Negen GARP-aandelen met dividend
Sinds het begin van vorig jaar noteert de S&P500 bijna 30% hoger en tekende de index per 18 februari jl. 66 hoogterecords op. Groeiaandelen (+42%) doen daar een schep bovenop. De aandelen van de befaamde Magnificent Seven rendeerden zelfs +68,5%, maar de winst van waarde-aandelen bedraagt nauwelijks 13,4%.
Lees ook Beter Beleggen | 10 GARP-aandelen
Toch is er veel te zeggen voor waarde-aandelen. Beleggers zijn vaak pessimistisch over de kansen van aandelen die goedkoop zijn in verhouding tot hun fundamentele kenmerken. Ondergewaardeerde aandelen zijn hierdoor veelal een goede belegging. Ook het dividendrendement maakt waarde-aandelen interessant als belegging.
Waarde
Als belegger mag u zich niet blindstaren op de waardering. Veel waarde-aandelen zijn met reden goedkoop. Vaak staat de winst structureel onder druk omdat ze actief zijn in krimpmarkten of door disruptieve technologie.
De meeste value-beleggers kopen aandelen die volgens fundamentele maatstaven, zoals lage koers-winstverhouding en lage koers-boekwaarde, goedkoop lijken. Vaak betalen de aandelen ook dividend en is de winstgroei matig.
Lees ook Hoe ziet het Europese dividendlandschap er eigenlijk uit?
Waarde-beleggers analyseren bedrijven en berekenen de intrinsieke waarde. Als de berekende waarde hoger is dan de beurskoers, dan beschouwen ze de aandelen als een koopje. Ze kopen ondergewaardeerde aandelen en wachten op de waardestijging in de hoop dat de markt oog krijgt voor de werkelijke waarde van de aandelen.
Groei
Het duurt in de praktijk soms erg lang voordat de markt de waarde van ondergewaardeerde aandelen ontdekt. Sommige beleggers kiezen daarom voor groeiaandelen van start-ups of van bedrijven in snelgroeiende sectoren.
Groeiaandelen zijn activa van bedrijven waarvan beleggers geloven dat ze meer groeipotentieel hebben dan de markt, als gevolg van economische, technische of wetenschappelijke ontwikkelingen. Beleggers accepteren in ruil voor deze groei hogere koers-winstverhoudingen dan waarde-beleggers. Als die bedrijfswinsten inderdaad fors zullen stijgen, dan ogen die waarderingen in de toekomst fors lager.
GARP
Veel beleggers beschouwen groei en waarde als elkaars tegenpolen, maar beide aandelenstrategieën kunnen gecombineerd worden. Sommige aandelen hebben zowel een lage waardering als een hoog groeipotentieel. Deze gecombineerde strategie wordt GARP genoemd, wat staat voor Growth At Reasonable Price. Ludiek vertaald met behoud van het acroniem: Groei Aan Redelijke Prijs,
Het acroniem GARP verwierf bekendheid door Peter Lynch. In de jaren tachtig werd hij wereldberoemd op Wall Street door zijn gebruik van de PEG-ratio. PEG staat voor Price, Earnings and Growth, ergo: koers, winst en groei. Het koppelt de koers-winstverhouding aan de groei van de onderneming.
De PEG-ratio is bij voorkeur kleiner dan 1. Dit betekent dat de winstgroei hoger is dan de prijs die beleggers betalen. Lynch noemde aandelen met een lage PEG-ratio GARP-aandelen. Aandelen met hoge k/w’s kunnen ook aantrekkelijk zijn als de winstgroei groter is. Bij GARP maken bedrijven elk jaar meer winst, alleen moet die groei nog zichtbaar worden in de waardering.
Dividend
GARP combineert de voordelen van waarde-beleggen met groei. Waarde-aandelen delen vaak kenmerken met dividendaandelen. Hoe graag Amerikanen dividendaandelen ook indelen in een aparte categorie, ze zijn een subcategorie van waarde. Voor beide geldt immers dat koersdalingen positief zijn voor de waardering en het dividendrendement.
Hoewel de PEG-ratio schittert door zijn eenvoud, betreurde Lynch dat de formule geen rekening houdt met het dividend. Niet zelden maken bedrijven winst, betalen ze dividend, maar groeien ze matig, waardoor ze hoge PEG-ratio’s laten zien. Dit euvel lost u op door in de noemer van de PEG-ratio het dividendrendement toe te voegen. U krijgt dan de PEGY-ratio. Y staat voor Yield.
Lees ook Beter Beleggen | Amerikaanse en Europese kwaliteitsaandelen op een dienblad
Bij de GARP-strategie kunt u ook vertrouwen op de dividendgeschiedenis. Bedrijven die het jaarlijkse dividend, zoals de S&P 500 Dividend Aristocrats, over een langere periode stelselmatig verhogen, geven blijk van kwaliteit. Zo komt u tot goedkope groeiaandelen met een aantrekkelijk dividend.