Dell één van de grootste Amerikaanse slachtoffers van de handelsoorlog
De technologiesector was sowieso één van de grootste verliezers, met een koersdaling van ruim 9% voor Apple. Nog slechter verging het HP en dus Dell Technologies die hun laagste jaarkoersen aantikten op Wall Street. Ook was er een duidelijke negatieve hoofdrol voor de halfgeleidersector.
Alhoewel semiconductoren vooralsnog vrijgesteld zijn van de tarieven, worden deze wel vaak verwerkt in producten zoals elektronica en machines die wel onder de heffingen vallen. Veel chips worden in Azië geproduceerd en komen uiteindelijk via de eindproducten, waaronder dus ook de laptops en servers van Dell, terug op de Amerikaanse markt. Dat betekent dat producten met chips, duurder worden, wat de verkoopcijfers negatief zal beïnvloeden. Behalve Dell is ook Apple afhankelijk van externe leveranciers.
Uiteindelijke impact voor Dell is afwachten
Het is vooral ook de grote onzekerheid over het verdere verloop van de handelsoorlog die grote druk zet op de koersen van deze consumentenaandelen. Hoe groot de uiteindelijke impact voor Dell is zal nog moeten blijken maar analisten, die nog steeds bijna allemaal ‘kopen’ adviseren, becijferen dat de totale kostenbasis van de technologiegigant 10% tot wel 25% per apparaat zal stijgen in de huidige situatie. Dat zal onherroepelijk in prijsverhogingen resulteren als het bedrijf de marges op peil wil houden.
Zelf heb ik een positie in Dell voor de (zeer) lange termijn; voordeel van de tik is dat het dividend nu bijna 3% is. Dat dividend is normaliter veilig en Dell blijft gewoon in portefeuille.