgd voor een relatief sterke stijging van de Franse obligatierentes. Zo was de Franse tienjaarsrente in het voorjaar van 2024 (slechts) 0,4 tot 0,5%-punt hoger dan de Duitse. Momenteel bedraagt deze extra rentevergoeding voor Frankrijk 0,8%-punt.
Mocht er een nieuwe begroting goedgekeurd worden dan kan dit renteverschil mogelijk afnemen naar 0,7%-punt. Maar als de regering opnieuw geen overeenstemming bereikt over een krappere begroting dan zou dit renteverschil nog verder kunnen stijgen.
Vergelijking
Ook in vergelijking tot andere grote eurolanden, zoals Spanje (A, Baa1) en Italië (BBB, Baa3), is de Franse rentevergoeding gunstiger geworden. Zo ligt de Spaanse tienjaarsrente (3,1%) sinds enkele maanden zelfs onder de Franse tienjaarsrente (3,2%), terwijl de kredietratings van Spanje (Baa1, A) nog een stuk lager zijn dan die van Frankrijk (Aa3, AA-). De hogere Franse tienjaarsrente geeft aan dat beleggers aan de ene kant een verbetering van de Spaanse kredietwaardigheid verwachten. En aan de andere kant impliceert het Franse renteniveau al verlagingen naar het A-segment.
Tot slot is het verschil met de Italiaanse tienjaarsrente (3,5%) nog maar 0,3%-punt. Dit is het laagste renteverschil sinds 2008, terwijl Italië een hogere schuldquote heeft (ca 140%) en aanzienlijk lagere kredietratings. Dit alles wijst er op dat er al behoorlijk wat negatief nieuws in de Franse obligatierentes is verwerkt.
Franse obligaties
Het verbeteren van de overheidsfinanciën is een langdurig en moeilijk proces. Voor 2025 probeert de Franse regering hierin een eerste stapje te zetten. Maar zelfs als (ook) toekomstige regeringen doorgaan met dit beleid, en erin slagen om het tekort in 2029 dichtbij of onder de 3% te brengen, dan blijft de schuldquote zeer hoog en is van een afname voorlopig geen sprake. Daarbij zal Frankrijk de komende tijd veel geld blijven lenen op de kapitaalmarkt, wat bij een verzwakkende kredietwaardigheid resulteert in toenemende rentelasten.
Lees ook X-Fab | Voormalige tip te koop op laagste koers in vier jaar
Om al deze redenen lijkt het ons waarschijnlijk dat Frankrijk binnen afzienbare tijd zijn AA-ratings verliest en in het A-segment terecht komt. De hogere rentevergoeding die beleggers krijgen, compenseert naar onze mening echter al (grotendeels) dit risico. Beleggers richten zich nu vooral op de Franse uitdagingen in politiek, begrotingstekort en schuldquote. Maar Frankrijk is natuurlijk nog altijd een zeer welvarend land met de zevende economie ter wereld. Ook heeft het de afgelopen jaren diverse (noodzakelijke) hervormingen doorgevoerd. Al met al vinden wij bij huidige relatief hoge rentes een (beperkte) positie in Franse staatsobligaties dan ook passend binnen een gespreide staatsobligatieportefeuille in euro’s.
Ellen Engelhart heeft geen belangen in de beschreven obligatietitels. Kijk voor meer informatie op www.vanlanschotkempen.com/disclaimer/beleggingsinformatie.