Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Exxon Mobil

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wolters Kluwer

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Exxon Mobil

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wolters Kluwer

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Column Wim-Hein Pals, vandaag 17:45

Nieuw jaar, nieuwe beleggingskansen

0 0 Leestijd ongeveer

Aan het begin van het nieuwe jaar staat de teller voor beleggers weer op nul. Van welke opkomende landen moet het komen in 2025?

Aan het begin van het nieuwe jaar staat de teller voor beleggers weer op nul. Van welke opkomende landen moet het komen in 2025? Het afgelopen jaar viel in opkomende markten uiteindelijk zo’n 14% in euro’s te behalen, uitgaande van de MSCI Emerging Markets Index.

Voor 2025 zou ik voor een soortgelijk rendement tekenen. Toch was dat rendement niet zo bijzonder, vergeleken met andere regio’s in de hitlijsten van 2024. Eind vorig jaar refereerde ik al aan beleggingen die beter scoorden dan aandelen in opkomende markten, zoals Amerikaanse aandelen, bitcoin of goud.

Minder in China en India

Maar het laatste kalenderblaadje is afgescheurd: nieuwe ronde, nieuwe kansen. De positionering van onze actieve fundamentele strategie, Robeco Emerging Markets Equities, is sinds de rally in Chinese aandelen ietwat gewijzigd. Sommige Chinese aandelen zijn dusdanig gestegen dat we afscheid hebben genomen. Daardoor zijn we nu licht onderwogen in China, vergeleken met de landenallocatie van onze graadmeter, de MSCI EM.

Lees ook Beursturbulentie | Revival opkomende landen in gevaar

De economische groei in China is al jarenlang indrukwekkend, alleen India scoort structureel een significant hogere groei dan China. Maar de winstgroei van het Chinese bedrijfsleven viel vorig jaar juist weer flink tegen. In 2024 jaar daalden de bedrijfswinsten gemiddeld met 4%! De vooruitzichten voor dit jaar zijn ook niet veelbelovend, hoewel enkele segmenten van de aandelenmarkt wel aantrekkelijk zijn als je de winstgroei neemt in verhouding tot de waardering van het aandeel.

Ook in India zitten we onderwogen ten opzichte van onze benchmark. Hoewel we India heel mooie langetermijnvooruitzichten toedichten, is er op de huidige koersniveaus te veel van dat goede nieuws verdisconteerd.

Landen om te mijden

In Brazilië hebben we ook relatief weinig aandelenposities. We hebben daar tegen het einde van vorig jaar wat gas teruggenomen. De rente gaat er tegen de wereldwijde trend in omhoog. Dat heeft alles te maken met een sterke economie, die inflatoir kan werken. Ook is het fiscale beleid niet prudent genoeg en dus trapt de centrale bank in Sao Paolo op de rem. Dat komt het aandelenklimaat niet ten goede en wij maken, totdat de rente weer neerwaarts potentieel heeft, eventjes pas op de plaats.

En dan is er nog een hele trits landen die wél in de MSCI EM zitten, maar waar wij helemaal geen positie hebben. Dat zijn landen als Colombia en Peru in Latijns-Amerika, en binnen Azië hebben we geen posities in de Filippijnen en Maleisië. In Europa en Afrika geldt hetzelfde voor Tsjechië en Egypte en in het Midden-Oosten zul je geen aandelen uit Qatar of Koeweit in onze portefeuille aantreffen. Allemaal markten die ten opzichte van andere opkomende landen te duur zijn, teveel risico met zich meebrengen, geen of weinig winstpotentieel hebben of een combinatie van voorgaande factoren.

Waar dan wel?

Dat roept de vraag op: waar zijn we dan wel enthousiast over? Dichtbij huis is dat Griekenland, waar we het economische herstel zien voortduren met alle bijbehorende positieve gevolgen: een lagere schuldpositie en betere winstomgeving. Iets verder weg, maar nog wel in dezelfde tijdzone, zijn we positief over Zuid-Afrika. Daar is midden vorig jaar een coalitieregering van nationale eenheid gevormd. Die is voortvarend van start gegaan en levert al gunstige economische effecten op, zoals een betrouwbare energielevering. Dat leidt weer tot een beter investeringsklimaat, ook bij buitenlandse bedrijven die faciliteiten willen opzetten in het land. De winstgroei kan hier accelereren en de waardering is niet excessief.

Verder naar het oosten treffen we de Verenigde Arabische Emiraten, dat rijkelijk bedeeld is met grondstoffen, met name vloeibaar gas. De economie wordt er voortdurend meer en meer divers en het wordt steeds meer gezien als hub naar andere regio’s. Een en ander gaat gepaard met veel beursintroducties in de VAE. Die komen veelal tegen aantrekkelijke waarderingen naar de effectenmarkt en we zitten hier inmiddels behoorlijk overwogen.

Lees ook De rol van opkomende markten in de klimaattransitie

Nog verder naar het oosten vinden we Indonesië, Vietnam en Zuid-Korea erg aantrekkelijk. Na teleurstellende rendementen in 2024 in deze drie markten zijn de vooruitzichten om verschillende redenen gunstig. Korea kent onder andere relatief goedkope bedrijven van wereldklasse in de technologiehoek en automobielsector. Indonesië is één van de meest aantrekkelijke langetermijnverhalen in de opkomende wereld en Vietnam is nog pril in haar ontwikkeling en zit ook nog niet in de MSCI EM en we willen daar vroeg bij zijn. Kortom, het wordt weer een dynamisch beleggingsjaar.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.