Dividendportefeuille kan gaan herbeleggen op een gunstig moment
De Dividendportefeuille deed na de opleving vorige week weer een stap terug maar staat nog altijd boven de laagste jaarkoers van een paar weken geleden. Ditmaal gaf de dollar, die iets herstelde tegenover de euro weer een klein positief zetje.
Verder was het toch vooral kommer en kwel met lagere koersen voor het grootste deel van de portefeuille. De negatieve hoofdrol pakten de technologieaandelen. Toch waren er ook een paar lichtpuntjes en die kwamen dan juist weer hoofdzakelijk uit de meer defensieve sectoren, wat nog maar eens het grote belang van een goed gespreide portefeuille onderstreept.
De koersen van veel aandelen liggen er slecht bij, met inmiddels liefst twaalf dubbelcijferige verliezers in 2025 tegen ‘slechts’ vier dubbelcijferige stijgers. Juist dan is het zaak om het hoofd koel te houden en vooral te kijken naar die o zo belangrijke lange termijn waar het uiteindelijk allemaal om draait, zeker bij deze portefeuille!
Dividend herbeleggen
Het mooie van de koersdalingen is dat het dividend uit het eerste kwartaal kan worden herbelegd tegen aantrekkelijke niveaus. Ik heb alles weer uitgerekend en per saldo ging tegen de slotkoersen van maandag 31 maart liefst €1836 aan ‘gratis’ geld uit ontvangen dividenden weer terug in de Dividendportefeuille.
Als de beurzen ook de komende maanden nog onder druk blijven, is dat alleen maar mooi meegenomen, omdat de komende maanden bijna alle Europese aandelen ex-dividend noteren en er per saldo een nog veel groter bedrag dan in het eerste kwartaal zal worden ontvangen, en dus ook weer kan worden herbelegd. Daardoor groeit de positie per aandeel én het jaarlijkse dividend elk kwartaal verder, zelfs als de uitkering niet wordt verhoogd, zoals bij Tecan of Merck KgaA. Gelukkig zijn dat uitzonderingen: tot dusverre zitten we in 2025 al op 18 dividendverhogingen op 47 aandelen.
Grootste uitschieters
Op weekbasis was Broadcom de gebeten hond met een min van 12,8%. Het halfgeleideraandeel was de grote uitblinker in 2024 met 108% koerswinst, maar staat dit jaar op 27% verlies als grootste daler. Het kan dus verkeren, maar gelukkig waren we zo verstandig om na een snelle opleving van de koers op 6 februari een deel van de positie van toen ruim 8% te verkopen tegen een koers van $234,50 (winst van 608,5%). Dat was vlakbij de hoogste koers ooit en zorgde ervoor dat we meer dan onze startinleg terughaalden.
De resterende ‘gratis’ positie in Broadcom is ruim een maand later nog altijd fors, met een weging van 4,9% en nu een rendement van 411%. Zo snel kan het dus gaan. Met een k/w van iets meer dan 25 en 1,4% dividend herbeleggen we met veel plezier ruim $95 dividend tegen een zeer aantrekkelijke koers.
De lichtpuntjes waren Mondelez (+5% als grootste winnaar) en H.B. Fuller dat een mooie koerswinst boekte na beter dan verwachte cijfers. Het lijm- en kitbedrijf is nog altijd één van de achterblijvers, ondanks de positieve dividendtrend de laatste jaren. Ook positief is dat het Noorse Orkla in dit beursklimaat gewoon een hoogste koers ooit bereikte. Met 16% winst is Orkla nu het beste aandeel in 2025.