Recordprijs goud geeft stof tot nadenken
De afgelopen dertig maanden steeg de goudprijs met 84% om onlangs de grens te doorbreken van $3000 per troy ounce, het hoogste niveau in honderdvijftig jaar. Een van de belangrijkste drijfveren is volgens Invesco de geopolitieke onzekerheid en mogelijke zorgen over de Amerikaanse staatsschuld.
Invesco stelt dat de vraag niet de oorzaak is, omdat die de afgelopen vijftien jaar vrij stabiel is geweest. De vermogensbeheerder wijst er verder op dat het wereldwijde aanbod is gestegen door gerecycled goud en de toegenomen mijnbouwproductie. Bij een goudprijs van $2000 is 90% van de goudmijnen winstgevend en bij $3000 is dat 99%.
Waardering van goud ‘fundamenteel veranderd’
Invesco concludeert daarom dat er iets fundamenteel veranderd is in de manier waarop de markt goud waardeert. Hiervoor hanteert de analist een eigen model. Daarin zijn de tienjaars Amerikaanse TIPS-rente, de tienjaars inflatie en een handelsgewogen index van de Amerikaanse dollar opgenomen. Vervolgens heeft de vermogensbeheerder dummyvariabelen toegevoegd om de impact van Donald Trumps beleid, de Russische invasie van Oekraïne en het conflict in Gaza te weerspiegelen.
In dit model is de dollar negatief en statistisch significant, terwijl de positieve coëfficiënt op inflatie dat niet is. De goudprijs wordt hierin geraamd op $2508, lager dus dan de werkelijke waarde. Volgens Invesco kent de markt mogelijk een hogere geopolitieke en schuldrisicopremie toe aan de tweede termijn van Trump.
Mocht de Amerikaanse president erin slagen vrede te brengen in Oekraïne en het Midden-Oosten, dan denkt Invesco dat de goudprijs kan dalen richting $1600. De analist plaatst wel de kanttekening dat het model vooral gebouwd is om het recente verleden te verklaren en niet om de toekomst te voorspellen.