Middelgrote aandelen trekken de kar in de Portefeuille NL
In een onrustige wereld is de Portefeuille NL rustig aan het nieuwe jaar begonnen. Met slotkoersen van vorige week donderdag stonden twaalf van de vijftien posities over 2025 in de plus. In dit artikel belicht ik de belangrijkste stijgers en dalers van het afgelopen jaar, licht ik enkele recente ontwikkelingen toe bij de bedrijven in de portefeuille en geef ik aan van welke aandelen wij met het oog op het komende jaarcijferseizoen de hoogste verwachtingen hebben.
We hebben met de Nederlandse voorbeeldportefeuille 2024 met een dubbel gevoel afgesloten. Positief, omdat een totaalrendement van +9,0% redelijk is. Negatief, omdat dit wel 5,6% procentpunt minder is dan de AEX Total Return.
Van 2013 tot en met 2024 hebben wij met onze favorieten onze benchmark nu zes keer verslagen en zes keer niet. De enige jaren die de Portefeuille NL met verlies afsloot, waren overigens 2014 en 2018, tegenover dus tien jaren met winst.
Grootste uitblinkers
Qua koers waren de grootste uitblinkers in 2024 Vopak (+39,6%), SBM Offshore (+36,2%), Unilever (+25,1%), Ahold Delhaize (+21,1%) en Arcadis (+20,4%). Daarmee zijn nu ingenieursbedrijf Arcadis (+12,6%), tankopslagbedrijf Vopak (+9,7%) en olieservicebedrijf SBM Offshore (+9,5%) de drie zwaarstwegende posities. Opvallend is dat dit alle drie middelgrote aandelen zijn: een mooi bewijs dat beleggen op de Amsterdamse beurs veel meer is dan alleen de AEX!
Lees ook Advieswijziging Vopak | Goed, maar niet meer dan dat
Zowel Arcadis als SBM Offshore liet omzetgroei zien in het derde kwartaal en toonde zich bij de cijferpresentaties positief over de toekomst. Alleen bij Vopak bleef de omzet stabiel, vooral als gevolg van de desinvesteringen in een aantal terminals. Deze ontwikkeling in combinatie met de forse koersstijgingen was voor ons in november aanleiding om het koopadvies op Vopak te verlagen naar ‘houden’. Arcadis en SBM Offshore vinden we nog wel steeds koopwaardig.
Twee grote verliezers
De Portefeuille NL kende vorig jaar ook twee grote verliezers: CM.com (-34,6%) en AMG (-39,1%). Beide bedrijven zijn ook sinds ze in 2018 (AMG) en 2020 (CM.com) in de portefeuille zijn opgenomen met koersverliezen van respectievelijk ruim 50 en ruim 40% de grootste achterblijvers, waarmee ze overigens ondertussen ook wel tot de posities behoren met de lichtste wegingen, namelijk 2,3% (AMG) en 3,3% (CM.com). Echter, wij menen dat herstel in 2025 mogelijk is.
Metalenproducent AMG is voor koersherstel voornamelijk afhankelijk van de lithiumprijzen. Als dat gebeurt, kan de winstgevendheid snel omhoog en vandaar hanteren wij nog steeds een koopadvies. Veel lastiger vinden wij het verhaal van CM.com, het enige aandeel in de Portefeuille NL dat geen dividend uitkeerde. Het softwarebedrijf heeft geen helder plan om netto winstgevend te worden en bij de jaarcijfers zullen wij ons koopadvies zeer nadrukkelijk heroverwegen.
Waarschuwingsbrief
De afgelopen maanden was er weinig bedrijvennieuws. Fagron kreeg vlak voor de kerst een waarschuwingsbrief van het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap FDA in verband met tekortkomingen in de steriele faciliteit Wichita. Wij maakten van de nervositeit gebruik om ons advies te verhogen naar ‘kopen’. En per 1 januari werd de omgekeerde fusie tussen Vastned Retail en zijn Belgische dochter afgerond; onze stukken in het nieuwe Vastned houden we aan.
Van de vijftien posities in de Portefeuille NL hebben wij voor 2025 behalve voor de reeds genoemde winnaars Arcadis en SBM Offshore en de herstelkandidaten Fagron, AMG en CM.com, de hoogste verwachtingen van ASR, HAL en ASML, een trio waarop we eveneens een koopadvies hanteren. De overige zeven aandelen houden we stevig vast, in ieder geval tot aan de jaarcijfers die vanaf 29 januari (ASML) weer worden gepubliceerd.
Potentiële kandidaten om bij tegenvallers bij de bestaande posities in portefeuille te nemen, zijn de sectorfavorieten AkzoNobel, Avantium, Euronext, Sligro, ForFarmers, Nedap, Basic-Fit, Nieuwe Steen en Corbion.
De auteur heeft posities in alle aandelen in de Portefeuille NL