Obligatietips 2025 weer stevig in de plus
Na een valse start staan de vijf obligatietips voor 2025 weer in de plus. Het gemiddelde rendement bedraagt 2,2%. Rekening houdend met de verzwakte Amerikaanse dollar daalt het rendement naar 1,4%. De vier euroleningen profiteren van de gedaalde risico-opslagen, wat de gestegen Duitse staatsrente compenseert. In het investment grade-segment van de bedrijfsobligatiemarkt zijn de zogeheten spreads dit jaar met 12 basispunten gedaald.
Risico-oplagen VS omhoog, kapitaalmarktrente omlaag
In de VS zijn de risico-opslagen juist wat gestegen, terwijl de kapitaalmarktrente is gedaald. De Federal Reserve stelde onlangs de groeiverwachtingen voor dit jaar bij van 2,1% naar 1,7%, terwijl de inflatieverwachting werd opgetrokken van 2,5% naar 2,8%. Volgend jaar daalt de inflatie naar verwachting weer naar 2,2%. Daarom rekent de markt nog steeds op twee renteverlagingen voor eind dit jaar.
Ook de Europese Centrale Bank verlaagde de groeiverwachtingen en verhoogde de inflatieraming voor dit jaar. Het effect van de hogere defensie-uitgaven en infrastructuurinvesteringen in Duitsland zal pas vanaf volgend jaar te zien zijn. Vooralsnog verwachten beleggers dat de ECB dit jaar de beleidsrente nog met 53 basispunten verlaagt.
Duitsland ziet tienjaarsrente flink stijgen
Na de aangekondigde stimuleringen is de Duitse tienjaarsrente flink opgelopen en het is aannemelijk dat deze voorlopig rond het huidige niveau van 2,8% blijft schommelen. Er is veel vraag naar obligaties en dat houdt een verdere stijging van de yields waarschijnlijk in toom. Een risico voor bedrijfsobligaties is een recessie, waarbij de risico-opslagen duidelijk oplopen vanaf de huidige relatief lage niveaus. De kapitaalmarktrente zal in dat geval ook weer dalen, wat de negatieve impact op het rendement verzacht.
Lees ook Opkomende markten | Trump relevant, maar niet allesbepalend
De vijf obligatietips op investment grade-niveau hebben een effectief rendement van gemiddeld 4,25%. Dat steekt gunstig af bij de Duitse tienjaarsrente en de gemiddelde yield van 3,5% in de euro investment grade bedrijfsobligatiemarkt. Bovendien liggen de yields ruimschoots boven de inflatie en een potentiële rentedaling levert opwaarts koerspotentieel op. Goede vooruitzichten dus en de koopadviezen blijven dan ook van kracht.
Getipte obligaties
Engie S.A. 5,95% 11/11
Deze honderdjarige obligatie van het Franse energiebedrijf Engie is erg gevoelig voor bewegingen aan het rentefront. De flinke rentespurt begin maart zorgde dan ook voor een gevoelige koersdaling. Ondertussen is de koers weer licht opgeveerd en is ook de jaarlijkse coupon uitgekeerd. Hierdoor staat de tip op een positief rendement van 4%. Engie staat er financieel sterk voor en de obligatie blijft met een effectief rendement van 5% aantrekkelijk.
Broadcom Inc. 4,55% 24/32
Inclusief de medio februari uitgekeerde coupon levert de obligatietip van Broadcom tot dusver een positief totaalrendement op van 6,1%. Zoals eerder aangegeven herbergt deze lening een valutarisico, aangezien de nominale waarde $2000 bedraagt. Door de verzwakking van de dollar loopt het rendement terug naar 2,1%. Het chipbedrijf heeft een degelijke investment grade-rating met positieve vooruitzichten. De huidige yield van 5,1% blijft voor deze BBB-rating categorie en resterende looptijd een prima vergoeding.
KION GROUP AG 4% 24/29
De koers van de vijfjarige bedrijfsobligatie van KION Group is sinds de tip met 0,35% gedaald. Door de kortere resterende looptijd is de lening minder rentegevoelig dan de andere getipte obligaties. Kredietbeoordelaar S&P bevestigde onlangs zijn ‘BBB’-rating met negatieve vooruitzichten. Een verlaging zou KION degraderen naar het high yield-segment, met een koersverlies tot gevolg. De Duitse vorkheftruckfabrikant blijft echter gecommitteerd aan zijn investment grade-rating en wil de schuldpositie verlagen. Wat dat betreft komen de verbeterde economische perspectieven in Europa goed uit. De kans op wanbetaling is erg klein, terwijl de yield het gemiddelde van vergelijkbare bedrijfsobligaties (3,4%) overtreft.
Bulgarije 4,875% 23/36
De lange resterende looptijd maakt deze staatsobligatie van Bulgarije erg rentegevoelig. Hoewel de spread met de Duitse staatsrente is afgenomen, is de koers sinds de tip met 1,6% gedaald. Moody’s bevestigde begin dit jaar zijn ‘Baa1’ (investment grade) kredietrating voor Bulgarije met stabiele vooruitzichten. Volgens de kredietbeoordelaar zal de Bulgaarse economie in een robuust tempo blijven doorgroeien en is de verwachte invoering van de euro positief voor de kredietstatus van het land. Bulgarije staat er relatief sterk voor, ofschoon de financiële positie in de komende jaren geleidelijk verzwakt. Momenteel biedt de lening een effectief rendement van 4,05% en dat impliceert een risico-opslag van circa 115 basispunten vergeleken met een Duitse staatslening van dezelfde looptijd. Een prima vergoeding voor het hogere risico.
Polen 3,875% 23/33
Inclusief de inmiddels uitgekeerde jaarcoupon van 3,875% staat de tip op een positief totaalrendement van 2,9%. Het negatieve effect van de gestegen rente blijft binnen de perken, omdat de spread met Duitsland is afgenomen. Recent bevestigde Moody’s zijn investment grade ‘A2’ rating voor Polen en daarbij hield het bureau de vooruitzichten op stabiel. De economie groeit dit jaar met 4% en het begrotingstekort loopt terug van 6,1% naar 5,8%. Tegen 2030 stabiliseert de staatsschuld op ongeveer 60% van het BBP, zo denkt Moody’s. Met een yield van 3,6% geeft ook deze staatslening een aantrekkelijke risico-opslag van 100 basispunten ten opzichte van de Duitse lening.