Amerikaanse olieaandelen krijgen onterechte klappen
Oliemajors hebben het zwaar te verduren op de beurs. De RSI-14, een indicator die het momentum van een aandeel meet, bereikte bij Exxon Mobil een dieptepunt van 18. Dit niveau duidt erop dat een aandeel extreem ‘oversold’ is.
Lees ook VS | Olie op het vuur
Ter vergelijking: tijdens de scherpe daling van de olieprijs in 2008, toen deze in vijf maanden tijd zakte van $147,27 naar $32,40, kwam de RSI-14 van Exxon Mobil niet lager uit dan 27. Opvallend is dat de olieprijs nu juist stijgt. Het lijkt erop dat beleggers waardeaandelen massaal verruilen voor groeiaandelen, zonder duidelijke fundamentele redenen.
‘League of our Own’
Tijdens de recente beleggersdag presenteerde Exxon Mobil haar langetermijnplannen onder de titel ‘League of Our Own’. Het bedrijf verwacht dat de totale markt voor zijn producten tot 2030 zal groeien tot $400 mrd, en tegen 2050 zelfs tot $2300 mrd, een verzesvoudiging die niet is gebaseerd op inflatie, maar op daadwerkelijke volumegroei.
De belangrijkste drijfveren zijn de bevolkings- en welvaartsgroei op het zuidelijk halfrond. Een ander opvallend punt is dat Exxon Mobil als enige oliemajor de inflatie van 2022 volledig heeft gecompenseerd. De operationele kosten zijn inmiddels zelfs lager dan in 2019. Dit is uitzonderlijk in een tijd waarin veel bedrijven worstelen met verhoogde kosten.
Aan de weg timmeren
Terwijl ExxonMobil op die manier aan de weg timmert, kiest Chevron voor een conservatieve aanpak: het verlaagt de investeringen juist met ruim 5%. Chevron mikt op kortetermijnwinstgevendheid, terwijl Exxon Mobil erin gelooft dat in 2050 nog steeds meer dan 50% van de energievoorziening afkomstig zal zijn van fossiele brandstoffen.
Een interessante ontwikkeling is dat Warren Buffett, via Berkshire Hathaway, recent ruim $400 mln heeft geïnvesteerd in Occidental Petroleum. Dit is een duidelijk signaal dat hij meer verwacht van waardeaandelen dan van groeiaandelen in de komende kwartalen. Occidental Petroleum blijft op ‘kopen’, dankzij de lage waardering en het ambitieuze beleid om als enige oliebedrijf de scope 3-uitstoot volledig terug te brengen naar nul.
Advies aandeel Chevron op ‘kopen’
Chevron biedt momenteel een dividendrendement van 4,4%, tegenover 3,7% bij Exxon Mobil. Bovendien groeide Chevron’s dividend de afgelopen drie jaar gemiddeld met 7,1% per jaar, terwijl Exxon Mobil een groei van 3,2% liet zien. Ook gezien de lage waardering (EV/ebitda van 6,4 versus 6,8 bij Exxon Mobil) behoudt Chevron een koopadvies.
Advies Exxon Mobil naar ‘kopen’
Exxon Mobil is complexer. Hoewel ik op lange termijn zeer enthousiast ben over de groeiperspectieven, maakt de verhoogde gevoeligheid voor de conjunctuurcyclus mij voorzichtig op korte termijn. Toch zie ik voldoende potentieel om mijn positie in Exxon Mobil langzaam uit te breiden en de vruchten te plukken van de verwachte groei na 2030. Daarom verhoog ik mijn advies voor Exxon Mobil naar ‘kopen’.
De auteur heeft een positie in Chevron, Occidental Petroleum en Exxon Mobil.