Realiteitscheck voor Nvidia
De voorbije kwartalen profiteerden met name de leveranciers van AI-infrastructuur van de explosief stijgende vraag naar meer rekenkracht. Fabrikanten van servers en datacenters en producenten van AI-specifieke halfgeleiders konden de vraag niet bijbenen.
Maar nu blijkt dat het DeepSeek V3-taalmodel niet alleen nagenoeg hetzelfde presteert als de westerse modellen, maar ook veel sneller én veel goedkoper werd ontwikkeld dan de bestaande modellen van bijvoorbeeld OpenAI en Anthropic.
Geen toeval
Het is niet toevallig dat dit model uit China komt. Omdat China door het Westen werd afgesloten van de meest geavanceerde westerse technologie, werd het land verplicht om creatief uit de hoek te komen. En dat deed het ook, want DeepSeek werd ontwikkeld door gebruik te maken van een oudere generatie halfgeleiders uit de Hopper-productlijn van Nvidia en chips van diens concurrent AMD. De meer geavanceerde maar peperdure BlackWell-chips van Nvidia werden dus niet eens gebruikt.
Lees ook De enige Magnificent 7 met een fundamenteel koopadvies
Het geweldige groeipotentieel van AI is met DeepSeek niet verdwenen, integendeel. DeepSeek maakte wel duidelijk dat een bedrijf als Nvidia een deel van zijn concurrentievoordeel heeft verloren. Tenminste, wat betreft het AI-gedeelte voor het trainen van taalmodellen. We moeten binnen AI namelijk een onderscheid maken tussen het trainen van deze modellen enerzijds en de toepassing ervan (de zogenoemde AI-inference of deductie) anderzijds.
Efficiëntie
Het eerste deel heeft DeepSeek op de een of andere manier veel efficiënter voor elkaar gekregen dan de westerse taalmodellen. Maar de output van die modellen of de stap die ervoor zorgt dat een gebruiker bij een vraag ook een antwoord krijgt, is nog veel belangrijker.
Het is daar dat in omvang de meeste investeringen in servers en datacenters (en dus ook chips) terechtkwamen. Om een AI-taalmodel te vertalen naar een werkend systeem dat ook output kan leveren, is op dit moment het Cuda-platform van Nvidia nog dominant. Daar heeft DeepSeek (voorlopig) nog geen antwoord op.
Margedruk
Wat dit concreet betekent, is dat een bedrijf dat wil starten met AI nu dankzij de ‘open source’ broncode initieel tegen lagere kapitaaluitgaven aankijkt. Om dit model ook praktisch toe te passen, zijn er wel nog steeds de kosten van rekenkracht en opslag. In die zin is de toenemende concurrentie in het AI-landschap op langere termijn positief voor Nvidia, want hoe meer goedkopere AI-modellen, des te meer ze gebruikt zullen worden.
Het democratiseren van AI door de lagere drempel bij het bouwen van taalmodellen is op termijn voor alle partijen een goede zaak. Alleen is op korte termijn het verhaal doorgeprikt dat een beperkt aantal bedrijven zoals Nvidia blijvend hoge marges zullen realiseren.
Geen probleem voor westerse AI-bedrijven
Voor de westerse AI-bedrijven is er dus geen probleem op het vlak van de omvang van de afzetmarkt. Dat is er wel wat betreft de toegenomen concurrentie en indirect dus ook de winstmarges die als basis dienen voor de ontwikkeling van de beurskoersen. Tot voor kort bleef alles wat met AI te maken heeft beperkt tot een select kransje westerse technologiebedrijven. Dit is nu niet langer het geval, omdat het gesloten systeem plaatsmaakt voor een ‘open source’ broncode.
Dit laat softwarebedrijven toe om AI-toepassingen veel goedkoper te ontwikkelen zonder verplicht langs de Big Tech te moeten. Een goedkopere ontwikkeling betekent ook dat lagere prijzen aan de klant geboden kunnen worden. De vraag is of gebruikers ook bereid zullen zijn om voldoende te betalen voor de AI-toepassingen. Anders gesteld, zijn de terugverdieneffecten hoog genoeg om de torenhoge investeringen te verantwoorden?
Te ver vooruit op de muziek
Veel private beleggers vonden de koersdalingen buiten proportie, maar men kon even goed argumenteren dat de voorafgaande koersstijgingen overdreven waren. De reden dat de impact op de AI-gerelateerde aandelen vrij groot was, is natuurlijk omdat deze voordien al overgewaardeerd waren. Zo steeg de koers van Nvidia vorig jaar met 171% na een klim met 239% in 2023. Zelfs na de correctie van de voorbije dagen noteert het aandeel nog steeds tegen 44 keer de winst en 25 keer de omzet. Voor 2026 wordt dit respectievelijk 33 en 16 keer. En dat is op basis van schattingen waarvan achteraf weleens zou kunnen blijken dat die te optimistisch waren.
Lees ook De paniek om DeepSeek is onterecht en wij kopen dít aandeel
De onzekerheid rond het AI-verdienmodel zal nog wel enige tijd boven de sector blijven hangen. Bedrijven als Meta, Amazon en Microsoft hadden voor tientallen miljarden dollars aan investeringen in AI-infrastructuur gepland. De terugverdieneffecten daarvan worden per definitie over een lange periode gespreid. De kans bestaat dat het management van deze bedrijven een deel van die investeringen zal terugschroeven of uitstellen. Dit kan op eigen initiatief of onder druk van de aandeelhouders. Het was in elk geval opmerkelijk dat de koersen van Amazon en Meta wel zijn gestegen. Dat komt omdat investeerders anticipeerden op lagere uitgaven bij deze bedrijven en dus hogere winsten en meer ruimte voor aandeelhoudersvergoedingen.
Adviezen voor aandelen Nvidia, Amazon, Apple, Microsoft, Tesla, Alphabet en Meta
De adviezen in het artikel van eerder deze maand over de Magnificent 7 wijzigen voorlopig niet. Dat betekent dat we voor Nvidia, Amazon, Apple en Microsoft (en Tesla) nog steeds een verkoopadvies hanteren. Alphabet blijft op ”kopen’ en Meta op ‘houden’ staan.