Schrijft DeepSeek het doemscenario voor de chipsector?
DeepSeek groeide in korte tijd uit tot een van de populairste mobiele apps. De Chinese AI-startup heeft large language models (LLM’s) ontwikkeld die vergelijkbaar of zelfs beter zijn dan van marktleiders, maar tegen aanzienlijk lagere trainingskosten. Om dit bewerkstelligen, zou DeepSeek mogelijk wel intellectueel eigendom van OpenAI hebben gebruikt.
Het nieuws rondom DeepSeek leidde in eerste instantie tot een schokgolf op de beurzen wereldwijd, waarbij Nvidia op één dag bijna $593 mrd van zijn marktwaarde verloor en andere chipbedrijven in zijn val meenam. Dit laat volgens Schroders zien dat de markten kwetsbaar zijn voor de toenemende concurrentie of een misstap door de grote Amerikaanse technologiebedrijven.
Schroders stelt dat een grotere efficiëntie in rekenkracht zich niet noodzakelijkerwijs vertaalt in een teruglopende vraag naar chips. De vermogensbeheerder wijst op de paradox van Jevons, die suggereert dat verbeteringen in de efficiëntie van hulpbronnen vaak leiden tot een groter verbruik van diezelfde hulpbron. In deze context zou een hogere computerefficiëntie de verdere toepassing en uitbreiding van AI kunnen stimuleren, waardoor een directe afname van de vraag naar chips mogelijk wordt gecompenseerd.
Ontwikkeling kan gunstig uitpakken
Schroders denkt dat deze ontwikkeling gunstig kan uitpakken voor softwarebedrijven. Lagere kosten bevorderen de omarming van AI door een bredere groep klanten die eerder werden afgeschrikt door de hoge prijzen, waardoor de winstgevendheid op peil wordt gehouden.
Lees ook De enige Magnificent 7 met een fundamenteel koopadvies
Verder kunnen volgens Schroders hyperscalebedrijven zoals Microsoft, Meta en Google van deze ontwikkelingen profiteren. Als deze bedrijven minder hoeven uit te geven aan AI-gerelateerde investeringen, kan dit hun kapitaalhonger stillen en ertoe leiden dat de vrije kasstroom aanzienlijk toeneemt.