Japanse economie zal veerkracht tonen
Janus Henderson wijst erop dat de investeringsbereidheid van Japanse bedrijven is toegenomen en de kapitaaluitgaven op een recordniveau staan. Zo kondigde de schadeverzekeringssector aan dat alle gekruiste aandelenbelangen binnen vijf jaar worden afgebouwd.
De opbrengsten hiervan worden gebruikt voor aandeleninkoopprogramma’s en fusies en overnames. Dergelijke initiatieven zijn volgens Janus Henderson vooral zichtbaar in gereguleerde sectoren, maar ook in andere delen van de markt is het streven naar een optimale kapitaalstructuur gemeengoed geworden.
Minder afhankelijk
Verder stelt de vermogensbeheerder dat de Japanse economie minder afhankelijk is geworden van de export, omdat veel binnenlandse bedrijven hun activiteiten hebben gelokaliseerd. Hierdoor neemt de invloed van valutaschommelingen op de winst af. Wel behalen beursgenoteerde bedrijven in Japan nog altijd bijna de helft van hun omzet in het buitenland en blijft voor hen daardoor van belang hoe de wereldeconomie zich ontwikkelt.
In tegenstelling tot eerdere cycli, waarin er geen renteverlagingen waren tijdens een sterke economie, zijn er inmiddels al renteverlagingen doorgevoerd en worden de effecten daarvan in 2025 zichtbaar. Bovendien is het risico op een recessie in vergelijking met de afgelopen jaren groter.
Risico
Het grootste risico voor Japan in 2025 is volgens Janus Henderson dat het gematigde economische herstel na decennialange stagnatie vertraagt, wat het sentiment van bedrijven en beleggers kan drukken.
Janus Henderson vindt dat Japanse bedrijven dankzij de focus op een beter rendement op eigen vermogen relatief laag gewaardeerd zijn ten opzichte van aandelen wereldwijd en denkt dat de Japanse markt daarom veerkracht zal tonen.