Alphabet heeft alleen een misser in de cloud
De groepsomzet van Alphabet klom in het laatste kwartaal van 2024 met 12% op jaarbasis naar $96,5 mrd, ongeveer $170 mln onder de consensusprognose. Daarbij werd een bedrijfswinst (ebit) van $31 mrd gerealiseerd (+32%).
De winstmarge maakte een sprong naar 32% tegenover 27% een jaar eerder. Dat was ook het margecijfer voor het volledige boekjaar 2024. De nettowinst lag met $26,5 mrd 28% hoger. Per aandeel vertaalt zich dat naar $2,15, boven de verwachte $2,13. Over het volledige boekjaar 2024 kwam de omzet uit op $350 mrd, 14% meer dan een jaar eerder.
Alphabet rondde de kaap van $100 mrd nettowinst ($8,04 per aandeel), een klim met 39% op jaarbasis. De omzet van de zoekafdeling Google Search groeide met 12,5% naar $54 mrd en ondervindt dus voorlopig weinig hinder van de AI-taalmodellen omdat deze voornamelijk andere toepassingen hebben dan zoekopdrachten. Alphabet heeft intussen de nieuwe versie van zijn eigen AI-taalmodel Gemini (2.0) klaar.
Hogere kapitaaluitgaven
De omzet van de afdeling Google Cloud groeide met 30% naar $12 mrd, onder de verwachtingen. Net als Microsoft verwijst Alphabet naar het gebrek aan beschikbare datacentercapaciteit om meer groei te kunnen genereren. De ebit van de cloudafdeling groeide wel met 142% op jaarbasis naar $2,1 mrd.
De kapitaaluitgaven lagen in het vierde kwartaal met $14,3 mrd ruim $1 mrd boven de verwachtingen. Alphabet lijkt alvast op korte termijn niet van plan om zijn uitgavendrift te temperen, integendeel. Voor 2025 wordt een cijfer van $75 mrd in het vooruitzicht gesteld. Daarvan zou in het eerste kwartaal $16 tot $18 mrd worden uitgegeven. Het geld is vooral bestemd voor de bouw van datacenters en servers.
Almacht van Alphabet
Dit belette Alphabet niet om in het vierde kwartaal een vrije kasstroom van $24,8 mrd te genereren. Dit brengt het totale bedrag voor 2024 op $72,8 mrd. Het bedrijf had eind 2024 voor $96 mrd aan cash en verhandelbare effecten op de balans staan. De almacht van Alphabet in bepaalde marktsegmenten is sommige partijen al langer een doorn in het oog.
In Europa worden daarom bepaalde functionaliteiten (zoals de AI Overview-optie bij zoekopdrachten) niet aangeboden. Eerder deze maand begon ook China een anti-trust-onderzoek naar Alphabet. De timing doet vermoeden dat dit eerder een reactie is op de tariefplannen van president Trump.
Advies blijft ‘kopen’
Alphabet koppelt omzetgroei aan hogere marges en weet ondanks de oplopende kapitaaluitgaven nog hoge kasstromen te genereren. Het is voorlopig nog onduidelijk of en over welke termijn de AI-investeringen de nodige terugverdieneffecten gaan opleveren. Alphabet is het goedkoopste aandeel binnen de Magnificent Seven-groep. Het advies blijft dan ook ‘kopen’.