AI moet eerst maar laten zien wat het waard is
In een onderzoek van Workday erkent 81% van de deelnemers dat kunstmatige intelligentie (AI) de vaardigheden verandert die nodig zijn voor hun baan. De drie belangrijkste toepassingen van AI zijn momenteel data-analyse (51%), fraudedetectie en beveiligingsbewaking (43%) en HR en werving (39%). Van degenen die actief AI gebruiken, is bijna iedereen (93%) het erover eens dat AI hen in staat stelt zich te concentreren op verantwoordelijkheden op een hoger niveau, zoals strategie en probleemoplossing.
Lees ook Vijf onvermijdelijke technologietrends om van te profiteren
De afgelopen jaren hebben Alphabet, Amazon, Meta, Microsoft en Nvidia disproportioneel geprofiteerd van de verwachte inkomsten uit kunstmatige intelligentie. De winstgroei van deze zogenoemde ‘AI5’ was ongekend en leidde tot een historisch hoge concentratie in de beursindices.
Technologische doorbraken leiden tot kapitaalstroom
Vermogensbeheerder MFS stelt dat elke grote technologische doorbraak leidt tot toestroom van nieuw kapitaal en nieuwe spelers op de markt. Volgens de analist heeft dat geleid tot een ‘feedbackloop’, waarbij beleggers veel geld hebben gestoken in deze bedrijven en daardoor hun aandelenkoersen verder zijn gestegen.
MFS denkt daarbij dat de technologiesector aan de vooravond staat van een onvermijdelijke cyclus van overproductie en consolidatie. De concurrentie neemt toe, de prijszettingsmacht van bedrijven daalt en er ontstaat een gezondere balans tussen vraag en aanbod.
Snellere concurrentietoename
In een wereld waarin de concurrentie steeds sneller toeneemt, wordt het voor bedrijven moeilijker om aan de hoge winstverwachtingen te voldoen. Janus Henderson verwacht dat deze bedrijven nu moeten laten zien wat ze daadwerkelijk waard zijn.
MFS wijst erop dat uit recente data blijkt dat analisten hun winstverwachtingen voor deze vijf grote techbedrijven aanzienlijk naar beneden hebben bijgesteld. In 2023 waren de winstverwachtingen voor de AI5-bedrijven nog twintig keer hoger dan voor de rest van de S&P 500, maar dat verschil is tegen 2026 gedaald tot slechts zes keer hoger.
Deze ontwikkelingen zorgen er volgens Janus Henderson voor dat selectief beleggen in 20225 cruciaal wordt. In de technologiesector geldt het recht van de sterkste, wat betekent dat doorgaans de winsten zich concentreren bij een of twee bedrijven. Janus Henderson denkt dat op korte termijn bedrijven die zich richten op AI-infrastructuur, -cloudoplossingen en hyperscalers kansrijk zijn. Voor de langere termijn kijkt de vermogensbeheerder vooral naar AI-software.