Valutamarkten in de greep van Trump
Wie in valuta investeert, moet bereid zijn om heel kort op de bal te spelen want de economische en (geo)politieke omstandigheden die de koersen bepalen, wijzigen voortdurend. De long positie in het valutapaar EUR/USD was vorige zomer een goede keuze want het paar klom van 1,08 naar 1,12. Maar naarmate de presidentsverkiezingen in de VS dichterbij kwamen, begon de dollar aan een opmars. Die stijging schakelde na de verkiezingsuitslag nog een versnelling hoger en intussen noteert de dollarindex (DXY) op het hoogste niveau sinds november 2022!
Koning dollar blijft heersen
De Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) heeft sinds september vorig jaar de beleidsrente in drie stappen met 100 basispunten (1%) verlaagd van 5,5 naar 4,5%. Dit lag in lijn met de verwachtingen, maar de uitspraken van Fed-voorzitter Jerome Powell kwamen na de meest recente vergadering van 16 december wel als een verrassing. Powell liet weten dat bijkomende renteverlagingen in 2025 niet gegarandeerd zijn. Vooraf ging de markt uit van minstens drie renteverlagingen. De inflatie in de VS, gemeten volgens de index van de consumentenprijzen (CPI), bedraagt 2,7% en dat is een stuk boven de 2%-doelstelling van de Fed.
Daarbij komt dat de verwachte economische maatregelen van Donald Trump na zijn aantreden op 20 januari een inflatoir effect zullen hebben. Daardoor is er minder ruimte om de rente te verlagen, wat gunstig is voor de dollar. Zo kondigde Trump verschillende handelsbelemmeringen aan onder de vorm van invoertarieven. Deze zullen onvermijdelijk leiden tot hogere prijzen. Daarnaast kan ook de aangekondigde strengere migratiepolitiek de loonkosten doen stijgen en bijgevolg ook de inflatie. Ook het veilige-havenaspect van de dollar als meest liquide munt speelt een rol in de niet aflatende klim van de DXY.
Voor de Chinese export is een goedkope munt een goede zaak en aan de invoerzijde hebben ze er weinig last van dankzij goedkope olie en gas uit Rusland. Mogelijk gebruikt China een revaluatie van de CNY als wisselgeld in de komende onderhandelingen met de Verenigde Staten rond invoertarieven. In dat geval is de WisdomTree Long CNY Short USD met ISIN-code JE00B6822V48 een tegendraadse keuze.
Eurozone krijgt klappen
Intussen is er in de eurozone op economisch en politiek vlak weinig om vrolijk over te worden. De PMI-cijfers (verwerkende industrie) en het ondernemersvertrouwen namen vorig jaar een duik. Alsof dat nog niet voldoende was, ontstond er ook een politieke crisis in Duitsland en Frankrijk, de twee grootste economieën van de eurozone. Ook de ECB verlaagde de rente vorig jaar met 100 basispunten van 4 naar 3%. Maar in tegenstelling tot de Fed zal de ECB in 2025 door de zwakke economie wellicht meer renteverlagingen doorvoeren. De markt prijst voor dit jaar voorlopig een daling met bijkomend 100 basispunten in tot 2%. De inflatie ligt met 2,2% ook iets lager in de eurozone. Het renteverschil, dat al in het voordeel was van de dollar, zal naar verwachting dus nog verder oplopen.
In 2024 werd de euro iets meer dan 6% goedkoper tegenover de dollar. Hoewel het paar intussen is teruggevallen naar minder dan 1,03 of het laagste niveau in meer dan 2 jaar, lijkt er op het eerste gezicht niets dat deze trend kan breken. Maar eind december was de netto shortpositie in euro op de termijnmarkten opgelopen naar het hoogste niveau sinds maart 2020! Deze eenzijdige positionering geeft aan dat de markt al heel wat slecht nieuws voor de eurozone verrekent en schept ook kansen voor contraire beleggers.
Op korte termijn kan een overshoot richting pariteit voor de EUR/USD niet worden uitgesloten maar toch is het rijkelijk laat en bovendien erg risicovol om nu nog een long positie in dollar in te nemen. Op middellange termijn zien we vanaf het huidige niveau daarom meer in de WisdomTree Short USD Long EUR (ISIN-code JE00B3SBYQ91).
Aantrekkende inflatie in Japan
Ook USD/YEN bleek vorige zomer aanvankelijk een goede keuze want het paar daalde van 160 naar 141. Sinds oktober heeft de Amerikaanse munt het grootste deel van deze daling weer goedgemaakt. Het dieptepunt van vorige zomer werd nog niet bereikt maar over gans 2024 steeg de dollar met bijna 12% tegenover de yen.
Japan blijft economisch een lastig verhaal met een bbp-groei die daalde van 2,2% in het tweede kwartaal naar nog maar 1,2% in het derde. De goedkope munt maakt de invoer van onder meer energie duurder en daardoor is de inflatie gestegen naar 2,9% in november.
Toch heeft de Japanse centrale bank het lastig om de extreem soepele monetaire politiek af te zweren. Vorig jaar werd de beleidsrente voor het eerst sinds 2007 weer positief na een renteverhoging van -0,1% naar 0 tot 0,1%. In juli volgde dan een tweede verhoging naar 0,25%, het hoogste niveau sinds 2008. Na het hoge inflatiecijfer van november had de markt op een nieuwe rentestijging gerekend in december maar die kwam er niet. Het feit dat rentelasten een flinke hap nemen uit het overheidsbudget (verhouding schuld/bbp bedraagt 260% in Japan!) heeft daar ongetwijfeld mee te maken. Mogelijk wordt de rente wel verhoogd tijdens de komende vergadering van 24 januari. Bank of Japan-voorzitter Kazuo Ueda wacht naar eigen zeggen de lopende loononderhandelingen af. Momenteel ligt de looninflatie in Japan op 2,5 tot 3%.
Voor de Japanse yen geldt hetzelfde verhaal als bij de euro, namelijk dat het hoge renteverschil al in de koers zit verrekend. De JPY blijft ook een veilige haven wegens de hoge handelsoverschotten van het land, de grote buitenlandse tegoeden en het feit dat een groot deel van de overheidsschuld door de eigen centrale bank wordt aangehouden. Inspelen op een herstel van de yen kan met de WisdomTree Long JPY Short USD (ISIN-code JE00B68GSP26).
Status quo bij CHP en GBP
De positie in Zwitserse frank (CHF) bewoog sinds deze zomer nauwelijks. Over heel 2024 verloor de CHF 1% tegenover de euro en meer dan 7% tegenover de dollar. De Zwitserse Centrale Bank (SNB) was veruit de meest agressieve van alle centrale banken met vier renteverlagingen in 2024 waarbij de beleidsrente daalde van 1,75 naar 0,5%. De inflatie in Zwitserland bedraagt amper 0,7% en is daarmee een van de laagste ter wereld. Voorlopig raden we geen posities aan in CHF.
Het Brits pond (GBP) hield vorig jaar vrij goed stand tegenover de dollar met een verlies van amper 1,5%. Tegenover de euro steeg het pond met bijna 5%. De Bank of England hield de rentedalingen vorig jaar beperkt tot 50 basispunten (5,25 tot 4,75%) waardoor het renteverschil nu in het voordeel van de GBP is.
De totale beurswaarde van alle genoteerde aandelen wereldwijd wordt geschat op $140 bln ($140.000 mrd). De globale obligatiemarkt is met $150 bln nog iets groter. Let wel, het gaat enkel om genoteerde effecten. De gezamenlijke waarde van alle genoteerde crypto’s bedraagt momenteel $3490 mrd of bijna $3,5 bln. Dit is nominaal een hoog bedrag, aangezien crypto’s 15 jaar geleden niet eens bestonden, maar in verhouding tot de genoteerde aandelen en obligaties gaat het om amper 1,2%. Het handelsvolume op de cryptomarkten bedroeg in 2024 gemiddeld $1,5 bln per dag met uitschieters tot $2,8 bln. Op de ‘klassieke’ valutamarkten bedraagt het gemiddelde $7,5 bln, vijf keer zoveel.