Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Exxon Mobil

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wolters Kluwer

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Exxon Mobil

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wolters Kluwer

Advies
houden

Hoe Magnificent zijn de Seven nog?

0 0 Leestijd ongeveer

Alle ogen zullen tijdens het cijferseizoen gericht zijn op de Magnificent Seven. Kunnen de zeven grote Amerikaanse techaandelen het tempo vasthouden? Een blik op wat beleggers vanaf 29 januari te wachten staat.

Hoe je het ook wendt of keert, het succes van het resultatenseizoen zal afgemeten worden aan de kracht van de resultaten van de ‘Magnificent Seven’. Vandaar dat we de verwachtingen rond hun resultaten nalopen en koppelen aan de waardering van deze sterbedrijven.


1. Meta Platforms verhoogt AI-investeringen ondanks kosten

Over het aandeel

Een van de kanjers die de debatten op 29 januari zullen openen, is Meta Platforms. Het aandeel van het bedrijf van Mark Zuckerberg is absoluut in topvorm. De beurswaarde klom vorig jaar met 72% en de holding boven onder meer Facebook, WhatsApp en Instagram is nu $1550 mrd waard. De beurskoers is vorig jaar veel harder gestegen dan de winst per aandeel en in het lopende boekjaar zal de winstgroei nog een stuk lager uitkomen. Meta wil met behulp van AI de advertenties op zijn verschillendere platformen efficiënter maken door deze te koppelen aan de juiste doelgroep. De investeringen in AI zijn echter niet gering en zullen in 2025 oplopen naar $55-60 mrd tegenover bijna $40 mrd vorig jaar. Om toch wat kosten te besparen, zal het personeelsbestand met 5% worden verkleind.

Mogelijk kan Meta profiteren van een verbod op TikTok in de VS, maar van uitstel kan ook afstel komen. Voor de drie maanden tot eind december bedraagt de consensusverwachting voor de winst $6,73 per aandeel, ongeveer een kwart hoger dan een jaar eerder. De omzet wordt verwacht met 17% toe te nemen naar $47 mrd. In het derde kwartaal groeide de omzet nog met 19%. Voor het volledige (gebroken) boekjaar 2024 bedraagt de winstverwachting $22,70 per aandeel, volgend jaar oplopend naar $25,40 of een groei met 12%.

Investeerderspagina van de onderneming

Advies Meta Platforms op ‘houden’

Meta noteert tegen respectievelijk 26,8 en 24 keer de verwachte winst van 2024 en 2025. Dat is niet extreem. Vandaar het houdadvies.


2. Microsoft levert sterke balans maar pittige waardering

Over het aandeel

Diezelfde 29 januari nabeurs komen ook de aandeelhouders van Microsoft te weten hoe dat bedrijf heeft gepresteerd. Die aandeelhouders moesten vorig jaar tevreden zijn met een koersstijging van 12%, waarmee het aandeel een stuk achter bleef op de Nasdaq. Met een beurswaarde van $3160 mrd bekleedt Microsoft de derde plaats na Nvidia en Apple op de lijst van hoogste beurswaardes ter wereld.

De consensusprognose gaat uit van een omzet van $68,9 mrd en een winst van $3,13 per aandeel. Dat is respectievelijk 11 en 7% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Voor het boekjaar 2025, dat loopt tot eind juni, bedraagt de consensus winstschatting $13,04 per aandeel of 10% meer dan een jaar eerder. Microsoft onderscheidt zich met een sterke balans, waardoor het bedrijf ondanks zware investeringen in AI-datacenters toch hoge aandeelhoudersvergoedingen kan uitkeren.

Investeerderspagina van de onderneming

Advies aandeel Microsoft op ‘verkopen’

Tegen 32 keer de verwachte winst en meer dan 11 keer de omzet blijft Microsoft in verhouding tot de groei pittig gewaardeerd. De huidige koers is daarom geen gunstig instapmoment maar eerder een kans om wat winsten van tafel te halen: ‘verkopen’.


3. Tesla profiteert van politieke connecties Elon Musk

Over het aandeel

Geen twee zonder drie. Nabeurs die 29ste januari komt ook het steraandeel van het moment, Tesla van Elon Musk, met de kwartaalresultaten. De beurswaarde is intussen opgelopen naar $1330 mrd. Opmerkelijk daarbij is dat die stijging zich grotendeels in de laatste maanden van 2024 voltrok, toen de politieke kaarten in de VS werden geschud. Topman Musk lijkt nu een dikke vinger in de pap van de Amerikaanse politiek te hebben. De markt gaat ervan uit dat die politieke macht zal leiden tot regelgeving die gunstig is voor de activiteiten van Tesla.

Want operationeel heeft Tesla zeker geen topjaar achter de rug. De gemiddelde winstverwachting bedraagt $0,76 per aandeel tegenover $0,71 in dezelfde periode vorig jaar. De omzet zal met ongeveer 8% toenemen naar $27,1 mrd. Voor het volledige boekjaar 2024 bedraagt de winstschatting $2,48 per aandeel op een omzet van $99,5 mrd. Nieuwigheden als de Robotaxi, een zelfrijdende deelwagen, en de Optimus-robot zullen (na zware kapitaalinvesteringen) op termijn misschien wel eens winst gaan opleveren voor Tesla maar misschien ook niet. De realiteit van vandaag is dat Google met zijn autonome wagen Waymo mijlenver voorloopt op Tesla en dat de leveringen van EV’s dalen bij een afnemende winstgevendheid.

Investeerderspagina van de onderneming

Advies Tesla Motors op ‘verkopen’

Tesla-fanaten die verblind zijn door de immense hype rond het bedrijf zullen argumenteren dat hun favoriet niet gewaardeerd moet worden als een autofabrikant maar als een geavanceerd technologiebedrijf. Maar zelfs dan loopt een waardering van 160 keer de winst, bijna 100 keer de ebitda en bijna 13 keer de omzet de spuigaten uit. Tesla is een aandeel waar investeerders met enige realiteitszin op dit moment het beste zo ver mogelijk van weg blijven. Het verkoopadvies blijft dus van kracht.


4. Apple toont beperkte groei bij hoge waardering

Over het aandeel

Een dag later (30 januari) is het aan Apple om inzicht te geven in de cijfers. De beurswaarde steeg vorig jaar met 35% en bedraagt intussen $3580 mrd, waarmee de iPhone-producent nu het meest waardevolle bedrijf ter wereld is. Het eindejaarkwartaal is traditioneel het sterkste, maar toch waren de eigen prognoses drie maanden geleden aan de voorzichtige kant, met een omzetstijging van 2 tot 5% op jaarbasis terwijl analisten op 7% hadden gerekend. Die verwachtingen zijn intussen wat bijgesteld en de consensusprognose gaat nu uit van een omzet van $124,2 mrd, wat 3,9% meer is dan een jaar eerder.

Rekening houdend met de inflatie is er in reële termen dus helemaal geen groei. De winst per aandeel wordt verwacht met 7,8% toe te nemen naar $2,35. Apple hoopt dat de integratie van AI-toepassingen (Apple Intelligence) voor meer groei zullen zorgen. Warren Buffett is alvast niet overtuigd: Berkshire Hathaway verkocht al het grootste deel van zijn positie in Apple.

Investeerderspagina van de onderneming

Advies Apple op ‘verkopen’

Ondanks de totale afwezigheid van groei was Apple nooit eerder zo duur. Het aandeel noteert tegen 32 keer de verwachte winst en 8,5 keer de omzet van het pas begonnen boekjaar. Het advies blijft ‘verkopen’.


5. Alphabet laagst gewaardeerde Big Tech

Over het aandeel

Het moet nog bevestigd worden, maar in principe zal ook Alphabet op 30 januari de resultaten bekendmaken. In 2024 presteerde het bedrijf met een koerswinst van 40% beter dan de Nasdaq. De consensusverwachting voor de winst per aandeel bedraagt $2,12, evenveel als in het derde kwartaal. Op jaarbasis zou dat een groei met 29% betekenen. De omzet zal met $96,7 mrd 12% hoger uitkomen dan in dezelfde periode een jaar eerder. Voor het volledige boekjaar 2024 bedraagt de verwachte winst- en omzetgroei respectievelijk 12 en 38%. Bedenk wel dat de winst in het pas begonnen boekjaar beduidend minder hard zal stijgen (+12% verwacht) dan in 2024. Alphabet profiteerde van een sterke groei bij Google Cloud, die de marges op groepsniveau deed stijgen.

Investeerderspagina van de onderneming

Advies Alphabet op ‘kopen’

Het aandeel noteert tegen 24 keer de verwachte winst van 2024 en 21,5 keer de winst van 2025 en daarmee is Alphabet het laagst gewaardeerd van de Magnificent Seven. Dat verklaart het koopadvies.


6. Amazon koers presteert indrukwekkend, blijft prijzig

Over het aandeel

Op 31 januari zal Amazon de resultaten publiceren. Amazon hoort thuis in het rijtje van winnaars in 2024 met een koersstijging van maar liefst 45%. Met een beurswaarde van $2340 mrd is Amazon ongeveer even groot als Alphabet. De detailhandel tekent voor 83% van de omzet, maar levert lage marges op. De echte winstgevendheid zit bij cloudafdeling Amazon Web Services (AWS) dat meer dan 60% van de operationele winst oplevert.

AWS groeit wel minder hard dan Microsoft Azure en Google Cloud. Voor het pas afgelopen vierde kwartaal bedraagt de consensuswinstschatting $1,48 per aandeel. Dit is iets hoger dan in het derde kwartaal ($1,43) en bijna de helft meer dan een jaar eerder ($1). De omzet zal met $187,3 mrd zo’n 10% hoger liggen dan in hetzelfde kwartaal van 2023. Voor het volledige boekjaar 2024 bedraagt de consensuswinstschatting $5,14 per aandeel, dit jaar oplopend naar $6,18, ofwel een winstgroei met 20%.

Investeerderspagina van de onderneming

Advies Amazon op ‘verkopen’

Dat maakt van Amazon tegen respectievelijk 42,5 en 35 keer de winst een duur aandeel. Oprichter Jeff Bezos lijkt er ook zo over te denken, want hij verkocht vorig jaar voor meer dan $16 mrd Amazon-aandelen. De investeringslasten zijn erg hoog (AI en cloud datacenters) en Amazon wil zich bovendien op de kapitaalintensieve satellietmarkt storten. ‘Verkopen’.


7. Nvidia risicovol door exportzorgen en afhankelijkheid

Over het aandeel

Het aandeel Nvidia liet vorig jaar 171% bijschrijven en de beurswaarde is daarmee opgelopen naar $3310 mrd. Het huidige vierde kwartaal, dat loopt tot eind januari, is het laatste van het fiscaal boekjaar 2025. De consensusverwachting gaat uit van een omzet van $38 mrd en een winst van $0,85 per aandeel. Dat is respectievelijk 72 en 64% hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. In het derde kwartaal bedroeg de omzetgroei nog 94%. Voor het volledige boekjaar bedraagt de omzet- en winstschatting $129,1 mrd en $2,95 per aandeel. Dat is 112 en 128% hoger dan een jaar eerder.

Nvidia noteert tegen 46 keer de verwachte winst en 26 keer de omzet van het boekjaar 2025. Voor volgend boekjaar daalt dit naar respectievelijk 31 en 17 keer. Hierdoor kan het bedrijf zich geen enkele misstap veroorloven.

Investeerderspagina van de onderneming

Advies Nvidia op ‘verkopen’

Hoewel Nvidia’s groei indrukwekkend blijft, neemt dit groeiritme wel af. Het bedrijf is voor de helft van de omzet afhankelijk van vier klanten en de onzekerheden rond de exportregels nemen toe. We vinden het op dit moment geen goed idee om posities in te nemen in een aandeel dat gedreven wordt door sentiment en momentumbeleggers. Daarom hanteren we een verkoopadvies voor Nvidia. Het bedrijf presenteert in principe de jaarcijfers op 26 februari.

KERNGEGEVENS MAGNIFICENT SEVEN
Aandeel Rend. 2024 Marktkap.* k/w’24 Advies
Apple 35% 3,58 32,3 Verkopen
Nvidia 171% 3,31 46 Verkopen
Microsoft 12% 3,16 32,1 Verkopen
Alphabet 40% 2,39 24 Kopen
Amazon 45% 2,34 42,5 Verkopen
Meta 72% 1,55 26,8 Houden
Tesla 62% 1,33 160,1 Verkopen
* in $ bln

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €11,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ